publicat în: Arhivă

Liturghia Sfantului Apostol Iacob, savarsita la Ierusalim

Sâmbătă, 5 noiembrie 2016 (dupa calendarul vechi iulian), Patriarhia Ierusalimului l-a cinstit pe Sfântul Apostol Iacob – Ruda Domnului, intaiul Episcop al Ierusalimului, in Catedrala închinată acestuia, din Ierusalim.

Liturghia Sfantului Apostol Iacob, savarsita la Ierusalim

Sfantul Iacob (Iacov) este numit Intocmai cu Apostolii, fiind considerat fratele Domnului prin lege, fiind fiu al lui Iosif, logodnicul Fecioarei Maria (alaturi de alte trei surori si alti trei frati ai sai, pe care Iosif ii avusese cu prima sa sotie Salomeea, fiica fratelui tatălui Sfantului Ioan Botezătorul). După Invierea și Inălțarea Domnului, Sfantul Apostol Iacob, ruda Domnului, ajunge sa fie primul Episcop al Bisericii din Ierusalim.

In timpul diaconiei sale, Sfantul Apostol Iacob a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea Bisericii din Ierusalim, conducand Primul Sinod Apostolic din Ierusalim, în anul 49 dupa Hristos, și scriind Epistola sa, din Noul Testament, catre cele douăsprezece triburi ale lui Israel, din diaspora. El a suferit moarte de martir pentru Hristos, fiind aruncat de către evrei de pe bolta Templului lui Solomon.

Liturghia Sfantului Apostol Iacob, savarsita la Ierusalim

Astfel, in aceste zile, Preafericitul Părinte Teofil al Ierusalimului a oficiat Slujba Vecerniei, Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie Sfantului Apostol iacob, la aceasta zi de mare sărbătoare, alaturi de Mitropolitul Isychios de Kapitolias, Arhiepiscopii Aristarchos de Constantina, Theodosios de Sevasta și Mihail al Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Rusiei (ROCOR). La slujbe au fost prezenti credincioși grec-ortodocși vorbitori de limbă arabă și pelerini din Grecia, Rusia și Ucraina.

Preafericirea Sa a vorbit în limba greacă, citând cuvinte din Epistola Sfântului Apostol Iacob, amintind semnificația răbdării în Hristos:“Fericit este bărbatul care rabdă ispita, căci lămurit făcându-se va lua cununa vieţii, pe care a făgăduit-o Dumnezeu celor ce Îl iubesc pe El.”(Iacov 1, 12).

In mod similar, Patriarhul Teofil l-a citat pe Apostolul Pavel, din Epistola către Romani (5 1-5): “Deci fiind îndreptaţi din credinţă, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Iisus Hristos, prin Care am avut şi apropiere, prin credinţă, la harul acesta, în care stăm, şi ne lăudăm întru nădejdea slavei lui Dumnezeu. Şi nu numai atât, ci ne lăudăm şi în suferinţe, bine ştiind că suferinţa aduce răbdare, si răbdarea încercare, şi încercarea nădejde iar nădejdea nu ruşinează pentru că iubirea lui Dumnezeu s-a vărsat în inimile noastre, prin Duhul Sfânt, Cel dăruit nouă”.Despre valoarea răbdarii, Patriarhul a adăugat ca ea “a fost demonstrată de către Domnul Însuși, Care a spus: “Şi păr din capul vostru nu va pieri. Prin răbdarea voastră veţi dobândi sufletele voastre.” (Luca 21).Cu alte cuvinte, răbdarea a fost comparata cu focul, prin care aurul este încercat și curățat.

La cinstirea mutarii la Domnul a Sfantului Apostol Iacob, pentru Hristos, a adăugat Patriarhul Teofil, sunteti invitati, prin cuvintele Apostolului Pavel: sa “va umpleti de cunoaşterea voii Lui, întru toată înţelepciunea şi priceperea duhovnicească, ca voi să umblaţi cu vrednicie întru Domnul, plăcuţi Lui în toate, aducând roadă în orice lucru bun şi sporind în cunoaşterea lui Dumnezeu.” (Coloseni 1, 9-10).

Dupa Sfanta Liturghie a Sfantului Apostol Iacob [https://lacasuriortodoxe.ro/promo/23232-pentru-prima-oara-in-romania-liturghia-sf-ap-iacob-cea-mai-veche-forma-a-unei-liturghii-transmisa-in-direct-prin-cablu.html] , Preafericitul Teofil si ceilalti ierarhi au mers la Biserica Sfintilor Constantin și Elena, au trecut prin poarta Manastirii Centrale, și au primit “pâini binecuvântate” de la Arhimandritul Paisie și calugarita Serafima.

Fotografiile pe care le puteti vedea in albumul foto al articolului de fata, alaturi de o inregistrare video (vezi Fisiere Media – partea dreapta) au fost oferite prin bunavointa Secretariatul General al Patriarhiei Ierusalimului.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) “Lăcaşuri Ortodoxe”, dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!