Pr. Efrem din Vatoped: Ortodoxie si Internet

Dezvoltarea frenetică a tehnologiei informației de-a lungul ultimelor două decenii are rezultate neașteptate, la care nici măcar nu puteam visa în anii șaptezeci, chiar și optzeci.

Internetul, e-mailul, resursele web, rețelele sociale fac parte din viața noastră cotidiană, in muncă, știință, educație, artă și divertisment. Internetul ne-a permis să reducem sau chiar să eliminam distanța. Astfel, știrile pot fi transmise prin Internet, de la un capăt al pământului la celălalt, în câteva secunde – am trait toti această experiență.

Conversatiile, uneori, chiar și care implică contactul vizual, se deruleaza acum fără probleme, indiferent de distanta. Singura condiție este ca utilizatorul sa aiba acces la Internet. De fapt, utilizarea Internetului este atât de simpla, încât orice copil sau persoană în vârstă se poate folosi de el cu ușurință.

In mod asemanator, Cuvântul lui Dumnezeu poate fi transmis în întreaga lume. În acest fel, ceea ce se întâmplă aici, în Atena, în fața unui public de 100 de persoane, poate fi salvat și trimis catre mii sau chiar milioane de utilizatori, sau chiar transmis on-line, așa cum se întâmplă acum cu conferința noastră.

Dar, trebuie să realizam că Cuvântul lui Dumnezeu nu este un discurs simplu al unui om, ci poartă Energia Divină, care poate revigora duhovniceste omul și într-adevăr să-l mângâie – iar acest lucru se poate întâmpla pe Internet. Noi cunoaștem multe cazuri în care diferite persoane – atei, idolatrii din India, Japonia și Nepal – au descoperit Ortodoxia pe Internet și au renascut, pentru că ei au găsit adevărul pe care il căutau în acesta viață; Ei L-au găsit pe Hristos.

Nu cu foarte mult timp in urma, actorul Jonathan Jackson a vizitat mănăstirea noastră. L-am întrebat cum a devenit ortodox. El a spus că Internetul l-a ajutat. Mai mult decât atât, datorită Internetului, creștinii care Il parasisera pe Dumnezeu s-au întors la El, si-au găsit locul lor în această lume.

Exista oameni care au fost in lipsuri și, după ce au ascultat cateva interviuri pe Internet, au găsit puterea spirituală necesară și speranța, iar ei sunt acum într-o creștere spirituala.

Desigur, Cuvântul ortodox al lui Dumnezeu este mai puțin prezent pe Internet, în raport cu alte cuvinte. Când vorbesc despre alte cuvinte, ma refer la știință, economie, politica si chiar la alte evenimente, cum ar fi moda, show-biz si chiar unele resurse corupte care, din păcate, sunt adesea vizitate.

Cred că astăzi Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să aibă o prezență online puternică. Cei mai mulți oameni de azi sunt confuzi, aflandu-se frecvent într-o fundătură. In acest moment, numai Cuvântul lui Dumnezeu il poate consola pe om, informa și ii poate oferi sansa vieții veșnice. Cuvântul lui Dumnezeu transmis prin Internet poate avea o funcție vindecatoare pentru oameni.

Crearea de biblioteci digitale cu un conținut relevant ar putea și ar trebui să fie încurajata și sporita. Patrimoniul și înțelepciunea Sfinților Părinți, cu textele lor remarcabile, ar trebui să fie utilizate cât mai mult posibil în cele mai moderne și optime moduri. Digitalizarea și clasificarea Părinților le permit utilizatorilor să găsească articole și informații despre subiecte care îi interesează. În plus, digitalizarea și promovarea prin intermediul paginilor web, a Cuvântului lui Dumnezeu, mai ales a învățăturilor Sfinților Părinți și ale staretilor secolului XX, vor aduce un beneficiu duhovnicesc contemporanilor noștri.

Trebuie sa ințelegem că sunt foarte importante lucrurile spuse de oamenii care au trăit și au dobândit experiență personală în războiul spiritual nevazut.

