Misiune spatiala neobisnuita: Icoana Sfantului Luca orbiteaza, in aceste zile, in jurul Pamantului

O icoană a Sfântului Luca, renumitul medic din Simferopol (Crimeea), unul dintre cei mai iubiți sfinți ruși ai secolului al XX-lea, a fost transferata Stației Spațiale Internaționale, in data de 20 aprilie 2017. Icoana a fost luată la bordul Soyuz MC-04, de către astronautul rus Teodor Iurcikin și astronautul american Jack Fisher, conform unui raport al reprezentantilor Mănăstirii Novospassky din Moscova.

Misiune spatiala neobisnuita: icoana Sfantului Luca, transferata cu succes catre Statia Spatiala InternationalaIcoana a fost sfintită în Mănăstirea Novospassky, înca din 11 martie 2017 (vezi video, in articolul de fata), la Biserica Sfantul Roman Melodul, langa mormântul boierilor Romanovi, de către vicarul Patriarhului Kirill și reprezentant al mănăstirii, Episcopul Sava de Voskresensk.

Teodor Iurcikin este un credincios ortodox sincer și unul dintre cei mai experimentați astronauți ruși. El se afla, în prezent, la cea de-a cincea călătorie pe orbită, după ce a petrecut 534 de zile, 2 ore și 33 de minute în spațiu și 31 de ore și 54 de minute pe stația spațială.

Potrivit unuia dintre organizatorii transferului, președinte al consiliului de administrație al Frăției Liderilor Ortodocsi ai Culturii, Științei și Educației, Iuri Alexeevici Serov, evenimentul a fost posibil datorită directorului executiv al programului spațial al societății de stat RosCosmos, astronautul Serghei Konstantinovici Krikalev, care a orbitat la randul sau Pământul, de peste 1.000 de ori, la bordul Soyuz TMA-6, în 2005, cu o copie a Icoanei facatoare de minuni din Valaam a Maicii Domnului.

“Când am prins icoana în mâinile mele, am simțit o creștere fără precedent a puterilor și a nevoii de a nu mai mai despărți de ea. Sunt sigur că icoana Sfântului Luca le va umple aceste zile pascale cu o bucurie luminoasa și va ajuta echipajul internațional al Stației Spațiale Internaționale să serbeze Ziua Victoriei și să isi aminteasca faptul că, în trecut, poporul nostru s-a luptat cu Răul, cum ar fi fascismul”, a adăugat Serov.

Icoana va reveni pe Pamant în iunie 2017.

Primirea si stationarea icoanei pe stația spațială a fost programată cu ocazia celor 140 de ani de la nașterea Sfântului Luca al Crimeii, din 9 mai 2017. Sfântul Luca a fost episcop și medic iubit, care a tratat nenumărați oameni, dintre care mulți sunt încă în viață si astazi. În 1946, a primit Premiul Stalin de prim grad, dar ulterior a fost supus represiunilor, fiind exilat timp de unsprezece ani. El a fost reabilitat în aprilie 2000, iar mai târziu, in același an, a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă, in randul noilor mucenici și mărturisiri ruși. Un film despre viata sa, poate fi vizionat in programul TV Lacasuri Ortodoxe.

Despre icoana transferata a Sfantului Luca aflam ca a fost realizata în Atelierul de Icoane al Universitatii de Stat regionale din Moscova.

Conform șefului Departamentului de Arte Plastice și Metode de Predare, Iulia Ivanovna Mezenteva, icoana are o greutate de 800 de grame, iar realizarea sa a fost complicata, intrucat fiind vorba despre o misiune spatiala, iconarii nu au putut folosi culori artificiale. Din acest motiv, imaginea nu este acoperita nici cu lac.

[

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.