STIRI din tara si din strainatate: 10 februarie 2017

SARBII DIN KOSOVO continua sa se teama

Episcopul Teodosie de Ras și Prizren a declarat pentru Ria Novosti ca “sârbii kosovari se tem de violențe în continuare”, acum în regiune existand un nou “mare potențial” de neliniște, declanșat de populația albaneză locală. În martie 2004, albanezii din Kosovo au organizat pogromuri, care au dus la exodul în masă al sârbilor din regiune și la distrugerea monumentelor de istorie și cultură. ”În unele locuri, există o toleranță relativă, spre exemplu în Prizren, dar în Djakovica, Decani, Klina, situația este mult mai dificilă”.(…) “În presa locală, sunt publicate un număr de articole care inflameaza in mod deschis intoleranța etnică”, a spus episcopul, amintind ca securitatea bisericilor și mănăstirilor din zonele populate de sarbi este asigurată de poliția din Kosovo, si ca Mănăstirea Dečani ramane sub protecția KFOR.

PSALTIRE veche unica, recuperata cu succes

Muzeul “Alexandrovskaya Sloboda” din apropierea Moscovei (Rusia) a anunțat achiziționarea unei Psaltiri unice din anul 1577. Psaltirea a fost tipărită in timpul lui Ivan al IV-lea cel Groaznic, fiind tipărită în două culori, ornamentata cu litere majuscule splendide și cu o gravură a regelui David. Exemplarul achizitionat de muzeu fusese licitat cu un preț de pornire de 42.000$, dar conducerea muzeului a negociat cu succes achiziționarea sa în afara licitației.

SONDAJ IN UCRAINADoar un sfert din ucraineni mai crede in mass-media (vestul, mai mult decat estul).Conform unui sondaj realizat recent in Ucraina, poporul ucrainean si-a pierdut încrederea si în Biserică și in alte instituții din țară, dar Biserica ramane totusi puternică (56,7%), armata avand o cota de 53% din populatie (mai mult in vest, decat in est), 22,7% dintre ucraineni neavand o parare privind Biserica, iar 8,7% neavand incredere în ea (in guvern și parlament 9,5%, respectiv 5,3%).

Banca Mondiala sustine restaurarea Mănăstirii KatskhiMinisterul georgian al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a acordat un buget de 370.000$ pentru restaurarea Mănăstirii “Nasterea Mantuitorului”, din Katskhi (Geoogia, in apropiere de capitala Tbilisi). Se au in vedere imbunatatirea infrastructurii si atragerea de turisti la Manastirea construită între anii 988 și 1014 (inchisa de sovietici in 1924, redeschisa în 1990), la initiativa dinastiei Liparitid. Cladirea, de forma octogonala (mai rar intalnita in Georgia), se remarca si printr-o cruce mare, sculptata in relief, simbolizand Inaltarea Sfintei Cruci, reprezentata ca fiind sustinuta de patru ingeri. O serie de icoane si de manuscrise medievale, deținute anterior de Manastirea Katskhi, sunt păstrate în muzeele din Tbilisi. Zona manastiri Katskhi mai este renumita, totodata, pentru existenta unui monolit din calcar (un pilon), rar in lume, inalt de 40 de metri, pe care este zidita o bisericuta inchinata Sfantului Maxim Marturisitorul

Abhazia, recunscouta ca teritoriu ortodox al GeorgieiPatriarhul Georgiei, Ilie al II-lea, a mulțumit Patriarhului Kirill al Moscovei pentru recunoașterea Abhaziei ca teritoriu ortodox al Georgiei:“Am fost 11 ani Mitropolit al Eparhiei de Suhumi și Abhazia. Nu a existat niciun conflict în regiune. Totul a fost liniștit. Abhazii și osetienii trăiau în pace. Apreciem poziția Bisericii Ortodoxe Ruse, care a afirmat în repetate rânduri că recunoaște jurisdicția Bisericii Ortodoxe Georgiene în aceste regiuni.(…) Cred că Georgia ar trebui să fie locul de cooperare pașnică între Est și Vest, locul bunei vecinatati” – a subliniat Patriarhul Ilie al II-lea, în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, unde s-a aflat pentru marcarea aniversarii varstei de 70 de ani, a Patriarhului Kirill al Rusiei.

