Tuesday 22 november 2016

Pr. Gheorge Calciu-Dumitreasa – 10 ani de nemurire

Aseară, 21 noiembrie 2016, de la ora 16:30, la Biblioteca Judeteană Ion Heliade Rădulescu, din Targoviste, a fost organizat, de către Asociația Literata, un eveniment dedicat Părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, intitulat: „10 ani de nemurire – Pr. Gheorge Calciu”.

Evenimentul, început cu o rugăciune, a marcat împlinirea a 10 ani de la trecerea la Domnul a părintelui, înmormântat la Mănăstirea Petru Vodă.

Cătălin Dumitru, președintele Asociației Literata, a evocat principalele evenimente din viața părintelui Gheorghe Calciu, după care a dat cuvântul invitatului serii, părintele Gheorghe Drăghci, preot la parohia Runcu și profesor la Seminarul Teologic din Târgoviște.

Părintele Gheorghe Drăghici a fost elevul părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, la Seminarul Teologic din București, între anii 1974-1979, avându-l chiar diriginte la clasa sa. Portretul duhovnicesc al Părintelui Gheorghe Calciu întipărit în inima tânărului elev Gheorghe Drăghici, a fost unul emoționant, părintele Drăghici evocând, între altele, și seria celor “Șapte cuvinte către tineri”, la audierea cărora a participat personal, alături de tineri din acea perioadă, înfruntând presiunile comuniste și ale securității, cu sete de adevăr și credință, cu iubire pentru profesorul lor drag.

Frumusețea relației profesor-elev a fost subliniată de faptul că, și după plecarea sa în SUA, de la biserica la care slujea acolo, a continuat să îi trimită fostului său elev buletine cu predicile sale. Părintele Drăghici a promis că aceste amintiri legate de Părintele Gheorghe Calciu vor fi așezate într-un volum, în viitorul apropiat.

Seara a continuat emoționant, cu versurile poetului Radu Gyr, recitate de actrița Camelia Varga, de la Teatrul Toni Bulandra din Târgoviște, sau puse pe muzică de grupul Basarabii din Pucioasa.

Participanții au urmărit, apoi, documentarul „7 Cuvinte – povestea unui biruitor, pr. Gheorghe Calciu”.

Articol si foto, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de voluntar: Maria PopescuIti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) “Lăcaşuri Ortodoxe”, dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.