Manastirea Comana: Batalia pentru Bucuresti-Neajlov – evenimente de exceptie, la 100 de ani

In zi insorita de toamna, comunitatea din Chirnogi, parte a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor – oameni simpli, oficialitati, cadre medicale – au purces intr-un pelerinaj cu totul aparte, in eparhia alaturata, a Giurgiului, mai precis la sfanta Manastire Comana.

O suta de ani de la batalia pentru Bucuresti-Neajlov, din noiembrie 1916

Stiut este faptul ca cei doi intaistatatori ai celor doua eparhii amintite mai sus – Preasfintitul Parinte Episcop Vincentiu al Sloboziei si Calarasilor si Preasfintitul Parinte Episcop Ambrozie al Giurgiului – sunt doi ierarhi iubitori de neam si de tara, pastratori ai trecutului si al valorilor adevarate ale istoriei noastre nationale. Astfel, insuflata de cuvintele si predicile rostite cu diverse ocazii in anul 2016 de catre cei doi ierarhi, o parte din comunitatea locala a Chirnogiului (localitate din judetul Calarasi –infratita cu localitatea Tutrakan din Bulgaria) a gasit de cuviinta sa cinsteasca. la inceputul acestui Sfant Post al Nasterii Domnului, pe inaintasii de acum 100 de ani.

Din pacate, astazi, istoria noastra nationala se afla intr-un con de umbra si sunt putine – cateodata, oarecum fortate, sau trecute intr-o stare de marginalizare totala – evenimentele comemorative legate de fapte de eroism ale inaintasilor nostri.

In acest context, se cuvine sa amintim ca, in data de 29 noiembrie 2016, se vor implini 100 de ani de la marea si sangeroasa batalie de langa Manastirea Comana, din zona Neajlovului, batalie ce trebuia sa apere capitala Romaniei (tocmai de aceea, data fiind aceasta uriasa miza, a fost denumita de catre istorici “Batalia pentru Bucuresti“).

Nu este vina EROILOR cazuti in aceasta batalie, ca planurile militare au fost descoperite de catre trupele de ocupatie, sau ca tactica militara folosita nu a fost una aleasa in cel mai fericit mod: pentru noi, ei sunt EROI! Soldatii romani, alaturi de subofiterii si ofiterii lor, au adus un tribut de sange pentru apararea tarii noastre, ROMANIA!

Pe acesti eroi, comunitatea din Chirnogi a dorit sa-i comemoreze, sa-i cinsteasca, pentru ei a vrut sa se roage, si unde se putea, oare, mai bine, decat in sanctuarul sfant de la Manastirea Comana.

Daca ar fi sa-l parafrazez pe poetul Adrian Paunescu, cu o strofa din poezia “Clopotul reintregirii”:

“Cat flamura ros-galbena-albastraNe este prag si steag si idealVeniti romani, veniti la Mecca noastraVeniti la Alba Iulia-n ArdealSi iar incepe clopotul sa bataSi sangereaza sutele de ani …”

…as spune: Veniti romani, veniti la sanctuarul sfant al sudului Romaniei, la Sfanta Manastire Comana, unde, la indrumarile marelui istoric Nicolae Iorga, s-a construit, inca din anul 1932, prin iniţiativa Societatii „Cultul Eroilor”, un mausoleu amplasat in incinta Cetatii medievale (sec. al XV-lea) si a sfantului lacas.

Manastirea Comana: Batalia pentru Bucuresti-Neajlov – evenimente de exceptie, la 100 de ani

Cu dragoste de Dumnezeu, cu iubire de semeni si de trecut, mergand pe firul unor deosebite evenimente de trezvie nationala, organizate de Eparhia Giurgiului si, astazi, de preacuviosul parinte staret Arhimandritul Mihail Muscariu, exarh cultural al sfintei Episcopii, a oficiat, la solicitarea credinciosilor sositi in pelerinaj, o Slujba a Parastasului, pentru toti eroii romani din toate timpurile si locurile, dar cu precadere pentru cei cazuti pe aceste locuri binecuvantate de Dumnezeu .

