Ancheta asupra lui Iisus Cel istoric: mass-media nu informeaza!

În timp ce presa laica ateista continua sa publice carti (chiar si la aceasta ora) în care contesta existența lui Iisus, publicatia frantuzeasca La Croix s-a întâlnit, la Paris, cu un autor american care are puncte de vedere opuse.

Astfel, autorul Robert Hutchinson afirma (tot in aceste zile), ca Iisus Cel istoric este mai aproape de Cel al Sfintelor Evanghelii decat s-ar putea crede.

Combaterea unui „scepticism radical și non-argumentat“ – acesta este scopul lucrarii lui Robert Hutchinson, intitulata “Ancheta asupra lui Iisus Cel istoric”, care tocmai a fost publicata în limba franceză.

In interviul acordat publicatiei La Croix, americanul sosit in Franta, tocmai din California, nu a putut sa nu faca referire la o carte a unui autor francez – de asemenea nou aparuta, dar careia refuzam sa-i facem reclama, asa incat nu-i pomenim numele [N.Red.] – in care se sustine ca Hristos nu ar fi fost decat rod al imaginatiei si ca pur și simplu nu ar fi existat.

„In ce priveste existența lui Iisus Cel istoric, niciun universitar serios, astazi, nu o mai contesta“, a amintit răspicat Robert Hutchinson, aflat in vizita in Franța tocmai pentru a-si promova cartea. Ceea ce l-a interesat mai mult pe acest pasionat de exegeza biblică și vorbitor de limba ebraică, absolvent de teologie, mai degrabă au fost diferitele imagini atribuite lui Iisus de-a lungul secolelor: vindecator carismatic, reformator social, revoluționar opus cu înverșunare ocupației romane?

În aceste portretizari, autorul pare să încerce să răspundă la întrebarea crucială pe care Iisus le-a pus-o ucenicilor Săi: „Dar voi cine ziceţi că sunt Eu?”

Intrebat despre ce se stie cu certitudine despre Iisus Cel istoric, americanul a avansat câteva afirmații: Iisus a crescut in Nazaret, a fost un bun cunoscător al Legii Iudaice, a lucrat în construcții și a murit prin crucificare. In sprijinul acestor afirmatii, el menționează în mod special, în cartea sa, cele mai recente descoperiri arheologice din Țara Sfântă si din Nazaret-2008 și Magdala-2009 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

In lucrarea “Ancheta asupra lui Iisus Cel istoric”, Richard Hutchinson citează din abundenta și face trimiteri la sfârșitul fiecărui capitol. În plus față de multele sale lecturi, acesta aminteste întâlnirile cu foarte multi cercetători, în special în timpul celor doi ani petrecuți in Ierusalim pentru a învăța ebraica.

Ceea ce Robert Hutchinson regretă si reclama cel mai tare, insa, este o acoperire media slabă a cercetărilor actuale legate de Noul Testament: „Cele mai sceptice teorii și ipoteze [necredincioase] care s-au dezvoltat încă din secolul al XIX-lea, mai ales de foarte-criticul Alfred Loisy, nu mai sunt acceptate de către experții recunoscuți, de vreo douăzeci de ani. Dar, cu toate acestea, publicul și mass-media nu știe nimic despre asta! Deci, se continuă readucerea in scena a acelorasi idei vechi”.Cautand titlul acestei carti in reteaua Amazon [https://www.amazon.fr/Enquête-sur-Jésus-historique-découvertes/dp/2706714824] , ea pare a fi pferita la aceasta ora pentru suma de 22 euro.Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.