publicat în: Arhivă

SFANTUL AMBROZIE al Mediolanului – sfinte moaste, aflate spre inchinare in Bucuresti (foto)

Putini dintre credinciosi stiu ca, in Bucuresti, in partea de sud a orasului, intr-o mica bisericuta din zid, au ocazia sa se inchine la moastele unui sfant a carui viata este poate mai putin cunoscuta romanilor: Sfantul Ambrozie al Mediolanului, cinstit astazi, alaturi de Sfanta Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges (click aici [https://lacasuriortodoxe.ro/promo/23313-sfanta-filofteia-istoria-unei-fetite-de-doar-12-anisori.html] ).

SFANTUL AMBROZIE al Mediolanului – sfinte moaste, aflate spre inchinare in Bucuresti (foto)

Despre Sfântul Ambrozie al Mediolanului se stie ca a practicat avocatura, avand si studii literare, astfel incat la vârsta de 34 de ani ajunsese Guvernator al Provinciilor Emilia și Liguria, din nordul Italiei, cu sediul la Milan. Recunoscut pentru judecatile sale drepte, acesta ajunge, insa, sa fie vizat de credinciosii crestini care, exact in acea perioada s-a intamplat sa ramana fara episcop – in anul 374, Episcopul de Milano, un sustinator al ereziei lui Arie, murind. Disputele între creștini și arieni nu reusisera sa ajunga la un numitor comun, diviziunile din sanul Bisericii fiind evidente si ingrijoratoare. Prin urmare, guvernatorul Ambrozie, bun avocat si impaciuitor iscusit, de o inteligenta remarcabila, se vede nevoit sa intervina în această problemă, la porunca imparatului, trezindu-se brusc ca fiind propus de credinciosi, cu insistenta maxima, pentru functia de episcop, in locul celui decedat, desi, la acel moment… Ambrozie nici macar nu fusese inca botezat (numarandu-se abia in randul celor “chemati”).

Deci, ajungând Ambrozie la Mediolan, a intrat în biserică în mijlocul poporului celui învrăjbit şi, cu vorba sa cea dulce-grăitoare, sfătuia şi îndemna la unire şi pace. Atunci un prunc, care încă nu ar fi putut vorbi, data fiind varsta pe care o avea, a strigat din multime: “Ambrozie să ne fie episcop!”. Strigatul celui mic a facut ca toata biserica sa repete aceleasi cuvinte.

Socat, Ambrozie a refuzat de nenumarate ori propunerea, incepand de atunci sa-i judece fără milă pe cei vinovaţi, sa simuleze o viata de desfranare, doar-doar poporul il va vedea drept pacatos.

“Asupra noastră să fie păcatul tău, numai primeşte şi episcopia împreună cu botezul!”, continua, insa, poporul sa strige.Dupa o alta tentativa, nereusita, prin care a incercat sa fuga din cetate – Dumnezeu facand in asa fel incat, dupa o noapte intreaga sa nu reuseasca sa fie mai departe decat de… portile cetatii, Ambrozie promite sa primeasca, in sfarsit, treapta arhieriei, spre bucuria tuturor. Insa, se hotaraste sa fuga din nou, ascunzandu-se într-un sat ratacit de lume, unde a fost, mai apoi, descoperit de un barbat induhovnicit, pe nume Leontie. Prin urmare, ajunge sa se supuna poruncii împărăteşti şi dorinţei poporului, fiind înscăunat ca Episcop de Milano si devenind un foarte bun păstor sufletesc și administrator neîntrecut al Bisericii sale, pe care a reusit sa o apere de erezia lui Arie.

Sfantul Ambrozie este si cel care ajunge sa castige, mai apoi, încrederea tinerilor împărați Grațian și Valentinian al II-lea, precum și a nemilosului Teodosie I, carora le-a fost părinte duhovnicesc și, tot el, nu a ezitat să-l oprească pe Teodosie I sa intre în biserică, după masacrul pe care il facuse asupra populației din Tesalonic, până când nu s-a pocait in public.

Avand o sora Marcelina, de asemenea, calugarita, Ambrozie ajungea astfel sa implineasca o proprocire a tatalui sau, pe care acesta din urma avea sa o faca la vederea unei adevarate minuni:Pe cand Ambrozie era inca prunc înfăşat, acesta dormind cu gura deschisă, a fost inconjurat de un roi de albine, care a ajuns sa-i acopere in intregime faţa şi gura; apoi, albinele au fost vazute intrând şi ieşind din gura pruncului, depunandu-i miere pe limba. Temandu-se sa nu vatăme cumva pruncul, doica sarise sa-l apere, insa tatăl, uimit, privind minunea, a oprit-o, pentru a putea vedea cum se termina totul. După puţin timp, albinele s-au ridicat si si-au luat zborul, facandu-se nevazute. Inspaimantat, tatal avea sa rosteasca atunci: ”De va trăi pruncul acesta, va fi mare în popor, pentru că încă de acum, din pruncie, a arătat Domnul pe sluga Sa”.

Mai târziu, copilul putea fi auzit prin casa, glumind si intinzand mana spre sarutare, celor din jurul sau: “Sărutaţi-mi mâna, că şi eu voi fi episcop!”.

Sarbatorit astazi, alaturi de Sfanta Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges, Sfantul Ambrozie are o particica din moaste pastrata in mica bisericuta din sudul Bucurestiului (începând din decembrie 2004), aflata astazi la zi de mare hram, pe Str. Lunca Bârzeşti, nr. 3 (Sector 4), in imediata apropiere a Parcului Vacaresti, aproape de Soseaua Oltenitei: Biserica Aparatorii Patriei II (vezi, dand click aici [https://sfantulambrozie.ro/contact] ). Iar pentru a va invita la inchinare in aceste zile de sarbatoare, in articolul de fata v-am pus la dispozitie mai multe fotografii realizate cu doar cateva zile in urma (vezi foto sus).

Sfântul Ierarh Ambrozie este ocrotitorul stuparilor, al albinelor, al topitorilor de ceara, al animalelor domestice, al şcolarilor şi al studenţilor. In unele icoane, acesta este reprezentat alaturi de Sfantul Vasile cel Mare, pentru aprecierea pe care acesta din urma, contemporan cu el, a exprimat-o vizavi de lucrarea pe care Sfantul Ambrozie a savarsit-o in Biserica lui Hristos.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) “Lăcaşuri Ortodoxe”, dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!