SFANTUL MORMANT – Dezvaluiri facute de expertii care studiaza originalul

(Foto: Sfantul Mormant Copyright 2008 / Crossway Bibles – esvstudybible)Sfantul Mormant al lui Hristos a fost expus pentru prima oara, dupa secole. Cum arata originalul si de unde stim ca aceasta este locatia exacta?

| INTERVIU | traducere si documentare IN EXCLUSIVITATE pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin.

Kristin Romey, scriind un articol pentru National Geographic, raporta in aceste zile:

“Pentru prima dată în secole, oamenii de știință au expus suprafața originală a ceea ce este considerat a fi, conform traditiei, Mormântul lui Iisus Hristos. Situat în Biserica Sfântului Mormânt, în Orașul Vechi al Ierusalimului, Mormântul a fost acoperit de o placa din marmură, cel puțin din anul Domnului 1555, și cel mai probabil cu secole in urma”. Poți citi întregul raport (click aici) [https://lacasuriortodoxe.ro/stiinta-tehnica/23257-exclusiv-imagini-din-sfantul-mormant-surprinse-la-dezvelirea-lespedei-de-piatra-video.html] , poti afla ce vor sa demonstreze expertii (click aici) [https://lacasuriortodoxe.ro/stiinta-tehnica/23259-sfantul-mormant-dezvelit-ce-vor-sa-demonstreze-expertii.html] , si poti vedea un material video (click aici) [https://lacasuriortodoxe.ro/stiinta-tehnica/23257-exclusiv-imagini-din-sfantul-mormant-surprinse-la-dezvelirea-lespedei-de-piatra-video.html] realizat in momentul dezvelirii lespezii originale a Sfantului Mormant, in paginile Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe!

Cititorii s-ar mai putea intreba inca, de unde putem sti exact ca acesta este intr-adevar locul in care Iisus a fost îngropat. Oare nu obisnuiesc unii turisti sa viziteze frumosul “Mormant din Gradina”, ca si cand ar fi locul ingroparii lui Iisus? Care dintre aceste locuri este cel corect? Ce spune Biblia? Ce zice arheologia? Putem sti cum arata un mormant din primul secol?

Pornind de la evenimentul extraordinar al dezvelirii lespezii originale din piatra care acoperea Sfantul Mormant, Justin Taylor, din Philadelphia (SUA) – editor, publicist si realizator de programe biblice – a cautat sa raspunda acestor intrebari, pentru Revista americana TGC:

<
In acest scop, l-am angajat pe arhitectul arheolog Leen Ritmeyer, considerat pe scară largă o autoritate, lider mondial in ce priveste Muntele Templului din Ierusalim. Ritmeyer a fost arhitectul șef al săpăturilor de pe Muntele Templului, desfasurate in Ierusalim după Războiul de Sase Zile, din 1967. El a lucrat pe o poziție similară, în săpăturile din Cartierul Evreiesc și, de asemenea, în excavatiile de la Cetatea lui David, producând schite importante pentru reconstrucția acestora și pentru multe alte sit-uri din Israel și teritoriile biblice. Folosindu-ma de amplele cercetari și noile desene ale lui Ritmeyer, am apelat apoi la firma de ilustratii Maltings Partnership (din Derby, Anglia), pentru a produce, in final, imagini full-color. Stiam despre lucrurile superbe facute de Maltings, din desenele lor de reconstrucție prezente în Ghidurile Turistice DK și ghidurile National Geographic Traveler.

Am reusit, in plus, să-i pun lui Ritmeyer câteva întrebări despre arheologie și despre locul Răstignirii și Ingroparii lui Hristos.

SFANTUL MORMANT – DEZVALUIRI: De unde știm că Biserica Sfântului Mormânt este locul in care Iisus a murit și a fost îngropat?

