Din New York, pentru Moscova: renasterea bisericutei transformate de francezi in grajd

ICOANA MAICII DOMNULUI DIN KURSK – A SEMNULUIO copie a Icoanei Maicii Domnului din Kursk “A Semnului” (Hodigitria – de tip Znamensky) a fost sfintita in Catedrala Sinodala din New York, SUA, pentru Biserica Znamensky din Manastirea Novospassky din Moscova, inchinata acestei icoane. Pe timpul sfintirii, copia a fost asezata deasupra Icoanei originale Kursk “A Semnului”.

Anul trecut, Mănăstirea ruseasca a găzduit o expoziție dedicată eroismului Mișcării Albe din Rusia, o secțiune specială expoziției fiind dedicata Icoanei Maicii Domnului “A Semnului” din Kursk, asociata emigrantilor rusi.

Biserica Znamensky din Manastirea Novospassky din Moscova

În colțul de nord-vest al Bisericii “Schimbarea la Față a Mântuitorului” din Manastirea Novospassky din Moscova se afla o bisericută inchinata acestei icoane sfinte. Reprezentarea “Znamensky” a Maicii Domnului a fost, totodata, o icoana mostenire de familie a Dinastiei Romanovilor – Tarul Mihail Romanov construind aceasta biserica deasupra locului de înmormântare a boierilor Romanovi, unchilor săi, fraților Patriarhului Filaret, tatălui acestuia.

În 1791, biserica originala a fost demolata din cauza vârstei sale indelungate. Mai târziu, în acelasi an, Prințul Sheremetiev a construit o nouă biserică în apropierea sit-ului dedicat Icoanei Maicii Domnului “Znamensky”. Noua biserică a fost proiectată de către arhitectul Nazarov, un coleg al renumitului maestru Bazhanov. Construirea a durat patru ani, iar la 15 ianuarie 1795 a fost sfințită de Episcopul Metodie de Voronezh, fost stareț al Mănăstirii Novospassky.

In 1812, invadatorii francezi au transformat biserica în grajd, iar în 1813, biserica pe doua niveluri a fost resfintita. Biserica de jos conține mai multe cripte. Chiar sub altar se afla cripta familiei Sheremetiev, iar tot aici sunt ingropate familiile princiare Lobanov-Rostovsky, Cherkassky, Sitsky și Urusov.

Pe parcursul primilor ani ai regimului sovietic, mănăstirea a fost transformată în închisoare de femei, iar mai târziu in “lagăr de muncă corecțională” pentru prizonierii politici și de altă natură.

Biserica Znamensky a mai fost transformată, ulterior, într-o clădire aglomerata cu celule de închisoare. În anii 1930, în timpul unui nou val de opresiune, prizonierii condamnati la moarte erau duși la Biserica Znamensky – se presupunea că pentru tratament medical, dar de fapt – pentru ca acolo sa fie executati.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, clădirea a fost transformată în centru de reabilitare pentru alcoolici. In anul 1967, datorită renumitului artist Pavel Korin, centrul a fost închis. In prezent au loc lucrari de restaurare la interior.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.