Dupa savarsirea sfintei slujbe, reprezentantii Primariei Chirnogi au daruit Mausoleului o caseta cu pamant, adus de la memorialul de langa Turtucaia (Tutrakan, Bulgaria), unde sunt ingropati soldatii romani cazuti in cumplita Batalie din septembrie 1916 (Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe a transmis informatia pe larg, la acel moment – click aici [https://lacasuriortodoxe.ro/search/Turtucaia.html] ), darul fiind transmis, la solicitarea credinciosilor din Chirnogi, de catre preotul Mihail Mihailov din Sumentii-Bulgaria, in acest fel simbolic fiii cazuti pe campia de sange a vitregului an 1916 intorcandu-se acasa, in TARA lor, si nu oriunde, ci intr-un loc sfintit de rugaciunile de sute de ani ale monahiilor, si de sangele camarazilor lor de arme. Fapta poate parea una redusa ca insemnatate, insa este marcata de o valoare simbolica enorma.

De regula, in mass-media, sunt expuse evenimente negative, sau cele organizate de autoritati de rang inalt, astazi insa comunitatea locala a organizat acest eveniment asa cum a simtit ea, cum a crezut ea de cuviinta si, desigur, aceasta informatie a momentului nu isi va gasi nici de aceasta data loc pe pagina intai a presei laice, insa sper in importanta plasarii sale pe “pagina intai” a inimii crestinilor ortodocsi din intreaga lume, prin intermediul publicatiei “Lacasuri Ortodoxe”.

Manastirea Comana: Batalia pentru Bucuresti-Neajlov – evenimente de exceptie, la 100 de ani

Iar darurile simbolice nu s-au oprit deloc aici… Sfintei Manastiri Comana i-au mai fost oferite: un stergar taranesc autentic, tesut acum zeci de ani, o tipsie argintata, o candela care sa arda permanent la slujbele ce se vor mai oficia pentru pomenirea eroilor, alaturi de o pită brazdata adanc cu Sfanta Cruce – paine din graul acestui pamant pentru care s-au jertfit eroii nostrii, si vin din “Colinele Chirnogiului”, din care preacuviosii preoti slujitori ai sfintei Manastiri Comana aveau sa stropeasca peste coliva pregatita cu evlavie, destinata acestui moment de traire spirituala de exceptie, prin care s-a refacut legatura peste generatii (o suta de ani!). Preacuviosii preoti au rostit cateva cuvinte mangaietoare pentru suflet, ce se cadea a fi rostite la aceasta pomenire.

Din grup, au facut parte: Dr. Bratescu V., Dr. Petculescu L., consilierul Stefan I., epitropul Bisericii Sfantul Nicolae si diriginte al Postei din Chirnogi Cotoban R. si multi alti evlaviosi crestini ce pastreaza acest moment ca pe o taina din viata lor. Evenimentul a fost organizat sub patronajul Primarului din Chirnogi, Ing. Roman I. (dar fara implicatii de ordin financiar, toate costurile fiind jertfa si darul participantilor), asa cum dealtfel se cuvenea in cazul unei astfel de manifestari, a unor oameni aflati in comuniune desavarsita.

Nu voi incheia, insa, consemnarea de fata, fara a va mai oferi si o alta informatie importanta: micul paraclis (capela, biserica mica), ridicat deasupra osuoarului eroilor romani de acum o suta de ani, va fi resfintit in ziua de 25 noiembrie, chiar in ziua praznuirii Sfintei Mari Mucenite Ecaterina (Nota: particele din sfintele sale moaste pot fi gasite, spre inchinare, intr-o frumoasa racla, in Biserica Sfantul Nicolae), cand, in prezenta unui numeros sobor de preoti si de invitati ai Preasfintitului Parinte dr. Ambrozie, Episcop al Giurgiului, va fi oficiata o slujba speciala, urmand ca, timp de 40 de zile, sa fie oficiate aici, zilnic, Sfinte Liturghii – intr-o perioada ce se suprapune perfect, in mod minunat, peste cea a luptei din urma cu cei 100 de ani! Mentionam ca, in micul cimitir din curtea exterioara a Manastirii Comana, dincolo de zidurile de cetate, se afla o frumoasa si impunatoare Troita, ridicata in memoria soldatilor romani cazuti in Batalia de la Cotul Donului, din Al Doliea Razboi Mondial.

(Un album foto va este pus la dispozitie, in partea de top a articolului de fata.) Vesnica lor pomenire!

A consemnat, pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, RELU Cotoban – voluntar Lacasuri Ortodoxe