Oua de Pasti – decizii controversate in Marea Britanie

Oua de Pasti – CADBURY – decizii controversate in Marea BritanieProducatorul de ciocolata Cadbury a provocat reactii dure din partea Bisericii Anglicane si a Prim-Ministrului Theresa May, dupa luarea deciziei de eliminare a cuvântului „Paște“ din prezentarea evenimentului caritativ National Trust al “vanatorii de oua” care se desfasoara anual – conform unui raport AFP.

“Vânătoarea de ouă” mobilizează în mod tradițional, aminteste publicatia frantuzeasca La Croix, sute de mii de copii in week-end-ul de Paști. In acest an, insa, evenimentul va purta numele „Marea vanatoare britanica de ouă Cadbury“, în locul titulaturii traditionale „Vanatoare de oua de Pasti Cadbury“. Compania a explicat alegerea sa, prin dorința de a lasa deschis jocul, „tuturor, fără deosebire de apartenența religioasă“.

Oua de Pasti – CADBURY – decizii controversate in Marea Britanie

Pentru șeful guvernului britanic, această alegere este „ridicola”. Într-un discurs adresat televiziunii ITV, in urma cu o zi, Prim-Ministrul Theresa May a criticat decizia companiei britanice Cadbury.

„Eu nu sunt doar fiica unui vicar, eu sunt, totodata, membru al National Trust. Nu știu ce sa cred, sincer. Pastele este foarte important pentru mine, este o sărbătoare foarte importantă pentru credința creștină, pentru milioane de oameni din întreaga lume“, a spus, cu indignare, Prim-Ministrul britanic.Oua de Pasti – CADBURY – decizii controversate in Marea Britanie

Urmand Theresei May, Arhiepiscopul de York, John Sentamu, a doua figura importanta a Bisericii Anglicane, a declarat că decizia este o modalitate de a „scuipa pe mormântul“ lui John Cadbury, fondatorul ciocolatei din secolul al XIX-lea.

„Cadbury a fost un mare industrias din Quaker [mișcare religioasă în Marea Britanie, fondata de disidenți ai Bisericii Anglicane]. Dacă te vei duce in Birmingham, vei vedea modul în care credința lor religioasă a influențat activitatea industrială.A abandona titulatura “Vânătoarea de ouă de Paști Cadbury” inseamna a scuipa pe mormântul său”, a declarat acesta pentru presa, citeaza La Croix.Oua de Pasti – CADBURY – decizii controversate in Marea Britanie

Pentru a incerca sa puna punct polemicii, pe care o consideră absurda, National Trust a adăugat, in urma cu o zi, pe site-ul său web, termenul de „Paști“ pe o pagină cu titlul: „Alăturați-vă Vânătorii de ouă Cadbury“. Aceasta menționeaza undeva aparte: „lucruri de făcut în timpul sărbătorilor de Paști“. Vânătoarea este, de asemenea, prezentata pe site-ul web Cadbury, ca un „divertisment de Paști“.

În tradiția creștină oul este un simbol al Invierii și marchează sfârșitul abtinerilor alimentare din timpul Postului. Oul de ciocolata, insa, este mai recent aparut, se pare prin secolul al XIX-lea, din motive comerciale. Dar, în Marea Britanie, el a ajuns un atribut religios tradițional și important. (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.