Prima intalnire intre Patriarhul Bartolomeu si Patriarhul detronat al Ierusalimului

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu l-a vizitat pentru prima data pe Patriarhul detronat Irineu al Ierusalimului, în timpul vizitei sale la Ierusalim, pe 22 martie 2017, Sanctitatea Sa fiind prezent la Ierusalim pentru a participa la sfințirea Ediculei renovate a Mormantului Domnului, din Biserica Învierii (vezi ARHIVA).

Potrivit Romfea [https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/13671-istoriki-stigmi-o-oikoumenikos-patriarxis-ston-patriarxi-eirinaio] , Patriarhul Constantinopolului l-a vizitat pe fostul Patriarh al Ierusalimului, în apartamentul său din clădirea Patriarhiei Ierusalimului, unde a trăit în izolare timp de mai mulți ani după depunerea sa de pe tronul patriarhal (vezi ARHIVA).

Cei doi, in momentul intalnirii, „au schimbat o îmbrățișare in semn de iubire și reconciliere“, purtand o „discuție frățească și cordială privind mai multe aspecte“.

Acuzat de tranzacții imobiliare dubioase și conflicte cu autoritățile israeliene, palestiniene, siriene și grecești, Patriarhul Irineu a fost îndepărtat din funcție în anul 2005, când 12 dintre cei 18 episcopi ai Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului au semnat o cerere de depunere. Imediat dupa aceea, acesta susține că a fost ținut în mod forțat în Patriarhie, în timp ce Biserica susține că el însuși a stat intr-o izolare voluntară.

Pe data de 5 noiembrie 2015, Patriarhul actual, Teofil al Ierusalimului, l-a vizitat, de asemenea, pe fostul Patriarh. Apoi, pe 22 martie 2016, Patriarhul Irineu a participat la o recepție de felicitare a Patriarhului Teofil, la ziua numelui său, dând naștere la speculații că o impacare oficiala ar putea surveni.

Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.