CHIVOTUL LEGII: Arheologii sapa, in aceasta vara, sperand sa gaseasca Chivotul Legamantului

Arheologii vor sa excaveze o asezare biblica nestudiată: Kiryat Ye’arim.

Sit-ul biblic, anterior nestudiat, considerat a fi de importanta majora, in care ar urma sa fie localizat Chivotul Legii, va fi excavat de către arheologi în această vară. Zona este mentionata in Biblie drept Kiryat Ye’arim sau Chiriat Iearim. Aceasta este situata la aproximativ 12 kilometri de partea de vest a Ierusalimului. Astăzi, regiunea se numește “El-Deir Azar”, care este probabil derivata din personajul biblic Eleazar, responsabil cu aducerea Chivotului Legământului în această locație.

Este unanim acceptat faptul că El-Deir Azar și Chiriat-Iearim sunt unul si același loc. Movila de pamant in cauza se întinde pe o suprafata de cinci hectare. Organizatorii săpăturilor speră să facă lumină asupra locatiei, in ce priveste perioada regelui biblic David. Biblia menționează Kiryat Ye’arim, de câteva ori, și se referă la el ca la un oraș iudait, situat în apropierea Ierusalimului.

Unul dintre obiectivele cheie în această excavare este acela de a găsi ruinele unui templu antic, care se crede că a existat în această locație. Dacă vor fi găsite, ruinele ar putea oferi mai multe relatii despre practicile cultice de dupa Iuda, in epoca fierului. Altii cred că săpăturile ar putea aduce lamuriri, de asemenea, vizavi de informațiile biblice despre Iuda și statutul Ierusalimului în aceeași perioadă.

Totodata, ar putea iesi la lumina mai multe informații privind autenticitatea istorică a istoriilor biblice, mai ales privind Chivotul Legii. S-ar mai putea dovedi, in plus, că un templu antic dedicat Dumnezeului lui Israel a existat altadata, aici, specialistii considerand ca acest lucru ar fi “rezonabil”.

Potrivit Cărții lui Samuel, Chivotul Legii a fost păstrat în condiții de siguranță la Kiryat Ye’arim, timp de două decenii, după ce a fost returnat de filisteni fiilor lui Israel. Pe marginea acestei istorii au loc, astazi, unele dispute. Cu toate acestea, menționarea orașului în Biblie sugerează că un templu ar fi existat aici, eventual. Regiunea adaposteste, de asemenea, Mănăstirea Chivotul Legământului, care este situata langa sit. Rămășițele unei biserici din epoca bizantină au fost excavate, de asemenea, în regiune, în secolul al XX-lea. Biserica se spune că a fost construită în amintirea Chivotului Legii.

Chivotul Legământului este un obiect descris în Biblie, care ar conține tăblițele de lut cu Cele Zece Porunci primite de Moise pe Muntele Sinai, Toiagul lui Aaron și o cantitate mică de mana, hrana cu care s-au hrănit evreii timp de 40 de ani în deșert.

Nu există nicio mențiune despre distrugerea acestuia.Nu există nicio referință contemporană despre existența Chivotului Legii.

1. După aceea Beţaleel a făcut chivotul din lemn de salcâm, lung de doi coţi şi jumătate, larg de un cot şi jumătate şi înalt tot de un cot şi jumătate;2. L-a îmbrăcat cu aur curat pe dinăuntru şi pe din afară, iar împrejur i-a făcut o cunună de aur. 3. A turnat pentru el patru inele de aur, pentru cele patru colţuri de jos ale lui: două inele pe o latură şi două inele pe cealaltă latură.4. A făcut două pârghii de lemn de salcâm, le-a îmbrăcat cu aur,5. Şi le-a vârât prin inelele de pe laturile chivotului, ca să poarte chivotul cu ele.6. A făcut apoi capacul chivotului de aur curat: lung de doi coţi şi jumătate şi lat de un cot şi jumătate.7. A făcut de asemenea doi heruvimi de aur, lucraţi din ciocan, pentru cele două capete ale capacului,8. Şi i-a aşezat unul la un capăt şi altul la celălalt capăt al capacului. Heruvimii aceştia erau făcuţi ca ieşind din capac la cele două capete ale lui.9. Cei doi heruvimi îşi întindeau aripile unul spre altul, umbrind capacul, iar feţele lor erau îndreptate una către alta, privind spre capac. (Ieşirea – a doua carte a lui Moise; 37)

Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.