Traditii si cultura gastronomica din Tara Oltului

FOTO: Târgul comunităţilor ruraleLicenta de utilizare: partener oficial Muzeul ASTRA Sibiu

Târgul comunităţilor rurale. Tradiții și cultură gastronomică din Țara OltuluiLocație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (Târgul de țară)

Data: 18 iunie 2017

Orar: între orele 10-18

Muzeul ASTRA în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, în contextul în care Sibiul va fi în 2019 Regiune Gastronomică Europeană, va organiza episodul doi din acest an al programului Târgul de ţară. De această dată, este vorba despre tradițiile și cultura gastronomică din Țara Oltului, o zonă etnografică din județul Sibiu.

,,Tradiții și cultură gastronomică din Țara Oltului se va desfăşura în Târgul de ţară din cadrul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. Invitaţi sunt reprezentanţii comunităţilor din Arpașul de Jos și Nou Român, din zona etnografică a Țării Oltului. Dorim prin acest eveniment să prezentăm publicului vizitator gastronomia tradițională din această zonă și tehnicile tradiționale de pregătire a diverselor preparate locale. Vizitatorii vor putea degusta din plăcintele de mălai, plăcintele împăturite și tocănița de purcel din rasa mangalița. Porcul mangalița (porcul cu părul creț sau porcul somon) este una dintre cele mai vechi rase de porci din Europa. Domnul David-Daniel Limbășan din comuna Racovița, județul Sibiu, continuă să crească acești porci, cu toate că animalul este mai pretențios și se crește mai greu, preparatele însă meritând tot efortul.”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA

Publicul va avea posibilitatea să interacționeze cu meșterii populari, dar și să afle mai multe despre meșteșuguri tradiționale din Țara Oltului precum: confecționarea de pălării, costume populare, cojoace și pantofi. Atmosfera va fi animata prin jocul popular al ansamblului Comorile Arpașului. De asemenea, în cadrul acestui eveniment vizitatorii vor putea lua parte la obiceiul împodobirii cailor, tradiție specifică la sărbători și festivități în localitatea Arpașu de Jos.

Info text: muzeograf Raluca Iliuț

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu. Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al evenimentului.

Cosmin Călinescu

Purtător de cuvânt C.N.M. ASTRA Sibiu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.