Dupa „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, după “zăpada mieilor”, când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii, se apropie si momentul echinocțiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice: cand ziua ajunge sa fie egala cu noaptea, dupa o perioada in care noaptea a fost in mod vizibil mai lunga. Echinoctiul de primavara s-a produs, in acest an, ieri, in data de 20 martie 2017, la ora exacta 12:29 (mai multe amanunte gasiti in paginile Observatorului Astronomic [https://www.astro-urseanu.ro/echinoctiu_primavara.html] ).
Traditia crestina, insa, aminteste si ea o legatura cu echinoctiul de primavara, acesta potrivindu-se calendaristic exact cu momentul Conceperii care a condus la Nașterea Mantuitorului Iisus Hristos. Evenimentul este legat de faptul ca echinoctiul de primavara – data din care, incepand, lumina castiga teren asupra intunericului, ziua asupra noptii, lumina creste in lume – este inregistrat calendaristic, conform miscarii astrale fizice, cu exact 9 luni inainte de Nasterea Pruncului Sfant – Lumina Lumii – de la sfarsitul lunii decembrie. Momentul Conceperii lui Iisus Hristos i-a fost revelat Fecioarei Maria, Imparateasa Cerului, de catre Arhanghelul Gavriil – Buna Vestire (serbata pe 25 martie).
Evenimentul marcheaza, astfel, inca o data, biruința DUMNEZEULUI Luminii asupra puterilor întunericului, lumina insemnand viata, naștere si… înviere.
Lăcașuri Ortodoxe