Canonizare: 10 000 de oameni la Sfantul Iacob de Tuman

FOTO: Manastirea TumanLicenta de utilizare: By sr:Корисник:Iricigor at sr.wikipedia (here.) [Public domain], from Wikimedia CommonsAproximativ 10 000 de oameni au venit pe 28 mai 2017 la Mănăstirea Tuman (in centrul Serbiei) pentru a se inchina la Sfantul Iacob. În timpul Sfintei Liturghii a fost citit actul de canonizare.

Sfantul Iacob de Tuman s-a născut în 1894, în satul Kusici, în apropierea orașului Ivanjica. La sfârșitul scolii de nivel secundar, însetat de știință și cunoaștere, el a plecat în Franța, unde a obținut două doctorate, unul în filozofie, la Sorbona, iar altul în Montpellier.

Apoi a lucrat în serviciile diplomatice ale Regatului Iugoslaviei în Franța.

Ulterior, i-a cerut Sfantului Nicolae Velimirovici să-i devină ucenic. După o lungă perioadă de probă, Sfântul Nicolae a acceptat. Deși avea două doctorate, el nu s-a simtit injosit sa faca muncile cele mai de jos. Condițiile de viață erau strict ascetice. Avea doar două vesminte preotesti uzate, nu dormea in pat, dar se odihnea cu rugăciunea pe buze. A avut darul excepțional al tacerii.

Înainte de Al Doilea Război Mondial, a fost redactor al periodicului Bisericii Ortodoxe Sârbe „Misionarul creștin“. Înainte și în timpul Războiului, era cunoscut drept un predicator aprins al credinței, răspândind-o cu un zel apostolic.

Dispunând de o varietate de daruri duhovnicesti, el a avut, intre altele, si darul clarviziunii. Astfel, el a anticipat bombardarea Belgradului și a Mănăstirii Zica… În timpul Războiului, el a vietuit în Mănăstirea Ljubostinja, unde a ramas cunoscut ca mare ascet. Torturat de comuniști, el a decedat în urma bătăilor primite în satul Rabrovo, în februarie 1946. Potrivit voinței sale, a fost înmormântat în Mănăstirea Tuman, din centrul Serbiei.

Moaștele sale sfinte au fost exhumate in data de 21 octombrie 2014. în cadrul acestui eveniment mulți oameni fiind vindecati de bolile lor, in timp ce se rugau la acest nou sfant al lui Dumnezeu. Elevii și studenții primesc ajutor special în apropierea moaștelor sale.

El a fost canonizat în urma Adunarii Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, din mai 2017 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Data de cinstire a sfantului a fost hotarata pentru 21 iulie. Mai multe fotografii pot fi vazute dand click aici [https://www.spc.rs/sr/u_slavu_chast_svetih_zosima_jakova_tumanskih] !

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.