A fost descoperit un drum din vremea lui Pontiu Pilat

FOTO: Sit-ul Beit SemesDrept de publicare acordat Lăcașuri Ortodoxe sub licenta: By AVRAHAM GRAICER (Own work) [CC BY-SA 4.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0] ], via Wikimedia Commons [https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tel_Bet_Shemesh_3.JPG]

Arheologii care efectueaza sapaturi in Beit Semes, situat la vest de Ierusalim, in Israel, au descoperit un drum din perioada romană, în apropierea autostrăzii moderne 375.

Excavația a fost efectuată de Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA), în vederea instalarii unei conducte de apă spre Ierusalim.

Drumul vechi de 2.000 de ani avea o lățime de 6 metri și se întindea pe o distanta de aproximativ 1,5 km.

Potrivit directorului de excavari al IAA, Irina Zilberbod, care a emis un comunicat de presă pe aceasta tema, drumul a fost construit pentru a conecta o așezare romană de lângă Beit Semes, cu un drum imperial roman important.

Drumul imperial roman se crede că a fost construit în jurul perioadei în care împăratul Hadrian a vizitat provincia Iudeea, anul 130 era noastra, înainte de izbucnirea revoltei Bar-Kokhba.

Comunicatul de presă al IAA descrie rețeaua de drumuri apăruta în perioada romană:

“Până acum 2000 de ani, majoritatea drumurilor din țară erau de fapt trasee improvizate. Totuși, în perioada romană, ca urmare a campaniilor militare și a altor campanii, rețeaua de drumuri națională și internațională a început să fie dezvoltată într-o manieră fără precedent. Guvernul roman era conștient de importanța drumurilor, pentru buna funcționare a imperiului. Din drumurile principale, existau rute secundare care conduceau la așezările în care erau cultivate toate produsele agricole. Cerealele, uleiul și vinul, care constituiau principala dietă la vremea respectivă, erau transportate de-a lungul rutelor secundare din împrejurimile satelor și, apoi, pe drumurile principale către piețele mari din Israel și chiar și din străinătate”.

Intre descoperirile facute odata cu scoaterea la lumina a pietrelor de pavaj ale drumului roman de la Beit Semes, se numara si o monedă a prefectului roman din Iudeea, Pontius Pilat (29 era noastra), o monedă a regelui iudeu Agrippa I (41 era noastra), o monedă din anul 2 al Marii Revolte (67 era noastra) și o alta monedă datată din perioada Umayyad (661-750 era noastra).

Comunicatul de presă al IAA, care include si o fotografie cu noul drum, poate fi citit aici! [https://www.antiquities.org.il/Article_eng.aspx?sec_id=25&subj_id=240&id=4258] (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.