Unde sunt Arhivele Regale din Hator – Tel Hazor?

(Foto: Shlomit Bechar)Unde sunt Arhivele Regale din Tel Hazor?

“10. Tot atunci întorcându-se, Iosua a luat Haţorul şi pe regele lui l-a omorât cu sabia. Haţorul fusese până atunci capul tuturor regatelor acestora.

11. Şi a ucis toată suflarea din acesta cu sabia, dând toate pieirii; şi n-a rămas nici un suflet, iar Haţorul l-a ars cu foc.

12. Astfel a luat Iosua toate cetăţile regatelor acestora şi pe toţi regii lor i-a ucis cu sabia, dându-i pieirii, cum poruncise Moise, sluga Domnului.

13. Iar cetăţile cele întărite nu le-a ars Israel, afară de Haţor, pe care l-a ars Iosua.

14. Toată prada cetăţilor acestora şi toate vitele le-au luat fiii lui Israel pentru ei, iar pe oameni i-au ucis cu sabia, i-au dat blestemului şi n-au lăsat din ei nici un suflet.

15. Precum poruncise Domnul lui Moise, sluga Sa, şi cum poruncise şi Moise lui Iosua, aşa a făcut Iosua: nu s-a abătut de la nimic, nici de la un cuvânt din câte poruncise Domnul lui Moise.” (Cartea lui Iosua Navi, 11)

Era firesc ca relatarea biblică expresivă a cuceririi Canaanului de catre Iosua sa conduca la efectuarea celor mai timpurii cercetări arheologice din Țara lui Israel. La sfarsitul secolului 20 și începutul anilor 19, arheologii si-au îndreptat atenția spre Ierihon, Lachis (identificat mai apoi cu Tell el-Hesi), ‘Ai și Betel, toate acestea fiind raportate drept cucerite în ultima parte a secolului al XIII-lea î.e.n. de către invadatorii israeliți. Niciuna dintre aceste asezari, cu toate acestea, nu a fost atat de proeminenta precum Hazor-ul, al cărui rege a condus coaliția de nord a regilor canaaniti.

Cartea biblică a lui Iosua și documentele istorice din al doilea mileniu î.e.n. prezinta orasul canaanit de nord Hațor ca fiind cel mai important centru urbanistic din Levantul de Sud. Cetatea Hazor din Epoca Tarzie a Bronzului – situata pe o movilă la nord de Marea Galileii – se lauda cu o acropola impresionanta, cu clădiri de templu și palat. O descoperire majora este inca greu de atins, dar cu toate acestea: unde sa fie, oare, arhivele cuneiforme din Hazor? Co-directorul Shlomit Bechar, al lucrarilor de pe domeniul Tel Hazor, descrie lucrarea de căutare a arhivelor, în articolul recent „Cum pot fi descoperite Arhivele Hazor (cred)“, din Revista americana de Arheologie Biblica, numarul martie/aprilie 2017.

Așa-numitul Palat Administrativ al orașului canaanit Hațor, descoperit de arheologi, afiseaza ziduri de piatră impresionante, dar, totodata, urme ale unor distrugeri violente. Cândva, în a doua jumătate a secolului al 13-lea î.e.n., are loc o ruinare bruscă a asezarii, lăsând în urmă straturi masive de distrugere. Arheologia ne oferă dovezi concrete ale unei conflagrații violente: căldura trebuie să fi fost excesivă, deoarece dalele de bazalt care captusesc peretii sunt crapate, vasele de lut topite, caramizile transformate in sticlă. Cei mai mulți cercetători elimina acum varianta ca egiptenii, popoarele mării și orașele-state rivale canaanite sa se fi numarat intre suspecți, acceptând în mare măsură varianta exprimată în citatul din deschiderea Cartii lui Iosua, conform caruia israeliții au distrus Hazor în timpul cuceririi lor finale a Canaan-ului.

Despre orașul canaanit de o asemenea importanță arheologii susțin, insa, în continuare, ca trebuie să fi adapostit o arhivă vastă de documente. Regretatul Yigael Yadin, care a excavat Tel Hazor în anii 1950 și 1960 și a fost un mare susținător al teoriei cuceririi așezării israelite a Canaanului, a fost primul care a sugerat existența unei arhive de tablete cuneiforme in Tel Hazor. De fapt, el s-a așteptat la două arhive: una din Epoca Mijlocie a Bronzului (2000-1550 î.e.n.), cealaltă din Epoca Târzie a Bronzului (1550-1200 î.e.n.).

Odată cu reluarea săpăturilor din Tel Hazor la începutul anilor 2000, Sharon Zuckerman de la Institutul de Arheologie al Universitatii Ebraice din Ierusalim a rafinat argumentatia lui Yadin, concentrându-se asupra arhivei epocii Târzii a Bronzului. Zuckerman a sugerat chiar o locație specifică în orașul canaanit, unde s-ar afla o arhivă de tablete cuneiforme datând din perioada chiar de dinainte de presupusa cucerire a Canaanului de către israeliți.

Pe parcursul ultimelor zece sezoane de excavare, chiar și de după plecarea prematură a lui Zuckerman, în lucrările arheologice din Tel Hazor din 2014, conduse acum de Amnon Ben-Tor, sapaturile s-au axat pe locația propusă. Aceasta se află la sud de așa-numitul Complex Podium, la intrarea in acropola orașului canaanit târziu Hazor, identificat ca fiind Palatul Administrativ al regelui.

Până în prezent, nicio arhivă nu a fost descoperita, dar arheologii sunt siguri că este doar o chestiune de timp ca speranțele lor pe termen lung sa devina realitate. O astfel de arhiva regală, a unui oraș-stat proeminent canaanit, ar extinde foarte mult cunoștințele noastre despre societățile levantine în etapele finale ale Epocii Bronzului.

Două tipuri de descoperiri arheologice din Tel Hazor merita sa fie menționate aici, in sprijinul așteptărilor entuziaștilor: descoperirile izolate ale unor tablete de lut cu insemne cuneiforme și numeroase fragmente de statuete egiptene.

Pana astazi, 18 inscrisuri cuneiforme au fost recuperate din interiorul orașului canaanit. Ultimele două piese provin din contexte arheologice sigure, ceea ce înseamnă că au fost găsite pe poziția originala, în timpul unei excavari controlate. Ele reprezintă: un document legal privind închirierea unui sclav și un text catre divinitate.

In mod similar, promițătoare sunt si 18 fragmente de statui egiptene găsite pe sit, altarele cultice canaanite locale și figurinele sparte în mod deliberat în bucăți, ceea ce ar putea semnala motivații iconoclaste, care s-ar potrivi bine cu identitatea asumată a cuceritorilor ca adoratori ai Domnului.

Două dintre cele mai recente descoperiri din Tel Hazor sunt deosebit de interesante, prin aceea că ele reprezintă singurele statui egiptene monumentale descoperite până acum în contextul mileniului al doilea în întregul Levant. Destul de ciudat: una dintre ele il reprezintă pe regele Mikerinos, care a condus Egiptul la sfârșitul secolului al 26-lea î.e.n. – înainte de orice se cunoaste despre așezarea Tel Hazor. Tot asa, mai este cunoscuta doar reprezentarea regelui ca sfinx (cap de om, trup de leu). Cealaltă statuie aparține unui preot al zeului egiptean Ptah. Baza sa este înscrisă cu hieroglife. Cum și când a ajuns aceasta statuie in Tel Hazor?

Toate aceste mistere asteapta sa-si gaseasca o rezolvare… (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.