Sfântul Paisie spunea: “Scrieti tot ce aflati in domeniul duhovnicesc, precum și experiența pe care ați auzit-o de la alții, pentru că va veni un moment în care această experiență se va epuiza, și veți avea o deficiență spirituală”.Într-adevăr, în ultimii ani, publicarea cartilor cu conținut teologic, în special în Grecia, dar și în alte țări ortodoxe, a cunoscut o creștere puternică. Numai ca, din păcate, există ortodocși care, din cauza barierelor lingvistice, nu au acces la aceste texte valoroase.

In plus, cartea, in general tipariturile, sunt acum într-o criză gravă. În același timp, vânzările de e-book sunt din ce în ce mai frecvente. Prin urmare, putem spune că ne putem folosi de această tendință. Putem spune că acest lucru este bun și acceptabil inaintea lui Dumnezeu, atunci când totul funcționează corect.

Internetul este un instrument modern, care favorizează globalizarea. Cei care au răspândit ideile lor asupra istoriei mondiale, economiei mondiale, unui stat mondial și unui lider mondial au știut cum să folosească Internetul – și, de fapt, ei îl folosesc la un nivel ridicat. De ce nu ar trebui, ca noi, ortodocșii, sa utilizam acest instrument pentru a promova rolul global al Ortodoxiei? De ce să nu-l folosim pentru a-i uni pe ortodocși și misiunea lor în lumea noastră? Utilizarea corectă a Internetului depinde de utilizator.

Desigur, Internetul nu poate înlocui contactul direct. Bineinteles, nimeni nu poate atinge un anumit nivel de spiritualitate doar prin Internet. Ortodoxia este centrata pe persoana. Prioritatea conduce, de asemenea, la valoarea esențială a persoanei, la persoana individuală. Internetul este un instrument, un instrument care ne ajută și este benefic – dar pentru ca credincioșii sa duca o viață spirituală autentică, este necesar ca acestia să aibă contact personal cu parintele lor duhovnicesc.

În mod similar, este esențială comunicarea cu ceilalți frați, în scopul experimentarii dragostei și participarii la toate Tainele Bisericii. Desigur, există și cazuri în care utilizarea excesiva a Internetului, chiar și în scopuri spirituale și bune, poate crea dependență, care sa duca la izolare asocială și sa aiba un efect dăunător asupra personalității. Astfel, Internetul poate avea rezultate negative: în loc să conducă utilizatorul la a fi mai aproape de Hristos, el poate, dimpotrivă, sa-l departeze de Dumnezeu. De aceea, avem o mare responsabilitate in a promova și împărtăși Cuvântul lui Dumnezeu, folosind metodele cele mai creative, cele mai utile și cele mai moderne – dar, de asemenea, trebuie să informam turma noastră cu privire la utilizarea profitabilă a Internetului, subliniind toate efectele negative care pot rezulta din utilizarea abuzivă a acestei tehnologii.

Acesta este si unul dintre obiectivele conferinței noastre, care pentru prima dată are loc la nivel internațional, pentru ortodocși. Este o mare binecuvântare că, prima dintre aceste conferințe, are loc în țara noastră. Vreau să le mulțumesc organizatorilor: revistei on-line “Pemptousia”, precum și resurselor on-line “Bogoslov” din Rusia. Mănăstirea noastră susține în continuare, cu multă dragoste și interes, activitățile Institutului “Sfântul Maxim Grecul”. Sperăm că această conferință va fi capabila să facă față provocărilor lumii moderne și că toți participanții vor folosi aceste noi tehnologii și Internetul, în beneficiul lor spiritual.

Hristos a înviat! Va multumesc!***un material video poate fi urmarit pe pagina de fata (dreapta-sus: Fisiere Media)

Lăcașuri Ortodoxe – (Părintele Efrem din Vatoped, Conferința internațională Atena – mai 2015 [https://www.pravmir.ru/starets-efrem-vatopedskiy-myi-dolzhnyi-rasprostranyat-duhovnyiy-opyit-cherez-internet-seychas-potomu-chto-mozhet-nastat-vremya-kogda-eto-budet-1/] )

Ortodoxie si Internet – Pr. Efrem Vatoped [//www.youtube.com/embed/sLPrc4XYd-Q?rel=0]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.