BOR detine majoritatea parohiilor ortodoxe din Franta

Foto: Patriarhul Daniel al RomanieiLicenta de utilizare: By basilica.ro (Own work) [CC BY-SA 4.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0] ], via Wikimedia Commons

In timp ce in Romania credinciosii majoritari ortodocsi par a nu mai putea actiona, tinand din ce in ce mai tare partea celor care ii manipuleaza prin presa laica – de atat de multi ani, anti-teista – ajungand sa puna umarul (fie si prin indiferenta si participarea la ‘spectacol’ – citeste articolul: Cazul POMOHACI. LGBT mizeaza pe cartea cea mare [https://lacasuriortodoxe.ro/manifestari-pro-campanie/23780-cazul-pomohaci-lgbt-mizeaza-pe-cartea-cea-mare.html] ) la atacurile indreptate impotriva Bisericii lor si a slujitorilor acesteia (pe care ii mai numesc, totusi, ‘parinti’), in Occident, fratii lor par sa aiba o cu totul alta atitudine.UIMITOR: BOR detine majoritatea parohiilor ortodoxe din FrantaIar la aceasta concluzie am ajuns in urma parcurgerii unui raport recent care, dupa ce a prezentat inceputurile Ortodoxiei in Franta, amintind de rolul Regelui Romaniei Carol I (vezi ceea ce am notat aici [https://lacasuriortodoxe.ro/arhitectura-imobiliare/23784-regele-romaniei-carol-i-apare-intr-un-raport-francez-privind-inceputurile-ortodoxiei-in-franta.html] ) care achizitiona, la un moment dat, prima biserica ortodoxa a romanilor din aceasta tara, ajunge sa trateze si perioada prezenta, reflectand inca o data faptul ca Biserica Ortodoxa Romana are in prezent (asa cum s-a intamplat si de-a lungul istoriei), ca dar de la Dumnezeu pentru noi toti si pentru implinirea lucrarii lui Hristos in lume, Patriarhul potrivit, la vremea potrivita…

Materialul in cauza, publicat in limba franceza – https://orthodoxie.com/wp-content/uploads/2017/07/Orthodoxie_France_histoire.pdf [https://orthodoxie.com/wp-content/uploads/2017/07/Orthodoxie_France_histoire.pdf] – este semnat de catre cunoscutul preot ortodox, eseist si realizator a mai multe emisiuni de radio si televiziune, Christophe Levallois – cu titlul “Ortodoxie in Franta: istorie si situatia prezenta”. Facand referire la colapsul comunismului în Europa de Est, de la începutul anilor 1990, raportul arata ca si acesta a stimulat lumea ortodoxă din Franta, un număr mare de persoane inclusiv din România si Moldova ajungand sa se stabileasca aici, temporar sau permanent. Acest lucru a dus la confruntarea cu noi provocări, uneori foarte complicate, privind: păstorirea, formarea de noi parohii, adaptarea parohiilor existente, probleme de caritate și asistență privind integrarea în țară. Această tendinta s-a reflectat, de asemenea, în construcția de biserici sau in achizitionarea unor capele care nu mai erau utilizate de către Biserica Catolica.

UIMITOR: BOR detine majoritatea parohiilor ortodoxe din FrantaRaportul mai aminteste despre crearea Centrului Dumitru Staniloae, inaugurat in 2009 de Mitropolia Romana.

“Consecințele cele mai vizibile ale acestei evoluții au fost creșterea numărului de credincioși și a lacasurilor de cult din Franța. La începutul anilor 2000, existau aproximativ 160 de parohii și lacasuri monahale. Numărul a crescut rapid”.Conform unui raport publicat in 2017, în prezent aici se gasesc 278 de lacasuri de cult (incluzand 20 de manastiri), de la doar… 238, cate erau în 2010.

Numărul episcopilor, precum și cel al preoților și al diaconilor, de asemenea, a crescut. “In prezent, cel mai mare număr de parohii il detine Mitropolia din Romania”, arata raportul lui Levallois.

Problema credincioșilor din Franta ramane, insa, una discutabilă. In 1990 s-a avansat un numar de 200 000. El este, fără îndoială, mai mare astăzi. Anuarul din 2017 amintea 500 000. Recent, un articol al cotidianului La Croix menționa chiar 700.000 de ortodocși.

UIMITOR: BOR detine majoritatea parohiilor ortodoxe din FrantaIncheindu-se cu un capitol intitulat “O integrare în societatea franceză”, raportul, intins pe mai multe pagini, concluzioneaza:

“Sosita cu persoane de naționalități străine, Ortodoxia s-a aclimatizat și s-a integrat treptat în societatea franceză. Deși discret, prezenta sa s-a stabilit cu fermitate și radiaza un interes incontestabil fata de iconografie, cântarile ortodoxe și în general pentru diferitele aspecte ale tradiției sale, precum și a practicii liturgice”.In prezent, in Franta, Ortodoxia este activa în mass-media: la televiziune, existand programe lunare pe France 2, KTO; pe radio, la France-Culture, Radio Notre Dame, rețeaua locală de radio RCF; pe Internet.“Provocările de astăzi includ urmărirea rădăcinilor locale și a cooperarii între diferite parohii și eparhii, intensificarea dialogului cu alte confesiuni creștine și diferite tradiții religioase, dar și cu întreaga societate”.

O istorie deja indelungata și bogata, care continua si astazi să facă, în Franța, auzita vocea speciala a unei tradiții plurimilenare… In ce priveste Romania, intr-o lume normala (in care presa sa reflecte pozitia majoritatii, slujind-o asa cum face Biserica), raportul de fata ar fi trebuit sa insemne o ocazie de mandrie sanatoasa la nivel national, care sa fie reflectata in toate paginile de ziar. (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.