publicat în: Arhivă

ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA si… insemnatatea lui pentru ortodocsi

Dupa „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, după “zăpada mieilor”, când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii, se apropie si momentul echinocțiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice: cand ziua ajunge sa fie egala cu noaptea, dupa o perioada in care noaptea a fost in mod vizibil mai lunga. Echinoctiul de primavara s-a produs, in acest an, ieri, in data de 20 martie 2017, la ora exacta 12:29 (mai multe amanunte gasiti in paginile Observatorului Astronomic [https://www.astro-urseanu.ro/echinoctiu_primavara.html] ).

Traditia crestina, insa, aminteste si ea o legatura cu echinoctiul de primavara, acesta potrivindu-se calendaristic exact cu momentul Conceperii care a condus la Nașterea Mantuitorului Iisus Hristos. Evenimentul este legat de faptul ca echinoctiul de primavara – data din care, incepand, lumina castiga teren asupra intunericului, ziua asupra noptii, lumina creste in lume – este inregistrat calendaristic, conform miscarii astrale fizice, cu exact 9 luni inainte de Nasterea Pruncului Sfant – Lumina Lumii – de la sfarsitul lunii decembrie. Momentul Conceperii lui Iisus Hristos i-a fost revelat Fecioarei Maria, Imparateasa Cerului, de catre Arhanghelul Gavriil – Buna Vestire (serbata pe 25 martie).

Evenimentul marcheaza, astfel, inca o data, biruința DUMNEZEULUI Luminii asupra puterilor întunericului, lumina insemnand viata, naștere si… înviere.

LONews