Primul Summit Mondial pentru Apararea Crestinilor Persecutati, la Washington

In perioada 10-13 mai 2017, a avut loc primul Summit Mondial pentru Apărarea Creștinilor Persecutați, în Washington, în Statele Unite.

Configurat de Asociația Evanghelică Billy Graham, acest eveniment a reunit lideri ai Bisericilor și victime ale persecuției creștine din întreaga lume.

Primul Summit Mondial pentru Apararea Crestinilor Persecutati, la WashingtonSummit-ul, care a fost prezentat de Graham ca fiind „primul eveniment de acest gen“, a reunit peste 600 de persoane din peste 130 de țări din întreaga lume.

Zeci de mii de creștini sunt ucisi, închiși sau persecutați in întreaga lume, anual, din cauza credinței lor.

„Observ ca politicienii noștri văd ce se întâmplă și vad ca vocile celor care au fost persecutați se vrea sa fie auzite. Vor să li se ofere un loc in care să-si poata povesti istoriile lor și o pot face chiar aici, în Washington, de unde sperăm să vina schimbarile politice”, a declarat Graham, intr-un interviu la radio, de săptămâna trecută.

Vicepreședintele american Mike Pence a facut parte dintre cei care au vorbit la Summit-ul Mondial pentru Apărarea Creștinilor Persecutați, joi, 11 mai 2017, potrivit Asociatiei Evanghelice Billy Graham.

Creștinii reprezinta, astazi, unul dintre gruparile cele mai persecutate in lume. Aproximativ 215 milioane de creștini suferă „persecuții dure, foarte dure sau extreme“, în cele 50 de țări în care este dificil sa fii creștin, potrivit organizației Open Doors SUA.

Summit-ul a fost inițial planificat pentru Moscova, Rusia, în luna octombrie, dar a fost mutat și reprogramat după adoptarea unei legi anti-terorism, apreciata de alte tari ca limitand libertățile misionarilor și evangheliștilor în aceasta țară, legea facand referire directa si speciala la Martorii lui Iehova.

Cu toate acestea, Mitropolitul Ilarion a participat si a tinut un discurs la Summit-ul Mondial, in calitate de președinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, amintind ca ideea organizarii Summit-ului i-a venit organizatorului evanghelic de renume in timpul vizitei sale in Moscova, din 2015, in urma discutiilor ce au avut loc intre cei doi (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Nu a existat nici macar un secol, în istoria Creștinismului, în care crestinii sa nu fie persecutațiIerarhul ortodox a amintit, in discursul sau, că persecuția împotriva urmașilor lui Hristos nu este un fenomen nou, pornind de la cuvintele rostite de Hristos:“Fericiţi veţi fi voi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea.” – tema persecutiei fiind una dintre laitmotivele predicii Sale, în mod constant revenind asupra ei în discuțiile Sale cu Apostolii. Astfel, Apostolul Petru a spus: “12. Iubiţilor, nu vă miraţi de focul aprins între voi spre ispitire, ca şi cum vi s-ar întâmpla ceva străin,13. Ci, întrucât sunteţi părtaşi la suferinţele lui Hristos, bucuraţi-vă, pentru ca şi la arătarea slavei Lui să vă bucuraţi cu bucurie mare. 14. De sunteţi ocărâţi pentru numele lui Hristos, fericiţi sunteţi, căci Duhul slavei şi al lui Dumnezeu Se odihneşte peste voi; de către unii El se huleşte, iar de voi se preaslăveşte. 15. Nimeni dintre voi să nu sufere ca ucigaş, sau fur, sau făcător de rele, sau ca un râvnitor de lucruri străine.16. Iar de suferă ca creştin, să nu se ruşineze, ci să preamărească pe Dumnezeu, pentru numele acesta.”(Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru, 4; 12-16 [https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=61&cap=4] ).“Biserica a fost persecutată peste tot în primele trei secole ale existenței sale, a spus Mitropolitul Ilarion. În următoarele secole, creștinii au fost supuși multor persecuții, în diferite forme. Nu a existat un secol, în istoria creștinismului, în care sa nu fim persecutați într-o parte a lumii sau alta“, a mărturisit ierarhul.

