Sfantul Mare Mucenic Mercurie, la Voronetul Baraganului (foto)

Ziua de 25 noiembrie a fost dedicata praznuirii Sfintilor Mercurie si Ecaterina – mari mucenici ai lui Hristos, insa putini stiu ca, din fericire pentru noi, inca de acum cateva sute de ani – mai precis din timpul domniei binecredinciosului voievod Matei Basarab – Tara Romaneasca are o ctitorie inchinata chiar Sfantului Mercurie, cel ce in chip minunat l-a imbarbatat pe voievod intr-o lupta cu tatarii, in zona de astazi a localitatii Plataresti, din judetul Calarasi. Doar astfel, voievodul, care avea la dispozitie o oaste foarte mica, a putut obtine o victorie nesperata…

MANASTIREA PLATARESTI: Sfantul Mare Mucenic Mercurie, la Voronetul Baraganului

Manastirea Plataresti, ridicata in cinstea Sfantului Mare Mucenic Mercurie, face astazi parte din Episcopia Sloboziei si Calarasilor, aflandu-se in permanenta grija a intaistatatorului acestei eparhii, Preasfintitul Parinte Episcop Vincentiu, care se straduie din rasputeri sa redea stralucirea voievodala a acestui sfant lacas ortodox ce a infruntat vitregiile vremii si epocile istorice, ramanand pentru crestinii ortodocsi de astazi o reala pagina de istorie. Iar ca informatie de ultima ora, poate ar fi bine sa amintim ca, in data de 4 decembrie 2016, la praznuirea Sfintei Varvara, arhiereul locului, Preasfintitul Parinte Episcop Vincentiu, va cerceta inca o data aceasta sfanta manastire, urmand sa savarseasca aici Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie.

Un element specific acestei manastiri (lasand deoparte vechile ziduri, pivnitele si chiliile), este acela ca, in pronaosul bisericii, se afla o pictura autentica, foarte bine conservata si restaurata, in care sunt infatisati – ca fiind aproape vii – fericitii si pururea pomenitii ctitori, insa mai cu seama o alta pictura, si mai rar intalnita: “Patimirile Sfantului Mercurie” – o capodopera picturala, ale carei scene si variatii de culori o fac sa rivalizeze cu Voronetul (chiar daca se spune ca Manastirea Sitaru ar ramane, totusi, Voronetul Munteniei). Platarestiul, atunci, cu siguranta poate fi numit Voronetul Baraganului – manastirea facand parte din aceasta Episcopie a campiei insorite a Baraganului.

Prin insarcinarea preacuviosului Vicar-administrativ al acestei Episcopii, Parintele Exarh Rafail Mat, un sobor de preoti a oficiat, in zi de hram, si in acest an, Sfanta Liturghie si Slujba Parastasului fericitilor ctitori. Cuvantul de invatatura a fost rostit de preacuviosul Parinte Vasile, de la sfanta Manastire Cernica, prin cuvant reliefandu-se faptul ca, astazi, mai mult ca niciodata, trebuie sa fim fii ai Bisericii, sa luam aminte la patimirile acestor doi sfinti mucenici praznuiti in data de 25 noiembrie si sa ne asemanam lor, prin rabdarea si dragostea pe care trebuie sa le avem in fata lui Hristos. Din soborul preotilor slujitori a facut parte, de asemenea, si Parintele Ioachim – tot din marea lavra cernicana – si preacucernicii preoti Vasile, de parohia Fundeni, si Casian, din Plataresti. Raspunsurile la strana au fost asigurate de catre preacuvioasele maici ale manastirii, alaturi de o maica sosita, la Sfanta Liturghie, de la Manastirea Gaiseni, din Episcopia Giurgiului.

Va invitam sa descoperiti aceste frumoase picturi ale unei vechi ctitorii muntenesti, aflata in imediata apropiere a Bucurestiului – ctitorie ce se transforma pe zi ce trece, prin purtarea de grija a Preasfintitul Parinte Episcop Vincentiu si prin stradania si jertfa micului sobor de maici, in frunte cu Stavrofora Varvara Arnautu. Candela credintei arde necontenit in acest sfant lacas ingreuiat de povara istoriei si intarit cu rugaciunile ierarhului locului. Sunteti invitati, ca pelerini, sa pregustati din acest izvor de Credinta Ortodoxa, calcand cu pasii dumneavoastra pe urmele marilor nostrii voievozi, cinstindu-ne sfintii care, desi nu sunt insemnati cu cruce rosie in calendare, sunt mari si grabnici ajutatori – stiut fiind faptul ca Sfantul Mercurie le daruieste, celor ce se roaga cu credinta, imbarbatare in nevoi, socotit drept cel ce daruieste omului credincios acel reazem in momentele de cumpana si de restriste cu care se confrunta fiecare suflet omenesc.

A consemnat corespondentul Lacasuri Ortodoxe: Ing. Ionel Aurelian Cotoban