Inregistrarile din Evanghelie ne spun că Golgota – varianta aramaica pentru “Locul Căpățânii”:- conf. Matei 27,33: Şi venind la locul numit Golgota, care înseamnă: Locul Căpăţânii);- conf. Marcu 15,22: Şi L-au dus la locul zis Golgota, care se tălmăceşte “locul Căpăţânii”;- conf. Ioan 19,17: Şi ducându-Şi crucea, a ieşit la locul ce se cheamă al Căpăţânii, care evreieşte se zice Golgota;- conf. Luca 23,33: Şi când au ajuns la locul ce se cheamă al Căpăţânii, L-au răstignit acolo pe El şi pe făcătorii de rele, unul de-a dreapta şi unul de-a stânga.Vulgata latină traducand numele cu “Calvaria” – era localizata în afara, dar totusi în apropierea, zidurilor orașului Ierusalim la acea vreme: – conf. Evrei 13,12: Pentru aceea şi Iisus, ca să sfinţească poporul cu sângele Său, a pătimit în afara porţii;langa un drum principal:

– conf. Marcu 15,21, 29: Şi au silit pe un trecător, care venea din ţarină, pe Simon Cirineul, tatăl lui Alexandru şi al lui Ruf, ca să ducă crucea Lui. (…) Iar cei ce treceau pe acolo Îl huleau, clătinându-şi capetele şi zicând: Huu! Cel care dărâmi templul şi în trei zile îl zideşti.într-o grădină:- conf. Ioan 19,41: Iar în locul unde a fost răstignit era o grădinăunde se afla un mormânt nou:- conf. Ioan 19,41: şi în grădină un mormânt nou, în care nu mai fusese nimeni îngropat;- conf. Matei 27,60: Şi l-a pus în mormântul nou al său, pe care-l săpase în stâncă, şi, prăvălind o piatră mare la uşa mormântului, s-a dus;- conf. Luca 23:53: Şi coborându-L, L-a înfăşurat în giulgiu de in şi L-a pus într-un mormânt săpat în piatră, în care nimeni, niciodată, nu mai fusese pus.Locul actual al Bisericii Sfântului Mormânt răspunde, cu siguranță, acestor indicatii. Deși Biserica, astazi, este situată în interiorul zidurilor Orașului Vechi, acest lucru nu era valabil si in cazul primului secol dupa Hristos. La acel moment, acest sit era situat la nord de Primul Zid și la vest de-Al Doilea Zid.

Rămășițe substanțiale ale Primului Zid au fost găsite în Citadelă și în Cartierul Evreiesc din Orasul Vechi al Ierusalimului. În aceste din urmă săpături, rămășițele Portii Gennath (a Grădinii) și începutul a ceea ce se crede a fi fost cel de-Al Doilea Zid au fost descoperite exact acolo unde Josephus le-a descris ca ar fi (vezi Război 5.146).

Numele de “Poarta Gradinii” indică faptul că o grădină trebuie să fi fost situata în apropiere. Excavarile sub Biserica Sfântului Mormânt și sub Biserica Luterană a Mântuitorului au arătat că această zonă fusese folosită drept o carieră străveche de piatra, care mai târziu a fost abandonată. Arheologii cred că zona a fost, apoi, umplută cu pământ arabil, probabil pentru a transforma ramasitele urâte ale unei cariere, într-o grădină frumoasă.

Într-o anumita zonă, insa, o parte stancoasa ramasese neexploatata, din cauza calității proaste a pietrei. Se crede că acest deal ar fi fost folosit pentru a-i crucifica pe raufacatori, data fiind si dimensiunea rocii care asigura suficient spațiu pentru trei cruci.

SFANTUL MORMANT – DEZVALUIRI: De ce am crede că Golgota a fost aleasa ca loc al crucificării, în Ierusalim?

Golgota a fost aleasa de romani, nu numai pentru pedepsirea criminalilor ci, totodata, ca factor de descurajare pentru întreaga populație. Prin urmare, acest loc era situat in apropierea uneia dintre cele mai importante Porti ale Ierusalimului, Poarta Gennath, de-a lungul drumului biblic care ducea din Sihem-ul din nord, la Hebronul și Beersheba din partea de sud. Faptul că locul se afla în văzul celor care călătoreau de-a lungul acestui drum important, este indicat si de Sfantul Apostol Marcu 15:29, care vorbește despre “cei ce treceau pe acolo”, prin locul de execuție. Ba chiar au existat sugestii bazate pe documente antice, conform carora Golgota ar fi putut fi amplasata chiar mai aproape de Poarta Gennath, decât locul Sfântului Mormânt.

SFANTUL MORMANT – DEZVALUIRI: Când a fost construit Sfântul Mormânt, și când a fost identificat pentru prima data cu locul de pe Golgota?