Urmărind aceeași idee, Mitropolitul Ilarion a declarat că secolul XX a facut mai mult ca oricând acută problema prețului pe care creștinii trebuie să-l plătească pentru credința lor. Astfel, seria de revoluții care au schimbat atât de multe state din Europa, Asia, America Latină si Africa, a provocat un puternic val de violență împotriva creștinilor.

Acesta a amintit mai multe cazuri si tari implicate in astfel de persecutii:Turcia, începutul secolului XX: exterminarea în masă a armenilor, asirienilor și reprezentanților altor popoare creștine. Genocid împotriva populației creștine a Imperiului Otoman, continuat si după căderea imperiului. Peste 1 000 000 de oameni afectiati (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)Germania lui Hitler și Spania republicană a anilor ‘30: creștinii de diferite confesiuni au fost persecutați mai mult sau mai puțin violent. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)Mexic, anii 1920: persecuția împotriva Bisericii Catolice au fost deosebit de cruda și sângeroasa (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)China, revolutia culturala de la mijlocul sec XX: represiunea masivă împotriva clerului creștin. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)Rusia, revoluția din octombrie 1917: inceputul unei ere de persecuții crude împotriva Bisericii Ortodoxe locale (zeci de milioane de oameni afectati – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)Irak, Primavara Araba: până în 2003 existau 1 500 000 crestini, in prezent doar 150-250 000. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)Libia, „Primăvară Arabă“: dispariția creștinilor. Autoritățile actuale ale țării declară în mod deschis că nu doresc ca creștinii sa mai ramana. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)Egipt, “Fratia Musulmana” vine la putere: crestini ucisi și biserici incendiate. Populația creștină a început să părăsească țara. Acum, situația e mai buna, dupa sosirea la putere a lui Sissi, dar încă mai au loc explozii mortale în biserici. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)Siria, căzuta în mâinile teroriștilor: creștinii au fost exterminați fără milă. Teroriștii înșiși pun pe internet scene atroce ale execuțiilor împotriva creștinilor. Doi mitropoliti ortodocsi inca sunt rapiti (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)Nigeria: grupul terorist „Boko Haram“ și triburile nomade ucid creștini, golind sate întregi. 900 de biserici distruse recent (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)Sudanul de Nord: autoritatile aruncă bombe asupra creștinilor și ii supun discriminării permanente. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)Somalia și Tanzania: atacuri continue asupra crestinilor. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)Afganistan, Pakistan, Indonezia, India, Myanmar: persecutii si suferinte. (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

Mitropolitul Ilarion a mai avertizat, pe tema persecuției împotriva creștinilor: La cel mai înalt nivel internațional, “mulți dintre cei care evocă această temă, chiar și astăzi încearcă să deturneze problema: ‘Sa nu vorbim despre creștini, să vorbim despre minorități’. Astfel, ei apeleaza la tacere in aceasta problema, dirijand discutia înspre domeniul discursului politic corect asupra toleranței față de orice minoritate, inclusiv sexuala sau de o alta forma”.

„Noi punem la dispozitie o platformă, astfel încât mărturisirile legate de persecuții sa fie oferite direct de sursa, sa fie auzite, colectate și documentate. Le facem cunostinta, victimelor, cu susținători, lideri și oameni cu influența, pentru a crea parteneriate care sa poata ajuta si sa aduca o schimbare. Acest efort, din capitala țării noastre, nu va rezolva problema la nivel mondial peste noapte, si de aceea avem nevoie de lideri guvernamentali, de cetățeni ONU și SUA, să ia poziție in favoarea celor care se confrunta cu bătăi, tortură, închisoare, viol și chiar moarte”, a notat Franklin Graham, pentru USA Today.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.