CALATORIA – 17.500 de kilometri si sute de obiecte de valoare etnografica deosebita

CĂLĂTORIA, o nouă expoziție la Muzeul ASTRA

Dacă ar fi să existe o unitate de măsură pentru cunoaștere, să fie aceasta distanța…? Să fie timpul…? Să fie spațiul…?

În perioada 20 aprilie – 23 iulie, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” vă invită să vizitați expoziția temporară CĂLĂTORIA, organizată în Casa Hermes, Piața Mică nr. 11, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Vernisajul va avea loc în data de 19 aprilie, ora 13:00, în Casa Hermes, ocazie cu care suntem onorați să le avem alături de noi pe doamnele Andrea Hampel Binder și Daniela Mayaya, cărora le datorăm prezența în colecțiile muzeului a unor obiecte de valoare etnografică universală deosebită. Prin amabilitatea dumnealor, cei interesați vor putea adresa întrebări legate de culturile îndepărtate cu care cele două invitate au luat contact în numeroasele țări vizitate cât și despre obiectele recent donate muzeului.

„Toată viața călătorim. De fapt viața însăși este o călătorie. Pentru unii dintre noi călătoria este un scop în sine, pentru alții este doar un mijloc. Călătorim din curiozitate, să descoperim, să ne descoperim, să uităm de noi, să ne regăsim… Ajungem în locuri cu care ne indentificăm și care ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva, cândva, am mai fost pe acolo. Sau poate că simțim că ar fi trebuit să ne naștem acolo. Sunt locuri în lume unde ne simțim mai acasă decât acasă. Și, totuși, ce ne provoacă aceste senzații? Clima…? Gusturile…? Mirosurile…? Muzica…? Poveștile…? Oamenii…? Pentru fiecare în parte, atingerea unui punct pe hartă sau revenirea în acel punct, au resorturi diferite. Unii dintre noi suntem fascinați de culturile îndepărtate, alții ne simțim mai confortabil în spațiul familiar al Europei. În esență, nu îți poți cunoaște pe deplin identitatea fără a lua contact cu alte culturi” – a declarat Crina Mareș, curatorul expoziției.

Expoziția ne poartă prin lume, prin intermediul obiectelor din colecțiile muzeului. Fie că este vorba de instrumente muzicale, obiecte de cult sau decorative, cu ajutorul lor străbatem Africa, Asia, Australia, vizităm insule extrem de îndepărtate, întâlnim civilizații fascinante, ascultăm povești. Este vorba despre oameni și locuri atât de indepărtate, încât mulți dintre noi putem doar să visăm la ele.

Pe parcursul celor 17.500 de kilometri, ne vor însoți, în această călătorie imaginară, 142 de obiecte din 75 de țări.

Crina Mareș, Șef secție Muzeul de Etnografie Universală “Franz Binder”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.