AUDIO: Savantii americani au reprodus exact acustica bisericilor bizantine antice

Oamenii de stiinta americani au efectuat o reproducere exactă a acusticii bisericilor bizantine antice, iar publicul din Los Angeles a reusit, astfel, sa asculte un IMN ACATIST într-un mediu acustic autentic, ca și cand ar fi fost prezenti in Biserica Sfanta Sofia din Salonic.

Sute de oameni au venit pe Normandia Avenue, în centrul orașului Los Angeles, și au ascultat cu mare atenție și respect Acatistul intonat de patru cântăreți.

Reproducerea acusticii a fost posibila prin utilizarea de tehnologii audio contemporane avansate. Această realizare uimitoare este rodul activitatii a doi profesori care lucrează in recrearea acusticii spațiilor clădirilor vechi.

“Noi creăm ceea ce ne place sa numim ‘fotocopie acustică’”, a declarat Chris Kyriakakis, profesor de inginerie electrica si director al Laboratorului Audio al Universitatii din California de Sud.

“Cand ai reusit asta, ai capturat sufletul unei clădiri”.

700 de persoane au fost prezente la eveniment. Scopul proiectului este acela de a pastra comoara principală a bisericilor, pe care istoricii de obicei nu o observa, spre exemplu, experiența lor acustica.

Chris Kyriakakis si Sharon Gerstel, profesori ai Universitatii din California, Los Angeles (UCLA), spera ca rezultatele lor sa ajute la conștientizarea publicului vizavi de importanta la nivel mondial a atmosferei sunetului bisericilor antice, ca pondere a patrimoniului istoric.

Echipa a fost deja invitata să studieze clădiri istorice din Turcia și catedrale gotice din Franța. Scopul final al muncii lor, este acela de a crea un “Muzeu al Sunetului”, unde vizitatorii sa poata experimenta practic sunetele acestor spații. Puteți asculta două cantari, in playerul aflat mai jos.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.