În anul Domnului 313, Impăratul Constantin cel Mare a publicat Edictul de la Milano, care a acceptat Creștinismul ca fiind una dintre religiile de stat. Zece ani mai târziu, în anul 323 dupa Hristos, mama lui, Imparateasa Elena, a vizitat Ierusalimul, iar traditia ne spune că ea a descoperit Crucea lui Iisus.

În anul 325 dupa Hristos, Constantin a ordonat construirea Bisericii Sfântului Mormânt, peste un templu pe care împăratul roman Hadrian il construise in cinstea Afroditei, dar acolo unde, conform tradiției, Iisus a fost ingropat.

SFANTUL MORMANT – DEZVALUIRI: In 1883, Generalul Charles Gordon a susținut că adevărata Golgota era localizata la nord de orașul vechi al Ierusalimului, în Gradina Mormantului. De ce cei mai mulți arheologi resping, astazi, acea locație ca fiind locul unde Iisus ar fi fost crucificat și îngropat?

Mormantul din Gradina a fost investigat de către arheologi, și este bine cunoscut astăzi că acest mormânt avea cel puțin o vechime de 600 de ani când Hristos a murit și, prin urmare, nu ar fi fost un mormant proaspat cioplit si nefolosit, asa cum il descriu Evangheliile. Cu toate acestea, atmosfera de pace din Gradina Mormantului este infinit mai favorabila meditației, decât Biserica Sfântului Mormânt.

SFANTUL MORMANT – DEZVALUIRI: Evangheliile ne spun că, după ce romanii au confirmat că Iisus a murit, Trupul Sau a fost dus intr-o grădină și asezat intr-un mormant nou, al lui Iosif din Arimateea. De ce aceste informatii sunt importante pentru arheologi?

conf. Matei 27,59-60: Şi Iosif, luând trupul, l-a înfăşurat în giulgiu curat de in, si l-a pus în mormântul nou al său, pe care-l săpase în stâncă, şi, prăvălind o piatră mare la uşa mormântului, s-a dus.;- conf. Luca 23,50-53: Şi iată un bărbat cu numele Iosif, sfetnic fiind, bărbat bun şi drept, acesta nu se învoise cu sfatul şi cu fapta lor. El era din Arimateea, cetate a iudeilor, aşteptând împărăţia lui Dumnezeu. Acesta, venind la Pilat, a cerut trupul lui Iisus. Şi coborându-L, L-a înfăşurat în giulgiu de in şi L-a pus într-un mormânt săpat în piatră, în care nimeni, niciodată, nu mai fusese pus.”; Ioan 19:38-42 – “După acestea Iosif din Arimateea, fiind ucenic al lui Iisus, dar într-ascuns, de frica iudeilor, a rugat pe Pilat ca să ridice trupul lui Iisus. Şi Pilat i-a dat voie. Deci a venit şi a ridicat trupul Lui. Şi a venit şi Nicodim, cel care venise la El mai înainte noaptea, aducând ca la o sută de litre de amestec de smirnă şi aloe. Au luat deci trupul lui Iisus şi l-au înfăşurat în giulgiu cu miresme, precum este obiceiul de înmormântare la iudei. Iar în locul unde a fost răstignit era o grădină, şi în grădină un mormânt nou, în care nu mai fusese nimeni îngropat. Deci, din pricina vinerii iudeilor, acolo L-au pus pe Iisus, pentru că mormântul era aproape.”).

Faptul că mormântul era unul nou, este extrem de important pentru modul în care arheologii încearca să înțeleaga structura Mormântului. Mormintele din perioada Noului Testament, de obicei, constau din mai multe incaperi taiate in piatra, care aveau nișe funerare și arcuite, taiate în pereții laterali. Prima incapere era un pridvor de intrare, în timp ce celelalte incaperi contineau nișe de înmormântare tăiate în pereții laterali, pentru îngroparea morților.

