Lucrarea unui preot al Catedralei din Urziceni, apreciata pentru inalt nivel stiintific: Pr. Adrian Lucian Scarlatescu

FOTO: Pr. Adrian Lucian Scarlatescu

In perioada 8-9 iunie 2017, la Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand” din București, s-a desfasurat cea de-a IV-a editie a Sesiunii de Comunicări Științifice “Tradiție, Istorie, Armată”.

In cadrul Sesiunii, la Sectiunea Patrimoniu, desfasurata in Sala GL. DIV. Constantin Stefanescu Amza, in grija moderatorilor Carol Konig si Dr. Horia-Vladimir Serbanescu, incepand de la orele diminetii si pana undeva dupa pranz, a avut loc prima sesiune de prezentari, intre care una s-a dovedit a fi apreciata in mod deosebit de organizatori: autorul este Pr. Adrian Lucian Scarlatescu, iar lucrarea s-a intitulat “Cununati-va si plecati la razboi”, cu trimitere la grija pe care Biserica o poarta dintotdeauna credinciosilor sai.

Intre celelalte prezentari ale sesiunii matinale a sectiunii amintite, au mai existat altele care au atins, intr-o oarecare masura, si ele, tematica bisericeasca, intre care amintim:- “Participarea preotului Grigore Prejbeanu (1893-1976) la ceremoniile de sfintire a ansamblului monumental comemorativ realizat de catre sculptorul Constantin Brancusi si a mausoleului Ecaterinei Teodoroiu de la Targu Jiu (Drd. Daniela Liliana Patrascu, dr. Dumitru-Valentin Patrascu / Muzeul Judetean Gorj “Al. Stefanescu”, Targu-Jiu);

– “Aspecte privind activitatea unor preoti militari din Armata Romana in timpul celui de-Al Doilea razboi Mondial, campania din est (1941-1943) (Dr. Adrian Deheleanu / Muzeul National al Banatului, Timisoara);

– “Dumitru Filipescu – Preotul Regimentului Nr. 18 Gorj in campania din Ungaria (Drd. Daniela Liliana Patrascu (Muzeul Judetean Gorj “Al. Stefanescu”, Targu Jiu).

Acestora s-au alaturat, de asemenea, in cadrul aceleiasi sesiuni, prezentari ale:- Dr. Andreea Atanasiu-Croitoru, “Cea mai longeviva nava a Fortelor Navale Romane. 100 de ani de la ‘Nasterea’ Canonierei ‘Locotenent Comandor Eugen Stihi’” / Muzeul National al Marinei, Constanta;- Drd. Dan-Dragos Sichigea, “Operatiuni de debarcare sovietice in Crimeea decembrie 1941 – ianuarie 1942” / Muzeul National al Marinei, Constanta; – Dr. Lavinia Dumitrascu, “Episoade ale Razboiului de Independenta in corespondenta Generalului Grigore Cantilli / Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Constanta; – Adrian Stan, “Aspecte privind viata si activitatea medicului maior (R) Gh. D. Popescu (1876-1917) / Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova;- Carol Konig, din cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului National;- Dr. Ion Rasnoveanu, “Situatia prizonierilor romani prezentata intr-un raport al Ministerului de Razboi” / Serviciul istoric al Armatei, Bucuresti.

A urmat o a doua sesiune de prezentari, in cea de-a doua parte a zilei, care avea sa debuteze prin lucrarea lui Constantin Murgoci, intitulata “Maiorul de artilerie Grigore Negrea”.

In cadrul acestei a IV-a Editii, lucrarea pe care o aminteam la inceputul articolului de fata, semnata de Pr. Adrian Lucian Scarlatescu – preot slujitor la Catedrala “Sfintii Imparati Constantin si Elena” si “Sfantul Nectarie” din Urziceni – intitulata: “Cununati-va si plecati la razboi”, s-a bucurat de o apreciere deosebita din partea organizatorilor, autorului acesteia fiindu-i acordata DIPLOMA de “Apreciere pentru modul de prezentare a lucrarii si pentru inaltul nivel stiintific atins prin expunerile de exceptie” in cadrul Sesiunii nationale de comunicari stiintifice cu tema “Traditii, Istorie, Armata”.

Pe marginea acestei frumoase realizari si distinctii obtinute, Parintele Adrian Lucian Scarlatescu a declarat, amintind in mod special participarea la acest eveniment ca avand loc “cu binecuvantarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor [https://sf-esc.ro/ierarh] “, si divulgandu-ne ideea care a generat continutul lucrarii sale:

“Pornind de la un document păstrat în Arhiva Parohială Fierbinți Târg, din anul 1915, se observă grija Bisericii de a cununa pe cei care aveau să participe la Războiul I Mondial, pentru ca familiile lor să beneficieze de eventualele compensații ce s-ar fi dat dacă ostașii ar fi căzut pe front”.Ca raspuns la vestea acestei aprecieri deosebite de care s-a bucurat lucrarea prezentata in aceste zile in incinta Muzeului Militar Național “Regele Ferdinand I” din București – decorat cu Ordinul “Meritul Cultural”, in grad de “Mare Ofiter” – Ing. Catalin Ion, presedintele Asociatiei Lacasuri Ortodoxe, precizeaza intr-un mesaj de felicitare:

“Il felicitam sincer, si i-am trimis un mesaj personal Pr. Adrian Lucian Scarlatescu, pentru participare si pentru lucrarile pe care le face. In redactia noastra, parcurgem in prezent mai multe carti pe care le-a scris, cu deosebita valoare istorica [Colectia AMINTIRI IALOMITENE: Stiri din Urziceni 1931-1941 / Ed. Editgraph 2017; ZAPCII, roman de moravuri vechi / Ed. Helis 2016; DACTILOGRAFA / Ed. Helis 2017; CALATORI LA URZICENI SI MOVILITA 1707-1862 / Ama Aediting 2014; FIERBINTII DE JOS – IALOMITA PRIMUL HRISOV / Ama Aediting 2013; JILAVELE – Ialomita – Monografii din prima jumatate a secolului XX; Ciclul Buiesti-Ialomita: Contributii Monografice/ Ed. Destine 2016; BISERICA SFANTUL IERARH NICOLAE ctitorie a Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica 1843/ Ed. Asa, 2012; MONOGRAFII ALE COMUNEI /aMA aEDITING 2013 si altele… N.Red] Suntem incantati de ocazia pe care ne-o dau, putand arunca o privire in trecut, ba chiar tragand efectiv cu urechea la discutii pe care altii le aveau cu sute de ani in urma. Atunci cand ele mai au legatura directa si cu Biserica, cu exemplul eroic si jertfelnic al inaintasilor nostri, nu putem vedea asta decat ca pe o noua “cununare” a acestora, din prezent. Dumnezeu stie, cu siguranta, de ce trebuia ca Parintele sa le scoata la lumina acum, pentru cine stie ce rost tainic, dar important este ca acesta s-a aratat dispus sa se jertfeasca la randul sau astfel si sa participe la aceasta mare si deosebita lucrare. (Ing. Catalin Ion, Lacasuri Ortodoxe)Preotul Sachelar Gr. I. Adrian Scarlatescu, binecunoscut slujitor (vezi transmisiuni LIVE [https://lacasuriortodoxe.ro/canale-tv/] ) la Catedrala Sfintii Imparati (orasul Urziceni) [https://catedralaurziceni.ro/] , din cadrul Protopopiatului Urziceni [https://protopopiatulurziceni.ro/] (Pr. Protopop Aurel Berbec), al carei paroh este Pr. Bogdan-Ionut Stancu, este deja renumit intre altele si ca redactor de carte si sponsor a mai multe lucrari, autor a mai multe volume monografice, intreprinzand multiple colaborari literar-istorice, initiatorul Colectiei “Monografii ialomitene din prima jumatate a secolului XX” si editor al operei lui Nicolae Thomescu-Baciu din Urziceni (2 feb 1880-1951). (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.