Tesatura Sfanta – icoane din macrameu de in, unice in lume. Un nou tip de iconografie

FOTO: Tesatura macrameLicenta de utilizare:By Jomegat (Own work) [CC BY-SA 3.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0] or GFDL [https://www.gnu.org/copyleft/fdl.html] ], via Wikimedia Commons

Pe 18 iunie 2017, in Eparhia ortodoxa de Crimeea si Simferopol, a fost vernisată o expoziție de icoane unice, in Biserica locală Sfantul Nicolae Facatorul de minuni, conform unui raport eparhial [https://crimea-eparhia.ru/index.php/28-events/alushta-2013/10717-ego-rukami-vyazhut-angely [https://crimea-eparhia.ru/index.php/28-events/alushta-2013/10717-ego-rukami-vyazhut-angely] ].

Este vorba despre lucrarile artistului Vladimir Denscikov, singurul om din lume care creează icoane din fire de in.

Expoziția cuprinde douăzeci de opere ale lui Denscikov, intre care Sfânta Treime, Sfantul Alexandru Nevsky, Icoana Maicii Domnului Kazan, Sfanta Olga, fiecare icoană bucurandu-se de o reprezentare proprie unica. Autorul icoanelor – Artist Popular al Ucrainei, Lucrator de Onoare al Artei in Crimeea, academician onorific al Academiei de Științe din Crimeea și profesor – Vladimir Denschikov este și fondatorul acestui nou tip de iconografie.

Pur și simplu, cu mâinile sale, fără a folosi alte mijloace tehnice, a creat sute de icoane unice. Denschikov lucrează la această tehnică de colaj in macramé (dantela impletita din fire groase) de peste 30 de ani. Tot ce se vede in icoane – detaliile și îmbrăcămintea sfinților – este creat în întregime din fire de in. Fiecare nod este legat de mână0 și însuflețit de căldură și dragoste de către iconograf.

Materialul pentru icoane nu a fost nici el ales accidental, autorul sustinand ca acesta resprezinta cel mai simplu, curat, accesibil și durabil material, pe care il asociaza cu Ortodoxia.

Toate icoanele sale sunt realizate conform canoanelor Bisericii și binecuvântate de Biserică. Înainte de a lucra la creațiile sale, el postește, se roagă și se impartaseste. Lucrarile sale primesc binecuvantarea Mitropolitului local Lazar si a parintelui sau duhovnicesc.

În funcție de mărime, realizarea unei icoane poate dura de la câteva luni până la câțiva ani, dar munca care consumă mult timp îi aduce artistului o bucurie deosebită.

Soția lui, Natalia Deschikov, îl ajută in realizarea icoanelor. Lucrarea sa unică este cunoscută la nivel internațional, fiind inclusă în expoziții din Moscova, Sankt-Petersburg, Kiev, Samara, Tula, Simferopol, Yalta, Ungaria, Austria și Germania.

Actuala expoziție, “Tesatura Sfanta”, ramane deschisa până în octombrie.

[

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.