100 de ani de la recastigarea autocefaliei Bisericii Georgiei

Centenarul restaurării vechii Biserici Ortodoxe autocefale a Georgiei a fost sarbatorit pe 25 martie 2017, de Catolicosul-Patriarh Ilia al II-lea, alaturi de alți clerici și credincioși, printr-o Liturghie solemnă oficiata în Catedrala Svetitskhoveli din Mtskheta, la nord-est de Tbilisi.

Catedrala este cunoscuta pentru găzduirea Tunicii lui Hristos (vezi ARHIVA) și a fost locul de încoronare și de îngropare a regilor Georgiei. Biserica originală a fost infiintată în secolul al IV-lea, sub regele Mirian al II-lea de Kartli. Biserica Georgiei a depins inițial de Antiohia, până in 1010, când Catolicosul de Kartli a ridicat-o la rang de Patriarhie. Imperiul Rus a abolit autocefalia Bisericii Ortodoxe Georgiene în 1811 și structura sa patriarhala, și a redus-o la un exarhat subordonat Sfântului Sinod Rus.

După abdicarea țarului mucenic Nicolae al II-lea, episcopii Georgiei au restaurat Biserica lor autocefală, pe 25 martie 1917. Primul nou patriarh al Bisericii Georgiei a fost Kirion al II-lea.

Biserica Ortodoxă Rusă a recunoscut autocefalia, in data de 31 octombrie 1943. Patriarhia de Constantinopol a recunoscut-o pe 2 martie 1990.

Intre alte evenimente ocazionate de sărbătoarea din acest an, se numara si expoziția „Autocefalie 100“, deschisa pe 23 martie, la Universitatea de Stat din Tbilisi. In cadrul expozitiei sunt prezentate o serie de publicații și de manuscrise religioase unice, o parte din colectia de carte a Catolicosului-Patriarh Kirion al II-lea, precum și fotografii ale clerului care a participat la restaurarea autocefaliei.

O conferință academică a avut loc, de asemenea, antrenand profesori și părți interesate din diferite instituții de învățământ, reprezentanți ai Patriarhiei Georgiei, care au prezentat lucrări cu privire la importanța autocefaliei Bisericii, inclusiv informații necunoscute anterior privind recastigarea autocefaliei.

Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.