Monday 31 october 2016

EXCLUSIV: imagini din Sfantul Mormant, surprinse la dezvelirea lespezii de piatra (video)

EXCLUSIV: imagini surprinse la dezvelirea lespezii de piatra a Sfantului Mormant

Dupa cum v-am informat in editiile noastre anterioare de stiri (click aici [https://lacasuriortodoxe.ro/stiinta-tehnica/23256-emotii-maxime-piatra-sfantului-mormant-a-fost-data-la-o-parte-in-aceste-zile-dupa-secole.html] ), restauratorii care lucrează în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, Israel, au dezvelit, pentru prima data dupa secole, lespedea de piatră aflata in cel mai venerat loc din lume destinat odihnei vesnice: Sfantul Mormant al lui Iisus Hristos.

SFANTUL MORMANT: lespedea de piatra a fost dezvelita

Situat în Biserica Sfântului Mormânt, în Orașul Vechi al Ierusalimului, Sfantul Mormânt a fost acoperit cu o placa de marmură cel mai probabil in anul 1555 dupa Hristos.

“Placa de marmura care acoperea Mormântul a fost data la o parte, și am ramas surprinși de cantitatea de material care umplea spatiul de sub ea”, a declarat Fredrik Hiebert, citat de RT, un arheolog al Societatii National Geographic, partener în cadrul proiectului de restaurare.

“Va urma o analiză științifică lunga, dar vom avea, în cele din urmă, posibilitatea de a vedea suprafața de rocă originală pe care, conform tradiției, a fost asezat Trupul lui Hristos”.

SFANTUL MORMANT din Ierusalim: lespedea originala de piatra a fost dezvelita

Trupul lui Iisus Hristos a fost asezat pe un fel de “pat de înmormântare”, aflat in interiorul unei peșteri de calcar, în urma Răstignirii Sale de către romani. Hristos a Inviat după moarte, iar femeile care au venit să ungă trupul său, la trei zile după înmormântare, au vestit că Acesta lipsea.

Acest pat de înmormântare este acum închis intr-o structură mică, cunoscută sub numele de Edicula (din latinescul aedicula, “casa mica”), ultima dată reconstruita în 1808-1810, după ce fusese distrusa într-un incendiu. Edicula și Sfantul Mormânt din interiorul ei sunt, in prezent, in curs de restaurare de către o echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică Națională din Atena, sub îndrumarea unui șef-conducător științific, Prof. Antonia Moropoulou.

Dezvelirea patului de înmormântare le ofera cercetătorilor o oportunitate fără precedent: aceea de a studia suprafața originală a celui mai sfant sit al Creștinismului. O analiză a rocii inițiale ar putea permite o ințelegere mai buna, nu doar a formei originale a interiorului Sfantului Mormant, ci, totodata, a modului în care a evoluat ca punct focal de venerare, din momentul identificarii sale pentru prima dată, de catre Sfanta Imparateasa Elena, mama Sfantului Imparat roman Constantin, în anul Domnului 326.

Un material video unic, continand imagini surprinse cu ocazia dezvelirii lespezii originale de piatra a Sfantului Mormant din Ierusalim, a fost pus la dispozitia dvs. in articolul de fata (vezi partea dreapta – Fisiere Media), intr-o incercare de a va dezvalui, la randul nostru, o parte din materialele ample pe care National Geographic – care a acoperit in exclusivitate evenimentul – a promis ca le va face cunoscute publicului in viitorul apropiat.

[//assets.ngeo.com/modules-video/latest/assets/ngsEmbeddedVideo.html?guid=00000158-0c4f-db39-a558-ec7f35480000] Poti citi si articolul “EMOTII MAXIME: Piatra Sfantului Mormant a fost data la o parte in aceste zile, dupa secole”, dand click aici! [https://lacasuriortodoxe.ro/stiinta-tehnica/23256-emotii-maxime-piatra-sfantului-mormant-a-fost-data-la-o-parte-in-aceste-zile-dupa-secole.html]

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) “Lăcaşuri Ortodoxe”, dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile