Procesiunea Sfantului Sange din Bruges a atras si mitropoliti ortodocsi

Foto: Basilica Sfantului Sange, Bruges – Belgia

Procesiunea a avut loc la orele pranzului. Este vorba despre un obicei străvechi al orașului, procesiunea „Sfântului Sânge“ avand loc la Sarbatoarea Inaltarii Domnului, pe străzile și aleile orașului medieval al Flandrei, în nord-vestul Belgiei.

Obiceiul este unul romano-catolic, iar conform traditiei acestei Biserici, „Sfântul Sânge“ este venerat pe o panza îmbibată cu Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, oferita de Vatican orașului Bruges în secolul al XIII-lea. Din acel moment, edilii orașului, clerul și poporul si-au dorit ca panza să fie purtata în procesiune în prima zi de luni a lunii mai; procesiunea a fost însă mutata in joia Inaltarii Domnului, pentru a coincide cu o zi de sarbatoare.

Procesiunea porneste de la Bazilica Sfântului Sânge, în fata acesteia fiind prezentate scene din viața lui Hristos, merge pana in cealaltă parte a orașului și se termină în Piața Primăriei, unde episcopul romano-catolic ii binecuvanteaza pe purtatorii relicvei, multi dintre acestia fiind imbracati in costume medievale.

La procesiune participa si mitropoliti ai Bisericii Ortodoxe. In acest an, Mitropolitul Belgiei, Atenagoras, a raspuns, de asemenea, pozitiv invitației episcopului romano-catolic de Bruges, luand impreuna si o maza de pranz festiva.

Conform unui raport al publicatiei frantuzesti Orthodoxie (https://orthodoxie.com/le-metropolite-de-belgique-a-la-grande-procession-de-bruges/ [https://orthodoxie.com/le-metropolite-de-belgique-a-la-grande-procession-de-bruges/] ) Mitropolitul Belgiei a participat la aceste festivități, pe de o parte pentru a demonstra prezenţa ortodoxă la acest eveniment important din orașul Bruges și, pe de alta parte, pentru a susține relațiile bune cu Biserica locală, in interesul ortodocșilor din regiune. (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.