Despre DUHOVNIC, cu Preafericitul Patriarh Daniel

Patriarhul Daniel al Romaniei: despre duhovnic

– duhovnicul nu este un simplu dezlegător de păcate, ci un povățuitor și un medic sufletesc;- noii duhovnici, in urma absolvirii examenului de duhovnicie și a hirotesiei în duhovnic, au dreptul de a oficia Sfânta Taină a Spovedaniei, potrivit canoanelor Bisericii Ortodoxe și învățăturilor Sfinților Părinți, atât timp cât sunt în ascultare față de Chiriarh;- slujirea de duhovnic este, precum spune și rugăciunea de la hirotesie, pe cât de mare și sfântă, pe atât de necesară pentru viața Bisericii;- puterea de a lega și a dezlega păcatele oamenilor este dumnezeiască, deoarece vine de la Iisus Hristos Dumnezeu, nu este o născocire omenească și apostolească, pentru că a fost dată în seara de după Înviere, Apostolilor Săi.- Sfântul Chiril al Alexandriei aminteste că preoții au primit nu doar puterea de a dezlega, ci și de a lega.- in ceea ce privește puterea de a lega păcatele, duhovnicul folosește această putere, prin amânarea Botezului sau a Împărtășaniei Euharistice, până când penitentul este pregătit duhovnicește pentru Tainele Bisericii. Primul caz aparține trecutului și se referă la catehumenii care nu erau destul de pregătiți pentru Botez. În cazul amânării Împărtășaniei, duhovnicul leagă pe cel care a săvârșit păcate grele, până la împlinirea canonului.

A lega pe cineva nu înseamnă un gest de răzbunare sau de pedepsire, ci legarea se face spre îndreptare. După cum unui om bolnav medicul îi alege o dietă, tot așa cel care nu este suficient de pregătit pentru Împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului, folosește o dietă mai specială, Agheasma și Anafura, a adăugat Preafericirea Sa.

– Spovedania are caracter de medicină duhovnicească, preotul duhovnic trebuind să ofere “diagnosticul” cântărind contextul în care a fost săvârșit păcatul, vârsta spirituală și părerea de rău a celui ce se află în fața sa.

Extras dintr-un cuvant rostit ieri, la Resedinta Patriarhala, cu ocazia acordarii binecuvantarii pentru 15 preoți din Arhiepiscopia Bucureştilor [https://www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/] , in vederea slujirii de duhovnic. Un articol pe aceasta tema poate fi citit aici [https://basilica.ro/hirotesii-de-duhovnici-patriarhul-daniel-spovedania-este-medicina-duhovniceasca/” target=“_blank] .

SURSA text si foto: Basilica

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.