Sfantul Iustin Popovici cinstit in Manastirea Celije, in care a vietuit

FOTO: Manastire CelijeLicenta de utilizare:By Dekanski (Own work) [CC BY-SA 4.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0] ], via Wikimedia Commons„În timpul vieții sale pământești, prin voința persecutorilor ateisti, Sfantul Iustin a devenit sihastru, mărturisitor al credinței lui Hristos. Pe perioada a trei decenii, rareori a parasit Mănăstirea Celije. Cu toate acestea, cuvintele sale pline de iubire și de înțelepciune au ajuns la cei care Il cautau pe Dumnezeu, pana departe de acest loc sfânt din apropierea Râului Gradac. Astăzi, pentru a se ruga, credincioșii au venit din toată lumea ortodoxă, ghidați de preotii lor, adunandu-se in Celije”, scrie editorul site-ului Eparhiei de Valjevo (text si foto) [https://www.eparhijavaljevska.rs/index.php/2017/06/14/dan-prepodobnog-oca-justina-u-manastiru-celije] .

In ziua de 14 iunie 2017, la Sărbătoarea Sfantului Iustin filozoful și a Sfantului Iustin Popovici, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Episcopul Milutin de Valjevo, de Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru și Littoral, de Arhiepiscopul Gheorghe de Michalovce Košice (Biserica Cehiei și Slovaciei), Episcopul Ioanichie de Budimlje-Niksic, Episcopul Teodosie de Ras și Prizren, Episcopul Siluan de Australia și Noua Zeelandă și Episcopul Emerit Atanasie de Zahum și Herțegovina, alaturi de Arhimandritul Metodie, stareț al Lavrei athonite Hilandar, Arhimandritul Dorotei, staret al Mănăstirii Sfintei Treimi din Bredared (Suedia), precum și de mulți alti preoți și ieromonahi.

„După ce a trecut prin ‘Golgota’ albaneza cu armata sârbă, Regele Petru și Mitropolitul Dimitrie, tânărul seminarist Blagoje Popovici a depus voturile monahale la Sfantul Alexandru Nevski (acum distrusa), în Shkodra, Albania, Iustin devenind călugăr si luând numele fostului Sfant Iustin-filozoful.La momentul răstignirii Bisericii sale și a poporului său, el a luat asupra sa Crucea lui Hristos și pana la sfârșitul vieții sale pământești, ca si Simon din Cirene, a purtat-o pe Golgota lui Hristos – pe a sa proprie și pe cea a poporului său. Parintele Iustin a fost un marturisitor puternic al lui Hristos Dumnezeu, Răstignit și Inviat” – a spus în predica sa Mitropolitul Amfilohie. Acesta a adaugat:“Părintele Iustin știa că poartă Crucea prețioasa, primind puterea și lumina Învierii lui Hristos. Astfel, Parintele nostru Iustin a trăit învierea sa. Prin el și prin rugăciunile surorilor de la Celije, aflate în acest loc sfânt, ne ridicăm si noi, venind împreună în acest loc sfânt, pe acest munte sfânt. Și ne ridicăm, inspirăm și invatam prin puterea lui Dumnezeu și exemplul sfinților Săi care au sfințit țara, din inima Serbiei…Aici si-au arătat sfintele lor străluciri Episcopul Nicolae și Părintele Iustin, doi luminători mari. Asta este ceea ce a creat acest popor! În aceste timpuri lipsite de sens și ateiste, Dumnezeu ne-a trimis acesti noi apostoli, și i-a trimis, prin noi, pentru intreaga Europa și lume”.

Episcopul Milutin de Valjevo, la rândul său, a exprimat bucuria acestei intalniri în jurul altarului Parintelui Iustin, a episcopilor, preoților și credincioșilor veniti în acest an, din toate marginile lumii: Kosovo și Metohija, Herțegovina, Australia, Slovacia, Muntenegru, Muntele Athos.

Asemenea lui, Arhiepiscopul Gheorghe de Michalovce Košice a amintit că Parintele Iustin a rămas, pentru o anumită misiune, in Slovacia. Ii fusese propusa o misiune episcopala pentru această țară, dar, considerându-se nevrednic, el a refuzat-o. Cu toate acestea, în aceste regiuni, Sfantul Iustin nu a fost niciodată uitat. El le-a vizitat, el a vorbit cu preoții, și cu episcopii timpului, inclusiv cu Episcopul Dositeu [viitor Mitropolit de Zagreb, torturat de ustași], el a ajutat la revigorarea Ortodoxiei în Republica Cehă și Slovacia.

„Apreciez misiunea, munca și ajutorul episcopilor sârbi fata de Biserica noastră“, a continuat Arhiepiscopul Gheorghe, menționând:

„Preoții noștri, veniti pe teritoriul Bisericii Ortodoxe Sârbe, au progresat spiritual. Când vă vad chipurile, nu văd nicio diferență între noi. Noi suntem un popor, nu numai datorita asemănării limbii. În primul rând, datorita uneia Sfinte, Sobornicesti si Apostolesti Biserici, pe care sfântul nostru a vestit-o frumos. El a fost teologul poeziei”.

Transmițând binecuvantarea Mitropolitului Ratislav al Cehiei și Slovaciei, Arhiepiscopul Gheorghe a exprimat, în numele acestuia, recunoștința față de Mitropolitul Milutin, pentru onoarea de a le permite clericilor Bisericii sale sa se bucure de sfinte moaste.

Stareța Mănăstirii Celije, Maica Glicheria, a amintit si ea despre binecuvântarea Parintelui Iustin, transmisa intregii lumi.

Arhimandritul Metodie, stareț al Mănăstirii atonite Hilandar, a amintit că Sfantul Iustin nu a fost niciodată pe Muntele Athos. El a fost pustnic in mărturisirea sa de credință și nu a putut merge sa se inchine la locurile sfinte. Dar, în duh, el a fost alaturi de călugării atoniti, în zilele vieții sale pe pământ, ba chiar și mai mult, de când a plecat la Domnul. Prima slujba pentru Părintele Iustin a fost compusa de un imnograf athonit, iar omiliile și pasaje din cărțile sale sunt adesea citite în ‘Grădina Maicii Domnului’ [Muntele Athos]” – a spus Arhimandritul Metodie.(Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.