Bazilica bizantina, descoperita pe terenul unei tabere de copii

Un monument istoric unic a fost descoperit în timpul săpăturilor efectuate pe teritoriul taberei de copii din Crimeea “Artek”. Fundația recent descoperită a unei bazilici bizantine a fost datată în secolul al VI-lea și este considerată deja a fi una dintre cele mai valoroase artefacte creștine descoperite in Crimeea în vremuri recente, potrivit directorului “Artek”, Alexei Kaspjak, care a vorbit la Forumul Internațional Economic Ialta III.

Bazilica bizantina descoperita in tabara de copii Artek, din CrimeeaKaspjak a menționat că arheologii continuă să studieze, de asemenea, vechiul Cimitir Tătar din Crimeea, parțial amplasat tot pe teritoriul Artek.

“Aceste monumente antice, descoperite, vor fi păstrate atent ca obiecte ale patrimoniului cultural-istoric al Crimeii și al întregii Rusii”, a declarat directorul.

El a explicat că cercetarile arheologice se desfășoară pentru prima dată în istoria de 91 de ani a centrului de copii, ca parte a reconstrucției taberei, in vederea ridicarii uneia care sa găzduiasca 1.000 de copii.

Conducătorul cercetărilor desfasurate pe sit-ul arheologic, Anna Mastikova, explică faptul că fundația bazilicii a fost realizata în secolul al VI-lea, bazandu-se pe ceramica locala. Potrivit acesteia, lucrul la sapaturi ar trebui sa fie finalizat pana pe 11 mai.

“Teritoriul pe care se afla biserica, in mod clar, nu va fi acoperit de noua constructie.Se va lua o decizie privind fezabilitatea transformării în muzeu. Experții în conservare și restaurare vor veni aici. Biserica va fi inclusa în cadrul spatiilor arhitecturale pregătite pentru expunere”, a declarat Mastikova.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.