Hram si pelerinaj la moastele Sfantului Ioan Rusul, in Giurgiu. TRANSMISIUNE IN DIRECT

Maine, 27 mai 2017, Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul din localitatea Slobozia de Giurgiu isi va serba hramul.

Astfel, manifestările religioase închinate Sfântului Mărturisitor Ioan Rusul vor debuta in aceasta seara, prin săvârşirea unei Slujbe de Priveghere, de catre un sobor de preoti si diaconi.

SFANTUL IOAN RUSUL, cinstit in prima manastire romaneasca inchinata sfantuluiMaine, în ziua speciala de cinstire a Sfantului Ioan Rusul, in Manastirea inchinata acestuia, de la liziera padurii Sloboziei, aflata in apropierea Municipiului Giurgiu pe drumul care il leaga de Zimnicea, va fi oficiata o Sfanta Liturghie arhiereasca, de catre Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului [https://episcopiagiurgiului.ro/Index/index.php?dir=Episcopul&page=biobibliografie] , alaturi de mai multi preoţi şi diaconi.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Episcop Ambrozie, va transmite in direct evenimentele desfasurate cu aceasta ocazie (si/sau oferite ca inregistrari video, dupa caz), cu sprijinul părintelui Arhimandrit Teodor [Serban], staret al manastirii si, totodata, Vicar Administrativ al Episcopiei Giurgiului. [https://episcopiagiurgiului.ro/] .. din acest prim asezamant monahal din Romania ridicat in cinstea Sfantului Ioan Rusul.

Noua biserica de lemn a manastirii a fost sfintita exact cu un an in urma, ocazie cu care aceasta a mai primit si hramurile Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfanta Cuvioasa Xenia.

Sfanta Manastire “Sfantul Ioan Rusul” [https://sfantulioanrusul.ro/] , aflata la liziera unei paduri ce poarta numele localitatii, a fost infiintata in anul 2008, acolo unde altadata lucrau angajatii Polititei de Frontiera Giurgiu, noul sfant lacas ortodox primindu-l ca ocrotitor, astfel, pe sfantul aparator si ajutator al militarilor – Sfantul Ioan Rusul – iar astfel devenind primul asezamant monahal din Romania care i-a fost inchinat, ca rezultat al eforturilor deosebite intreprinse in acest sens de catre Preasfintitul Parinte Episcop Ambrozie.

Transmisiunea in direct*, care va incepe in jurul orei 9:00, si inregistrarea acesteia, vor putea fi urmarite in programul TV Lacasuri Ortodoxe, prezent pe pagina TV/LIVE [https://lacasuriortodoxe.ro/canale-tv/] a Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe (click aici [https://lacasuriortodoxe.ro/canale-tv] ), in paginile Serviciului de presa Lăcașuri Ortodoxe (click aici [https://www.lacasuriortodoxe.ro] ) – cat si in paginile tuturor partenerilor nostri.

SFANTUL IOAN RUSUL, facatorul de minuniCei prezenti la slujba oficiata maine in sfantul lacas se vor putea închina la moaştele Sfântului Ioan Rusul si ale Sfantului Ioan Gura de Aur, care se pastreaza intr-o racla, si ea noua, aflata in noua biserica a manastirii, asa incat organizatorii evenimentului se asteapta la prezenta mai multor pelerini din Giurgiu, din Capitala si din Zimnicea si imprejurimile acestor mari orase.

Moaştele intregi ale Sfântului Ioan Rusul se află în localitatea Procopie din insula grecească Evvia. Aici, grecii i-au ridicat o biserică impunătoare Sfântului Ioan Rusul, cel care a trăit toată viaţa ca un rob, în grajd, împreună cu animalele (https://ziarullumina.ro/acasa-la-sfantul-ioan-rusul-84424.html [https://ziarullumina.ro/acasa-la-sfantul-ioan-rusul-84424.html] ). In Procopie, credincioşii au marea ocazie sa se încinga cu centura şi sa se acopere cu camilafca sfântului, dar si sa duca in casele lor ulei sfinţit de la candela care arde neîncetat la racla sfântului tămăduitor şi făcător de minuni.

Sfântul Ioan Rusul s-a născut în jurul anului 1690, în Rusia. Turcii l-au luat, insa, prizonier, în războiul cu ruşii, în anul 1711, astfel ajungand rob al unui ofiter din Procopie, caruia avea sa i se supuna cu smerenie. Turcul care ii era drept stapan, nu l-a obligat să se lepede de Hristos, asa incat Dumnezeu i-a dăruit bogăţii şi faimă, pana a ajuns in punctul in care i-a cerut, chiar, sfantului, să nu mai locuiască în grajd cu dobitoacele. Propunerea i-a fost refuzata, iar sfântul a ramas in grajd – acel loc de nevointa prin care acesta a ajuns sa savarseasca ulterior minuni, castigand respect chiar si in fata musulmanilor.

MOASTELE SFANTULUI IOAN RUSUL, facatorul de minuniS-a mutat la Domnul cand avea 40 de ani, pe 27 mai 1730, moastele sale sfinte avand sa fie descoperite peste trei ani, după o aratare minunata, in vis, de care a avut parte preotul asezarii. Cand Osman Paşa a incercat sa arda moaştele sfântului, in 1832, turcii aveau sa fuga ingroziti: Sfantul Ioan Rusul, dintr-o data viu, se mişca printre flacari.

Aceasta este si cauza pentru care sfintele sale moaste sunt innegrite de fum si astazi, insa, spre slava lui Dumnezeu, s-au pastrat nearse, din anul 1924 aflandu-se in Grecia.

Iar prin harul Celui in Treime Preaslavit, Dumnezeului Cel Viu, astazi credinciosii din tara noastra au ocazia sa se inchine inaintea unei particicele sfinte a acestora, la marginea frumoasei paduri a Sloboziei de Giurgiu, acolo unde visul de mai demult al unui Episcop avea sa devina realitate. (Lăcașuri Ortodoxe)

*In paralel, in programul TV Lacasuri Ortodoxe, incepand cu ora 8:00, vizitatorii paginilor noastre vor putea urmari, de asemenea (pe canale special dedicate), Slujba Sfintei Liturghii oficiata in Catedrala din Urziceni, al carei paroh este Pr. Bogdan-Ionut Stancu (Episcopia Sloboziei si Calarasilor) si Biserica Podeanu din Bucuresti, al carei paroh este Pr. Ailioaei Vasile. Inregistrarile transmisiunilor live efectuate cu aceasta ocazie vor putea fi accesate ulterior – in timp real – din pagina NOUTATI VIDEO Lacasuri Ortodoxe (click aici) – o pagina care va tine la curent, zilnic, cu toate noutatile video ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.