O NOUA TEORIE: Credinta a avut un rol-cheie in formarea omului inteligent si sociabil

Un cercetator in domeniul evolutiei afirma despre credinta, ca joaca un rol-cheie în formarea unor persoane mai inteligente si sociabile. Călătoria omenirii pe calea inteligentei sociale ar fi început, de fapt, odata cu credinta, conform lui Robin Dunbar, un om de știință evolutivă. Dunbar (foto) isi susține teoria proprie, afirmând că oamenii simt in mod firesc nevoia de “ceva” care sa le opreasca tendinta de a rani sau chiar de a ucide pe altii, iar credinta care are ca logica absolut necesara prezentarea ideii că toți oamenii fac parte dintr-o familie (vezi Crestinismul), asigura acest lucru.

Conform publicatiei The Olympian [https://www.theolympian.com/news/nation-world/world/article135198889.html] , profesorul de psihologie evoluționistă care predă la Universitatea Oxford a ajuns faimos, anterior, pentru cercetările sale privind rețelele de ‘socializare; in cazul animalelor. El a descoperit ca fiecare specie de primate este capabila să-si formeze și să isi mentina legături sociale cu alți membri ai propriei sale specii.

El a mai descoperit, de asemenea, ca anumite specii de primate, care au creierul mai dezvoltat, isi alcatuiesc mai bine rețelele de socializare. Spre exemplu, primatele antropoide (cimpanzeul, urangutanul) au demonstrat o abilitate mai mare in formarea legăturilor sociale, în comparație cu maimuțele obisnuite.

Pe aceeasi tema, conform The Washington Post [https://www.washingtonpost.com/news/acts-of-faith/wp/2017/02/27/a-scientists-new-theory-religion-was-key-to-humans-social-evolution/?utm_term=.54425a9a293e” target=“_blank] , Dunbar a descoperit ca oamenii sunt cei mai capabili, în ceea ce privește menținerea relațiilor sociale. De fapt, cercetatorul este si fondatorul “Numărului lui Dunbar” – un termen de apreciere utilizat atunci cand se face referire la numărul de legături sociale pe care o ființă umană le poate menține. Potrivit acestuia, media umana privind numarul de legaturi pe care omul le-ar putea mentine ar fi: 5 prieteni intimi, 50 de prieteni buni, 150 de prieteni obisnuiti și 1.500 de cunoștințe.

În încercarea sa recentă, de determinare a numerelor semnificativ mai mari care au existat in randul oamenilor, el s-a trezit pe pozitia descoperirii răspunsului la intrebarea sa, în… CREDINTA (religie). Potrivit lui Dunbar, cele mai multe dintre observațiile sale au subliniat o anumita religiozitate, într-o formă sau alta. Acest lucru este în concordanță cu ceea ce neurologii au început recent sa declare – că RELIGIA ESTE CEVA NATURAL Acum, avand si ipoteza lui Dunbar, oamenii de stiinta demonstreaza ca, faptul ca majoritatea oamenilor este religioasa are si mai mult sens. La urma urmei, asa s-au pus bazele tuturor funcțiilor cele mai importante ale societății.

Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.