Desi greu de crezut, sclavia inca face victime

În Brazilia, forma sclaviei moderne atrage din nou atentia si ii ingrijoreaza, de asemenea, pe membrii Bisericii Catolice. In pofida unor obiective sanatoase, precum urmarirea unei mai mari incluziuni sociale și eliminarii sărăciei extreme, Brazilia pare sa experimenteze o noua panta in acest domeniu, confruntandu-se din nou cu o crestere a muncii efectuate cu sclavi.

Sclavia moderna a facut din Brazilia – conform unei declaratii a Biroului Internațional al Muncii – o tara asociata, în fața comunității internaționale, cu probleme în definirea valorilor libertății și demnității, care ofera un nou sens noțiunii clasice de sclavie.

Conform La Croix, in 1995, Brazilia a recunoscut oficial existența, pe teritoriul său, a „acestei sclavii moderne, denunțata de Biserica timp de douăzeci de ani“.

Potrivit Comisiei Pastorale a Pământului, creata de către Biserica Catolică, aproape 52 000 de persoane au fost „salvate“ de la degradantele condiții de muncă, în acesti ultimi douăzeci de ani. Majoritatea victimelor, sunt tineri între 15 și 30 de ani, analfabeti, care au parasit cartierele lor sărace, pentru a lucra pe plantații – loc in care acestia se trezesc exploatati.

Creata în 2003, la initiativa Președintelui Luiz Inácio Lula da Silva, celebra „lista neagră“ sau „lista murdară“ a devenit un simbol al politicii proactive a Braziliei. La fiecare șase luni, acest raport cuprinzător enumera numele companiilor care se foloseau de munca sclavilor. Numai ca, această listă a ajuns, pana astazi, sa dispara cu totul. Publicarea sa a încetat în urmă cu doi ani, dupa o plângere din partea Asociației Industriasilor din Construcții, care sustinea că companiile prezente pe lista nu aveau la dispozitie nicio modalitate de a-și apăra reputația.

In prezent, noul guvern a preluat obiceiul acestei liste, insa timid, din cauza unor hotarari judecatoresti contrare.

În decembrie 2016, o condamnare a Braziliei de către Curtea Inter-Americană a Drepturilor Omului, pentru inrobirea mai multor lucrători agricoli (care, intr-un final, au reusit sa scape), a făcut din Brazilia prima țară care urma să fie condamnata pentru că nu a „împiedicat“ sclavia în interiorul granițelor sale.

Muncitorii sclavi sunt urmăriti de paznici înarmați, lăsati fără adăpost sau hrană și plată privată.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.