Patriarhul Bartolomeu a primit Premiul Ecumenic Sfantul Nicolae

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a primit, de curand, Premiul Ecumenic “Sfantul Nicolae al Mirelor”, din partea Facultatii Teologice din Alupia, undeva în sudul Italiei.

Conform unui raport al radioului Vaticanului, in scrisoarea transmisa cu această ocazie, Papa Francisc a numit premiul onorific o “recunoaștere importantă” și un “semn de recunoștință” pentru contribuția Patriarhului “la lucrarea de consolidare a unității între toți credincioșii în Hristos”.

Conform învățăturii ortodoxe, unitatea credincioșilor presupune o unitate de credință și poate avea loc, cu adevarat, doar atunci când credincioșii în Hristos se unesc în adevăratul Său Trup, pastrat neschimbat in Biserica Ortodoxă. O astfel de uniune devine o conditie necesară înainte ca o eventuala slujire liturgica sa poata avea loc in comun, potrivit conștiinței ortodoxe.

Între timp, în scrisoarea sa, Papa l-a incredințat pe Patriarh, prin adresarea “dragă frate Bartolomeu”, de protecția Sfântului Nicolae în rugăciunea comună de dragul “realizarii dorite a unității depline între creștini”. Asemenea formulari ecumenice atrag, adesea, critici dure din partea unor credinciosi sau chiar clerici ortodocși, care fac referire imediata la o eventuala slujire liturgica comuna sau la anumite compromisuri care ar putea fi facute, conform aprecierii acestora, la adresa dogmelor Bisericii Ortodoxe.

Premiul poarta numele Sfântului Nicolae, intrucat marele sfant ierarh este venerat atat în cadrul Bisericii Ortodoxe cat si in cel al Bisericii Catolice, iar astfel, Facultatea Teologică se folosește de memoria acestuia ca de un simbol al unității. Conform Bisericii Ortodoxe, Sfântul Nicolae a fost un ierarh plin de har, care a apărat cu strictețe divinitatea lui Hristos la Sinodul I Ecumenic, fara sa permita vreo abatere de ordin teologic.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.