Dar, existenta mai multor incaperi ar fi contrazis descrierea Mormântului lui Iisus din Evanghelii, cat si posibilitatea ca femeile implicate in evenimentul îngroparii sa poata vedea momentul asezarii Trupului in Mormant, din afara mormântului: – conf. Matei 26,60-61: Şi l-a pus în mormântul nou al său, pe care-l săpase în stâncă, şi, prăvălind o piatră mare la uşa mormântului, s-a dus. Iar acolo era Maria Magdalena şi cealaltă Marie, şezând în faţa mormântului.; – conf. Luca 23,55: Şi coborându-L, L-a înfăşurat în giulgiu de in şi L-a pus într-un mormânt săpat în piatră, în care nimeni, niciodată, nu mai fusese pus. Şi ziua aceea era vineri, şi se lumina spre sâmbătă. Şi urmându-I femeile, care veniseră cu El din Galileea, au privit mormântul şi cum a fost pus trupul Lui.Iar Ioan, înca de pe cand se afla în afara Mormântului, doar aplecandu-se, a reusit sa priveasca in interior si sa zareasca giulgiurile puse pe jos in Mormant:- conf. Ioan 20,3-5: Deci a ieşit Petru şi celălalt ucenic şi veneau la mormânt. Şi cei doi alergau împreună, dar celălalt ucenic, alergând înainte, mai repede decât Petru, a sosit cel dintâi la mormânt. Şi, aplecându-se, a văzut giulgiurile puse jos, dar n-a intrat.

Adevărul acestei descrieri poate fi, acum, confirmat de arheologie. Mai mult de 1.000 de morminte au fost studiate în jurul Ierusalimului, și noi știm, acum, că prima etapă în construcția unui mormant, era tăierea dintr-o singură cameră, dezvoltandu-se “paturi funerare” dispuse de-a lungul celor trei laturi, iar in pozitie centrala lăsându-se o groapă, astfel încât muncitorii sa poata sta în poziție verticală în timpul lucrului. Mormantul putea fi lasat o vreme asa, până când erau adăugate alte camere.

Un astfel de mormânt nou săpat ar fi putut fi utilizat pentru o primă fază a îngropării, așa-numita “prima îngropare”, caz în care trupul era asezat pe un asfel de pat (raft, nisa). La un an dupa aceea, sau mai târziu, atunci când doar osemintele mai ramaneau, acestea erau amplasate în “osuare” (cutii pentru oseminte). Aceasta etapa era numita “a doua îngropare”.

SFANTUL MORMANT – DEZVALUIRI: Alte reconstituiri ale Mormantului lui Iisus prezinta nise funerare sculptate în perete. De ce acestea lipsesc în ilustrația Studiului Biblic ESV?

Cea de a doua etapă în dezvoltarea unui mormânt familial, consta in decuparea unor incaperi de înmormântare. Incaperile de acest tip aveau loculi (nișe funerare), în care trupul era asezat. Aceste nișe erau înguste și aveau aproximativ 1,8 m adancime, astfel încât un organism complet sa poata fi asezat in interior, iar deschiderea sa fie sigilata cu o piatră mare. Mai sus, pe perete, erau sculptate nise arcuite (arcosolia), pentru plasarea osuarelor. Odată ce mormântul ajungea in această etapă de construcție, el nu mai putea fi numit un “mormânt nou săpat”.

Ar fi greșit, prin urmare, să se reprezinte nișe de înmormântare în Mormântul lui Iosif din Arimateea. Reprezentarea Mormântului lui Iisus, din Studiul Bibliei ESV, arată cu exactitate ceea ce insemna un mormânt nou săpat (vezi foto).

SFANTUL MORMANT – DEZVALUIRI: În interiorul Mormântului, unde a fost asezat, cel mai probabil, Trupul lui Iisus?

Inregistrarile din Evanghelii ne spun că Trupul lui Iisus putea fi văzut de îndată ce cineva privea în interiorul Mormântului:- conf. Ioan 20,3-9: Deci a ieşit Petru şi celălalt ucenic şi veneau la mormânt. Şi cei doi alergau împreună, dar celălalt ucenic, alergând înainte, mai repede decât Petru, a sosit cel dintâi la mormânt. Şi, aplecându-se, a văzut giulgiurile puse jos, dar n-a intrat. A sosit şi Simon-Petru, urmând după el, şi a intrat în mormânt şi a văzut giulgiurile puse jos, iar mahrama, care fusese pe capul Lui, nu era pusă împreună cu giulgiurile, ci înfăşurată, la o parte, într-un loc. Atunci a intrat şi celălalt ucenic care sosise întâi la mormânt, şi a văzut şi a crezut. Căci încă nu ştiau Scriptura, că Iisus trebuia să învieze din morţi.

