Nicolae-Serban Tanasoca, In Memoriam – Mesajul Familiei Regale a Romaniei

Secretariatul Majestății Sale Regelui

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită următorul comunicat:

Nicolae-Șerban Tanașoca, In Memoriam

Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, a primit cu tristețe vestea trecerii la cele veșnice a profesorului universitar Nicolae-Șerban Tanașoca. Alteța Sa Regală, alături de întreaga Familie Regală, transmite condoleanțe familiei îndoliate!

Născut la 3 octombrie 1941, dintr-o familie de aromâni, profesorul Tanașoca și-a dedicat viața studiului filologiei clasice, al civilizației bizantine și al culturilor din Balcani. El a fost directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, for care editează o revistă de prestigiu european.

Pe lângă studii și traduceri din cultura bizantină, Nicolae-Șerban Tanașoca s-a preocupat de istoria modernă a României, fiind un susținător public al valorilor și principiilor Coroanei. Profesorul a fost implicat în activitatea Centrului de cercetări “Carmen Sylva” al Arhivei Princiare de la Wied, locul de baștină al Reginei Elisabeta a României. Nicolae-Șerban Tanașoca a susținut neîntrerupt reinstaurarea sistemului monarhic constituțional în România.

La 11 decembrie 2008, Majestatea Sa Regele Mihai I i-a conferit Crucea Casei Regale a României.

Profesorul Tanașoca va rămâne pentru posteritate drept un eminent cărturar, cu o remarcabilă erudiție, pe care se sprijinea pentru a face paralele istorice și a trage învățăminte relevante pentru zilele noastre, precum și ca un distins orator, care nu o dată a dat valoare evenimentelor științifice cu temă regală. Una dintre ultimele sale apariții publice a fost la solemnitatea dedicată împlinirii unui secol și jumătate de la adoptarea Constituției din 1866, găzduită de Academia de Studii Economice.

Dumnezeu să-l odihnească!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.