Gradinaritul sau… cu ce se mai ocupa ortodocsii in lume

Ai putea fi surprins sa afli că, în țările ortodoxe din întreaga lume, oamenii isi produc propria lor hrană, și fac acest lucru cu destul de multa ambitie. Ei produc cantități masive de produse alimentare, pe suprafete mici, iar de pe urma acestora beneficiază, pe scară largă, atat ei cat si vecinii lor.

Rușii isi produc propria hranăȘtiați că, cele mai multe produse alimentare din Rusia provin din grădinile de curte?

Potrivit publicatiei “The Bovine”, Actul de Privatizare a Suprafetelor de Gradina, care a fost semnat ca lege, în 2003, acorda fiecărui cetățean rus dreptul la un teren privat, cu titlu gratuit, variind ca mărime intre 1 – 2.5 ha. Fiecare parcelă poate fi utilizată pentru producerea de hrana, sau pur și simplu pentru vacanță sau relaxare, iar guvernul a fost de acord să nu impoziteze acest teren. Rezultatul acestui efort a fost fenomenal, acum, familiile rusești produc în mod colectiv, practic, toate alimentele de care au nevoie.

În 1999, înainte ca legea sa fie adoptată, se estimase existenta a 35 de milioane de loturi mici de familie pe întreg teritoriul Rusiei, operate de 105 milioane de persoane, adica 71% din populația rusă, producand circa 50% din laptele națiunii, 60% din carne, 87% din fructele de pădure și alte fructe, 77% din legume și, uluitor, 92% din cartofi.

Cetățeanul mediu rus, cu alte cuvinte, este pe deplin împuternicit, de acest model, să isi produca propria hrană, pentru a asigura nevoile familiei sale și ale comunității locale.

“În 2004, alimentele produse din aceste parcele de familie au reprezentat 51% din producția agricolă. Grație politicilor guvernamentale – care de fapt încurajeaza agricultura autonoma de familie, mai degrabă decât sa satisfaca companiile-monstru chimice și biotehnologice, așa cum se intampla aici, in Statele Unite – marea majoritate a rușilor este capabila și dispusa să producă propria hrană necesara familiei, pe parcelele aflate în proprietate privată.În esență, ceea ce gradinarii rusi fac, este să demonstreze că grădinarii privati pot hrăni lumea.” – se arata intr-un articol al publicatiei americane Orthodox Ethos.“Rusia are doar 110 zile de sezon de crestere pe an – deci în S.U.A., de exemplu, producția grădinarilor ar putea fi substanțial mai mare. Astăzi, cu toate acestea, zona ocupată de peluze, în SUA, este mai mult decât dublă față de cea a grădinilor Rusiei – și produce astfel doar pentru industria de ingrijire a gazonului”, descopera publicatia amintita, sub semnatura Pr. John Peck.

Modelul curtilor destinate grădinăritului este atât de eficient in intreaga Rusie, incat producția totală reprezintă mai mult de jumătate din producția agricolă a întregii națiunii, iar acest număr continuă să crească pe măsură ce din ce in ce mai mulți ruși se alătura mișcării satului ecologic.

Criza economică din Grecia si intoarcerea la troc

Grecia, de asemenea, revine la acest tip de viață, pentru a putea supraviețui. În satele îndepărtate și în zonele agricole din Grecia, conceptul de troc nu este unul nou, și revine puternic. Fermierii au făcut mult timp schimb de bunuri și de servicii. Acum, practica invechită a căpătat o nouă vigoare, revitalizandu-se tradițiile din Grecia antică, pe fondul unei crize economice complexe.

Trocul (barter-ul) facea parte din viața de zi cu zi a multor greci, o lungă perioadă de timp. Una dintre cele mai vechi națiuni comerciale ale lumii, grecii împreună cu fenicienii, comercializau vin, ulei de măsline, grâu și altele, peste Marea Egee și Marea Mediterană, timp de secole. Anterior catastrofei economice pe care Grecia o traverseaza, trocul functiona in cea mai mare parte la nivel de familie și individual, dar acum se extinde devenind un fenomen mai structurat și organizat.

Practica aceasta continuă să crească, și asta devine cel mai vizibil în zonele rurale și pe insule, acolo unde fermierii continuă să facă schimb de produse, unii cu ceilalti.

În aceasta criză, bisericile continua si ele sa aiba rolul lor, participand si ajutandu-si oamenii.

Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.