Mormintele recent tăiate aveau de obicei o banca de-a lungul celor trei laturi ale camerei. Privind in interiorul unui mormânt, primul lucru pe care l-ai fi observat era banca de vizavi de intrare. Prin urmare, este rezonabil să sugeram că Trupul lui Iisus a fost asezat pe banca (patul) care se afla chiar vizavi de intrare. În reprezentare, giulgiurile de înmormântare și mahrama (Ioan 20: 5-7) pot fi vazute pe aceasta banca din fata, ca indicare a locului în care a fost pus Trupul lui Iisus. Acest aranjament face posibil, de asemenea, ca cei doi îngeri să fie zariti așezati de fiecare parte a locului în care Trupul lui Iisus s-a aflat:- conf. Ioan 20;11-12: Iar Maria stătea afară lângă mormânt plângând. Şi pe când plângea, s-a aplecat spre mormânt. Şi a văzut doi îngeri în veşminte albe şezând, unul către cap şi altul către picioare, unde zăcuse trupul lui Iisus.

SFANTUL MORMANT – DEZVALUIRI: Biblia spune că a existat o piatră masiva rostogolita, care pecetluia Mormântul. Cât de mare sa fi fost o astfel de piatră?

Numai câteva dintre aceste pietre rostogolite au mai putut fi găsite. Ele aveau, de obicei, un diametru de aproximativ 1,35 metri și aveau aproximativ 30 cm grosime [de forma unui disc]. Pe baza acestor măsurători, piatra ar fi cântărit câteva sute de kilograme.

SFANTUL MORMANT – DEZVALUIRI: Aceste pietre rostogolite erau tipice pentru mormintele din primul secol?

În mod surprinzător, doar foarte puține morminte datând din perioada celui de-Al Doilea Templu (anul 516 inainte de Hristos – anul 70 dupa Hristos) aveau pietre rostogolite pentru a închide intrarea. De fapt, numai patru au fost găsite în zona Ierusalimului. Exemplele cel mai bine cunoscute sunt așa-numitul Mormant al Regilor (cel mai probabil Mormantul Reginei Elena din Adiabene) și Mormântul Familiei lui Irod. Acestea au fost morminte foarte elaborate, construite de oameni bogați, intrucat era mai scump sa realizezi un astfel de mecanism de închidere, decât sa pui o simpla piatră de blocare în fața intrării. Aceasta confirmă faptul că Iosif din Arimateea era un om bogat:Matei 27,57: Iar făcându-se seară, a venit un om bogat din Arimateea, cu numele Iosif, care şi el era un ucenic al lui Iisus.

SFANTUL MORMANT – DEZVALUIRI: Cât de mare sa fi fost intrarea în Mormânt?

Intrarile in morminte, chiar și in cele cu pietre rostogolite, erau destul de mici, de aproximativ 80-90 cm înălțime și 60-75 cm lățime.

Nu era nevoie să se prevada o intrare mai mare, deoarece era folosita doar în timpul înmormântării. Intrările mai mici, in plus, era mai ușor sa fie închise.

Faptul că ucenicii au fost nevoiti să se aplece, pentru a privi inauntru- conf. Luca 24,12: Şi Petru, sculându-se, a alergat la mormânt şi, plecându-se, a văzut giulgiurile singure zăcând. Şi a plecat, mirându-se în sine de ceea ce se întâmplase.;- conf. Ioan 20,4-5: Şi cei doi alergau împreună, dar celălalt ucenic, alergând înainte, mai repede decât Petru, a sosit cel dintâi la mormânt. Şi, aplecându-se, a văzut giulgiurile puse jos, dar n-a intrat.;- conf. Ioan 20,11-12: Iar Maria stătea afară lângă mormânt plângând. Şi pe când plângea, s-a aplecat spre mormânt. Şi a văzut doi îngeri în veşminte albe şezând, unul către cap şi altul către picioare, unde zăcuse trupul lui Iisus.este în armonie perfectă cu inregistrarile arheologice ale arhitecturii mormintelor din acea vreme.>>

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) “Lăcaşuri Ortodoxe”, dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!