publicat în: Arhivă

Despre CANONUL CEL MARE – IPS Mitropolit Laurentiu

„Canonul Sfântului Andrei Criteanul este o alcătuire liturgică de o frumuseţe aparte, o creaţie imnografică unică. Canonul este compus din toate cele nouă cântări, fiind singurul canon al slujbelor religioase care conţine şi cântarea a doua, sau peasna a doua.

Fiecare peasnă este inspirată dintr-una din cântările Vechiului sau Noului Testament. Peasna a doua este inspirată din Cântarea lui Moise şi este o cântare de pocăinţă. Din acest motiv ea lipseşte din celelalte canoane de la slujbele oficiate în alte perioade ale anului bisericesc.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul are peste 250 de tropare şi se citeşte în prima săptămână a Postului Mare, în cadrul Pavecerniţei, timp de patru zile. Încununează această slujbă de seară, prin chemarea la pocăinţă. Smerenia la care ne cheamă Biserica în Postul Mare, alături de căinţa pentru păcatele săvârşite sunt puse în relaţie cu diferite evenimente din istoria biblică sau cu diferite momente de binecuvântare cerească.

Există un dialog extraordinar între noi şi Dumnezeu, pentru că Îl chemăm în rugăciune cu stihul repetat după fiecare tropar: «Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!».

În săptămâna a cincea din Postul Mare, Canonul se va citi în întregime în miercurea din acea săptămână, când cele patru părţi citite acum, în cele patru seri din prima săptămână, vor fi grupate într-o singură alcătuire“.

Cuvant rostit de IPS Mitropolit Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului (Canonul Cel Mare / Slujba Pavecerniței – Catedrala Mitropolitană din Sibiu, 27 feb 2017)

Sursa text si foto: Mitropolia Ardealului [https://www.mitropolia-ardealului.ro/canonul-cel-mare-la-catedrala-mitropolitana-din-sibiu-2/]