Biserica Rusa din Afara Tarii solicita indepartarea lui Lenin din Piata Rosie

Duminica, 12 martie 2017, in cea de-a doua duminică a Postului Mare, un apel pentru îndepărtarea trupului neinsufletit al lui Lenin, din Piața Roșie, a putut fi auzit în toate parohiile Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei.

Apelul a venit odata cu citirea unei scrisori pastorale [https://www.synod.com/synod/eng2017/20170310_enepistle100yrsperssecitions.html] – dedicata aniversarii a 100 de ani de la apariția Icoanei Maicii Domnului “Domnitoarea” – binecuvântata de către IPS Mitropolit Hilarion al Americii de Est și New York.

In aceasta scrisoare se arata:

“In acest an, întreaga lume, mai ales noi toți, ne vom aminti marea tragedie a secolului 20, care a perturbat destinele a milioane de oameni. Această calamitate a atins literalmente viața fiecărei familii din Rusia, oriunde s-ar fi aflat. Amintim, acum, centenarul revoluției sângeroase și distructive din Rusia.Ca urmare a trădării guvernului și conducerii militare, Tarul a fost forțat să abdice, ceea ce a dus la consecințe inevitabile: dispariția statului, moartea martirica a Tarului însuși și a familiei, un brutal război pustiitor și persecutarea fără precedent a Bisericii Ortodoxe și a credinței în Dumnezeu, în Rusia”.Cu toate acestea, poporul rus a cunoscut harul lui Dumnezeu în acel moment, după cum remarca scrisoarea. De asemenea, în 1917, “chiar în ziua abdicării Unsului lui Dumnezeu, Tarul Nicolae Alexandrovici, 2 martie 1917, Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului “Suverana” s-a aratat poporului nostru, ca un semn că preacurata “Regina” nu renunta la grija sa fata de suferința pământului rusesc, care, din zilele de odinioară, era cunoscut sub numele de “Casa Preasfintei Maicii lui Dumnezeu”. Mai mult, Patriarhia a fost restaurată în Rusia, prin întronizarea Patriarhului Sfant Tihon la Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului in Biserica.

Scrisoarea ii încurajează, mai apoi, pe toți din Rusia să se întoarcă la rădăcinile lor și să înțeleagă că aceasta neglijare a credinței a fost cea care a dus la evenimentele tragice din 1917.

“Noi nu trebuie, în niciun caz, să justificam acțiunile celor responsabili de revoluția ucigatoare”, scrie Sinodul, si prin urmare se solicită îndepărtarea corpului lui Lenin din Piața Roșie, precum și a tuturor celorlalte monumente dedicate acestuia, cat și schimbarea numelor orașelor și străzilor denumite după tiranul nemilos:

“Un simbol al reconcilierii națiunii Ruse cu Domnul ar fi scăparea, din Piața Roșie, de rămășițele persecutorului principal și călăului secolului 20, precum și distrugerea monumentelor dedicate acestuia. Ele sunt, toate, simboluri ale catastrofei, tragediei și a distrugerii suveranității noastre daruite de Dumnezeu. Același lucru este valabil și pentru orașele și străzile care sunt private de numele lor originale istorice”.

Alții au făcut același apel, inclusiv cuviosul staret Ilie (Nozdrin) din Mănăstirea Optina:

“El nu este un lider, ci un distrugător, un trădător și un ucigaș. Rusia a suferit cumplit din cauza lui. El a orchestrat genocidul națiunii ruse și al poporului rus. Zece milioane de oameni au fost uciși din cauza lui, fără vreun proces sau o investigație. Tarul a fost ucis prin mașinațiunile acestui Ulianov-un personaj negativ în adevăratul sens al cuvântului. El este un dusman al poporului rus. El a spus cu propria sa limbă că, dacă doar zece la sută din poporul rus ar rămâne, atunci el a reușit. El este un personaj negativ intre raufacatori. El ar fi trebuit cu mult timp în urmă sa fie dat afară din mausoleu”. .

Conform publicatiei rusesti Pravoslavie [https://www.pravoslavie.ru/english/101803.htm] , in 2015, adjunctul Dumei de Stat, Ivan Constantin Suharev, membru al Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR), a introdus un proiect de lege in Duma de Stat, solicitând reluarea dezbaterii cu privire la această chestiune. Proiectul de lege, de asemenea, a solicitat eliminarea cimitirului in care oficialii proeminenti bolșevici și sovietici sunt îngropati, din apropierea zidului Kremlinului din Moscova.

La rândul său, Departamentul Sinodal pentru Relațiile Bisericii cu Societatea și Media, al Patriarhiei Moscovei, a refuzat să comenteze, spunând:“Nu vom comenta despre asta acum… pentru că este o scrisoare pastorala adresata lumii din afara, nu din cadrul Bisericii. Prin urmare, este fără sens sa comentam”.

Discuția privind eliminarea și reinmormantarea trupului lui Lenin și transformarea mausoleului într-un muzeu, este reînnoită periodic în societatea rusă. Seful de departament, Vladimir Legoida, anterior, comentase despre problema mausoleului lui Lenin, amintind ca ea nu este foarte importantă pentru Biserica Rusă, și ca “va fi rezolvata în mod natural, cu timpul, într-un mod pașnic”.

Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.