Ortodoxia nu este numai adevarata, ci este si frumoasa (Patriarhul Romaniei)

Ortodoxia nu este numai adevărată, ci este şi frumoasă, a spus Preafericirea Sa credincioşilor prezenţi ieri în Catedrala Patriarhală, in Duminica Ortodoxiei.

Redam mai jos cateva dintre ideile expuse de Patriarhul Daniel cu aceasta ocazie:Duminica Ortodoxiei nu este numai duminica adevăratei credinţe, ci şi a frumuseţii netrecătoare a slavei Preasfintei Treimi, a Maicii Domnului şi a tuturor sfinţilor din Împărăţia Cerurilor;Duminica Ortodoxiei este duminica slavei Împărăţiei lui Dumnezeu, Duminica bucuriei îngerilor şi a sfinţilor;Icoanele sunt ferestre deschise spre Împărăţia iubirii veşnice a lui Dumnezeu şi a slavei Preasfintei Treimi;Când mărturisim dreapta credinţă, ni se deschid Cerurile şi pregustăm bucurie din bucuria Împărăţiei lui Dumnezeu, lumină din lumina cea netrecătoare, fericire din fericirea veşnică a Împărăţiei Cerurilor. Aceasta este Ortodoxia.in Duminica Ortodoxiei prăznuim biruinţa Bisericii asupra tuturor ereziilor şi, mai ales, cinstirea sfintelor icoane.Reprezentările iconografice nu sunt o simplă podoabă estetică de înfrumuseţare, un decor, ci icoanele sunt o necesitate, un mod liturgic de a mărturisi Adevărul, o formă de mărturisire a dreptei credinţe.Icoana este mărturisirea adevărului Întrupării, morţii, Învierii Lui Hristos şi proclamarea slavei Lui veşnice pe care o împărtăşeşte apoi celor care cred în El;Icoanele sunt o formă liturgică de mărturisire permanentă, tăcută, dar permanentă, a adevărului că Fiul lui Dumnezeu Cel Nevăzut S-a făcut văzut; Cel Veşnic S-a făcut om muritor pentru ca, trecând prin moarte şi Înviere, să ne dăruiască nouă viaţa veşnică.Prin icoană mărturisim adevărul întrupării sau al înomenirii Fiului Veşnic al Lui Dumnezeu pentru ca pe oameni să îi îndumneziască prin har.Icoanele au şi un rol pedagogic. Acestea ne îndrumă către Împărăţia lui Dumnezeu, scopul ultim al vieţii noastre.Icoanele ne arată slava Împărăţiei Cerurilor ca fiind ţinta noastră ultimă. Omul nu este făcut pentru mormânt, ci pentru viaţă veşnică cerească în Împărăţia lui Dumnezeu spre care trebuie să se îndrepte.”În icoane vedem Cerul unit cu pământul. În icoană nu este pictat doar chipul trupului omului, ci şi slava din Împărăţia Cerurilor, fie prin fondul auriu al icoanei, fie prin nimbul de lumină care înconjoară chipul sfinţilor. Astfel, nu este suficient să spunem că icoana este o fereastră către cer, trebuie să subliniem că icoana este fereastră către Împărăţia Cerurilor, o icoană spre slava neapusă, necreată, veşnică a Împărăţiei lui Dumnezeu”.Extras dintr-un articol care poate fi citit integral dand click aici. [https://basilica.ro/patriarhul-romaniei-icoanele-sunt-o-marturisire-a-dreptei-credinte/] Text & foto: Basilica [https://basilica.ro/patriarhul-romaniei-icoanele-sunt-o-marturisire-a-dreptei-credinte/” target=“_blank]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.