Descoperirea unei reprezentari misterioase a lui Alexandru cel Mare?

(Foto: Mark Thiessen/National Geographic)

Un mozaic vechi de 1.500 de ani, care ar putea prezenta o întâlnire între Alexandru cel Mare și Marele Preot evreu, a fost dezvăluit în întregime de către National Geographic.

Mozaicul a fost descoperit în timpul săpăturilor efectuate la o sinagoga din secolul al V-lea era noastra, in Huqoq, un sit din Galileea inferioară a Israelului. Conduse de Jodi Magness, distins profesor prin excelență în domeniul Iudaismului Timpuriu al Universitatii din Carolina de Nord (Chapel Hill), excavările din Huqoq au dezvăluit în fiecare an mozaicuri extraordinare, care prezintă o varietate de scene, de la eroul biblic Samson, pana la Exod și chiar Arca lui Noe (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Posibila reprezentare a lui Alexandru cel Mare, din Huqoq, a fost raportată pentru prima dată în anul 2014. Într-o postare dintr-o Istorisire Biblica a Zilei, Magness si specialistul în mozaicuri, Karen Britt, descriu magnifica scenă:

Registrul inferior arată, cum un soldat pe moarte își apucă scutul în timp ce cade, și un taur străpuns de sulițe, din ranile soldatului curgand sânge. În registrul de mijloc, arcadele unui cadru, un om în vârstă așezat și tinerii care il inconjoara. Lămpi cu ulei de iluminat sunt afișate deasupra fiecărei arcade. Registrul de sus descrie o întâlnire între două figuri masculine importante. Una este în mod clar destinată să reprezinte un comandant militar și un conducător: are barbă și are o diademă pe cap, este îmbrăcat în roba de luptă ornamentată și poartă o mantie purpurie (vezi foto). Această figura duce un taur mare de coarne și este însoțit de un șir de soldați (…) și de elefanți de luptă, cu gulere decorate și scuturi legate de laterala lor. Comandantul/domnitor inclina capul catre un barbat cu barbă, un bărbat în vârstă, purtând o tunică albă și o mantie de ceremonie. Omul în vârstă este escortat de tineri care dețin săbii, îmbrăcați de asemenea în tunici și mantale de culoare albă.

Acum, National Geographic a publicat integral mozaicul Huqoq: intrucat mozaicul insusi nu etichetează figurile, scena ramane deschisă interpretarilor. Potrivit National Geographic, Magness și Britt au opinii diferite privind subiectul descris de mozaicul Huqoq.

Magness, rapoarteaza National Geographic, crede că mozaicul Huqoq, care trebuie parcurs de jos în sus, prezintă portretul regelui macedonean Alexandru cel Mare si cucerirea lui din estul Mediteranei, din sec. IV inainte de Hristos. Partea superioară a mozaicului, argumentează Magness, il arată pe Alexandru cel Mare într-o mantie purpurie, întâlnindu-l pe Marele Preot al Ierusalimului, purtând o tunică albă. Desi această întâlnire nu a avut loc în istorie, legenda apare în scrierile istoricului evreu Josephus și în literatura rabinică.

“După moartea lui Alexandru, în 323 î.e.n., când s-a răspândit faima sa și importanța sa a devenit clară datorita modului în care a schimbat fața Orientului Apropiat, evreii, ca și alți oameni vechi, au căutat să se asocieze cu el și cu măreția sa”, a declarat Magness, pentru National Geographic. “De aceea au început să circule povești precum această legendă.”

Pe de altă parte, Karen Britt, alături de istoricul savant și de colegul său membru al excavării din Huqoq, Ra’anan Boustan, crede că mozaicul Huqoq portretizează atacul regelui seleucid Antiochus al VII-lea asupra Ierusalimului, din 132 înainte de Hristos.

Partea superioară, spun Britt și Boustan, reprezintă o întâlnire pentru discutarea unui armistițiu între Antiochus al VII-lea, în manta violetă, și Ioan Hyccanus I, liderul hasmonean și Marele Preot evreu, în tunica albă.

“Evreii au fost cuceriți frecvent de altii”, a explicat Britt, pentru National Geographic.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.