Politicienii nu ar trebui sa se amestece in treburile Bisericii!

Politicienii nu ar trebui să se amestece în treburile Bisericii, fiind esențiala respectarea principiului unității ecleziale, a declarat Patriarhul Alexandriei și al Întregii Africi, Theodoros al II-lea, într-un interviu acordat agenției rusesti RIA Novosti, comentand astfel pe marginea încercărilor de a se crea o Biserică Ucraineana independentă (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Politicienii nu ar trebui sa se amestece in treburile Bisericii!

“Cunosc foarte bine Ucraina, atat episcopii cat si credincioșii, și am foarte clari stimulii care ii conduc pe oamenii de astazi in incercarea de a semana discordie în Ucraina. De la început, cand tocmai apăruse problema schismei bisericesti, Patriarhia Alexandriei și cu mine, ca reprezentant al său, am adoptat poziția conform căreia Biserica Ucraineană este parte inseparabilă a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Iar când am oficiat Sfânta Liturghie în Mănăstirea Peșterilor din Kiev, am declarat ca, pentru Biserica Alexandriei, Primatul canonic al Bisericii canonice Ucrainene era Mitropolitul Kievului și al Intregii Ucraine, Vladimir (Slobodan, 2014).

Apoi, când schismaticii au încercat fără invitație, prin violență, sa intre în Biserica Sfintei Treimi din Odessa, metoc al Bisericii din Alexandria, am iesit in fata usii și le-am spus că nici nu se pune problema.

Vechea Biserica din Alexandria formulează poziția sa: ne aflăm în fața lui Dumnezeu, alaturi de Biserica Ortodoxă Rusă, și sustinem că Biserica Ortodoxă este una și nedivizată, așa cum a fost întotdeauna. În afacerile bisericești, nu există niciun loc petru politică. Ea vine și pleacă, în timp ce Biserica rămâne prin secole”, a spus Întâistătătorul Bisericii din Alexandria.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.