Athonias – Athoniada – Film integral in limba romana, despre scoala Athosului, premiat in Atena

FOTO: AthoniadaLicenta de utilizare:See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons

Un film documentar despre școala ecleziastica athonită intitulata „Athonias“ (Athoniada) a fost prezentat și premiat la Festivalul de Film Documentar din Atena, dintr-un total de 287 de filme de scurt metraj.

Filmul spune povestea unui preot care a studiat la Athonias. Viața sa daruita lui Dumnezeu este prezentata ca un fel de ascensiune catre vârful Muntelui Athos.

Capturile unor vederi unice asupra vieții atonite, studiile din Athonias, precum și natura Muntelui Athos, împreună cu gândurile pioase și citatele din Scriptură, ii permit spectatorului să patrunda în viața de rugăciune care ii insufla pe studenții din Athonias.

Acest film, care poate fi vizualizat si in pagina de fata, este disponibil in limba romana.„Athonias“, un seminar pentru tineri, a fost fondat în anul 1748, la inițiativa Patriarhului Chiril V al Constantinopolului. Primul rector a fost Eugen Vulgaris, profesor de filozofie, care a devenit ulterior Arhiepiscop de Korsun.

În această școală a învățat, de asemenea, Sfântul Cosma al Etoliei și Sfantul Atanasie din Paros. Școala avea 170 de incaperi, o sală de mese, o biserică, o bibliotecă și o sală mare.

După 1809, școala a fost închisă. În 1844, o nouă scoala „Athonias“ a fost deschisa în Kareia. La mijlocul secolului al XX-lea, „Athonias“ s-a mutat în locația actuală, în aripa de vest a Schitului Sfantul Andrei, in Careia. Pe lângă aspectele prevăzute de programa în vigoare în Grecia, aici sunt studiate teologia, muzica bisericească și iconografia. Este demn de menționat ca aici studiaza tineri din Grecia și Cipru, dar, de asemenea, români, rusi, albanezi și de diferite cetatenii. (Lăcașuri Ortodoxe)

[

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.