Icoană veche facatoare de minuni a Sfantului Ioan Botezătorul, furataIcoana apartinea Mănăstirii Tăierea Capului Sfantului Ioan Botezătorul din Lyadova, Ucraina. Icoana a fost furata noaptea, pe timpul unei ninsori cu vant puternic. Poliția, sosita dimineața pentru cercetari, a descoperit icoana sub un strat de zăpadă, în pădurea din apropierea mănăstirii, dar fara bijuteriile pe care cei ce se bucurasera de ajutorul Sfantului Ioan le daruisera icoanei. Icoana a fost returnata manastirii. Manastirea Lyadova este una dintre cele mai vechi din Ucraina, intemeiata de Sfantul Antonie, înainte de Lavra Pesterilor din Kiev, in 2013 aniversand 1000 de ani de la zidire (a fost dinamitata de sovietici in 1938, iar din 1998 a renascut).

Arhiepiscopul Irineos de Creta, spitalizatArhiepiscopul Irineos de Creta a fost internat, după ce acesta s-a simtit slabit in urma unei infectii respiratorii de care suferea de mai multe zile, manifestand o stare de rau în timpul unei ceremonii funerare. Anterior, la o slujba a Vecerniei, acesta semnalase o aceeasi stare. Ulterior, Arhiepiscopia de Creta a anunțat că Arhiepiscopul se simte bine și că testele medicale au avut rezultate bune, fiindu-i recomandata odihna timp de câteva zile.

Prima biserica ortodoxa tarnosita in nordul CongoDuminica trecuta, a fost sfințita Biserica nou-construita “Sfantul Ioan Botezatorul si Sfantul Nicolae” din Impfondo (nord-estul Republicii Congo). Sfintirea a avut loc cu binecuvantarea Preafericitului Patriarh Teodor al Alexandriei.

UNGARIA ALOCĂ 8 MILIOANE $ pentru refacerea bisericilor ortodoxeConform Ria Novosti, Premierul ungar Viktor Orban a semnat un decret guvernamental, prin care sunt alocati 8 milioane $ in subventii de stat. Decretul indică faptul că guvernul va contribui la restaurarea Catedralei Adormirea Maicii Domnului din Budapesta, Bisericii Sfanta Treime din Miskolc, Bisericii Sfantul Nicolae din Tokaj și infiintarii unei noi parohii in Hévíz.

Guvernul ungar tocmai alocase, de asemenea, 345.000$ in luna octombrie 2016, pentru a ajuta la restaurarea turnului aceleiasi Catedrale a Budapestei, distrusă în cel de-Al Doilea Război Mondial – cea mai veche biserica ortodoxa din Ungaria (1791-1801). Primul Ministru și Guvernul Ungariei l-au invitat pe Patriarhul Rusiei să viziteze țara după finalizarea restaurarii catedralei.

Prima biserica ortodoxa cu hramul Sfantul Paisie, in DamascAceasta a fost tarnosita, in aceste zile, de Preafericitul Părinte Ioan X al Antiohiei și Intregului Rasarit. Patriarhul s-a rugat Sfantului Paisie sa apere parohia, biserica și Siria.

Egipt: funcționarii publici creștini obtin aceleasi drepturi cu musulmaniiDecizia a fost adoptata de Curtea Constitutionala a Egiptului, fiind un pas important pentru cetățenii creștini egipteni. Actuala Constituție a Egiptului, aprobata în cadrul unui referendum în 2014, este relativ laica, în comparație cu documentul Fratiei Musulmane pe care il inlocuia, prevazand drepturi egale pentru toate religiile. Peste 10% din populatia Egiptului este creștina, in majoritate ortodocsi-copti, sub conducerea Papei Tawadros al II-lea. Noua decizie le da dreptul, de acum, crestinilor angajați în aparatul guvernamental sa solicite concedii pentru pelerinaje, la marile sarbatori.

Parintele Georges FlorovskyIn SOUTH CANAAN, PA (SUA) – Biserica Ortodoxa a Americii, la Mănăstirea și Seminarul Sfântul Tihon va avea loc al 6-lea Simpozion anual Florovsky, in perioada 24-25 februarie 2017. Ieromonahul Nikolai [Saharov], din Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul, Essex, Anglia, va fi principalul vorbitor.

STIRILE DE TOP ale zilei (click pe titluri):Guvernatorul Magneziei dispune uciderea Episcopului ortodox din zona [https://lacasuriortodoxe.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/23345-guvernatorul-magneziei-dispune-uciderea-episcopului-ortodox-din-zona.html] ATENTIE la corurile bisericesti si diaconii cu… voce: in loc de slujire, concerte laice si slujbe prelungite artificial [https://lacasuriortodoxe.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/23344-atentie-la-corurile-bisericesti-si-diaconii-cu-voce-in-loc-de-slujire-concerte-laice-si-slujbe-prelungite-artifical.html] De ce NU SE TINE POST in aceasta saptamana? [https://lacasuriortodoxe.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/23343-de-ce-nu-se-tine-post-in-aceasta-saptamana.html” target=“_blank] Un program informativ Lacasuri Ortodoxe10 februarie 2017

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.