Ieri, duminica, 4 septembrie 2016, intr-o atmosfera de pace si reculegere pentru memoria celor cateva mii de ostasi morti pe campiile de la Turtucaia – mai precis pe linia fortificata Daidar, Belita, Antimova – cateva mii de oameni au fost prezenti in Tutrakan (Turtucaia), Bulgaria, pentru a comemora trecerea a o suta de ani de la marea Batalie care a avut loc in aceasta localitate in anul 1916 – informeaza in exclusivitate Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, prin corespondentul propriu Ing. Ionel Aurelian Cotoban, prezent la eveniment, in randul organizatorilor.
Dupa 100 de ani, mii de oameni, romani si bulgari, in Tutrakan – 2016
La ora inceperii manifestarilor, la locul manifestarii erau deja prezente peste o suta de autoturisme, peste 50 de autocare si tot atatea microbuze, alaturi de alte autobuze de linie – ce aveau sa-i transporte pe oamenii din Turtucaia, catre Memorialul de calcar din Dobrogea, ridicat de Regina Maria a Romaniei.
“Un adevarat fluviu de oameni, in apropierea… Dunarii, stransi laolalta pentru a comemora cei o suta de ani”, ne transmitea corespondentul nostru, de la fata locului, din mijlocul celor prezenti.
“Evenimentul a fost marcat de prezenta a doi ierarhi: arhipastorul locului, Inaltpreasfintia Sa Mitropolitul Naum de Ruse (membru de onoare al Asociatiei Lacasuri Ortodoxe) si invitatul sau special, sosit din Romania, Inaltpreasfintia Sa Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului.
Sfanta Liturghie a fost oficiata in mica biserica-paraclis cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, ridicata acum cativa ani, de catre un cetatean bulgar stabilit in SUA. Pomenirea tuturor celor cazuti pe campul de lupta, intru nadejdea invierii, a fost facuta de catre Inaltpreasfintia Sa Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, care mai apoi, insotit de un sobor de preoti romani, s-a deplasat personal, alaturi de grupurile de pelerini din Romania, sosite din intreaga tara (Chirnogi, Targoviste, Constanta, Bucuresti si alte orase) la singurul mormant indentificat si marcat individual, apartinand ofiterului Ilie Georgescu. Aici, a fost depusa o coroana de flori tricolora si s-a savarsit Slujba Parastasului”, mai relateaza corespondentul nostru, Ionel Aurelian Cotoban.
“A urmat o scurta dezbatere pe aceasta tema, Arhiepiscopul Tomisului primind in dar o icoana a Maicii Domnului – Protectoarea Sfantului Munte Athos, din partea Primarului Irinel Roman, edilul localitatii Chirnogi din judetul Calarasi, localitate infratita cu Turtucaia.
Dupa un cuvant de binecuvantare adresat primarului, ierarhul Tomisului a rostit frumoase si inaltatoare indemnuri crestine, adresandu-se celui ce se ingrijeste, in prezent, de viata locuitorilor din Chirnogi, felicitandu-l pentru activitatea pe care acesta o desfasoara”.
Batalia din Tutucaia, repusa in scena in Tutrakan, dupa 100 de ani
Evenimentele au fost urmate de Slujba Parastasului, oficiata de catre un sobor de preoti romani (staretul Manastirii Dervent, preotul sachelar Fanel Burulean din Chirnogi) si alti preoti bulgari, in frunte cu Inaltpreasfintia Sa Mitropolitul Naum de Ruse – insotiti de militari bulgari si romani si de inalte oficialitati centrale si locale din Bulgaria (Vicepresedintele Republicii Bulgaria, Ministrul Apararii, amirali si generali ai Armatei Bulgare, subprefectul judetului Silistra, primarul Turtucaiei, dl Dr Dimiter Stefanov, profesori de la Academia Militara din Sofia, istorici, oameni de cultura si jurnalisti).
“S-au depus sute de coroane si de jerbe de flori, din partea a sute de localitati si organizatii din Bulgaria, cat si din Romania (Primaria Chirnogi – Calarasi, Primaria Giurgiu, Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere din Constanta si multi altii), apoi trecandu-se, dupa o serie de discursuri oficiale, la un exercitiu de lupta cu munitie, cu cartuse oarbe, exercitiu desfasurat intre soldati din Romania si din Bulgaria, asemanator modului de desfasurare a luptei finale de acum o suta de ani. Manevrele de lupta au inclus o actiune de atac, cu lupte la baioneta, salve de mitraliera si tun, explozii de mine, interventii ale surorilor de Cruce Rosie”, ne-a mai informat corespondentul Lacasuri Ortodoxe, de la fata locului.
Desi tragica pentru romani, aceasta lupta a facut, insa, ca evenimentul de ieri sa aiba un puternic impact romanesc, nu doar prin prezenta Bisericii Ortodoxe Romane, ci si prin multimea de civili: doamne din Romania, imbracate cu ii traditionale, oameni fluturand pretutindeni drapelul Romaniei.
“Mesajul manifestarilor de ieri a fost unul de comemorare pasnica si de iertare reciproca, crestina”, ne marturisiea, la intoarcerea sa in Romania, Ing. Ionel Aurelian Cotoban.
“Interesanta a fost, de asemenea, scurta discutie ce s-a derulat intre Primarul Chirnogiului, Irinel Toman, si Vicepresedinta Bulgariei, prin care a fost subliniat faptul ca ziua, in sine, a fost una trista, astfel de momente netrebuind sa aiba loc intre cele doua popoare prietene, reprezentand o lectie pentru noi toti.
In Tutrakan, de vorba cu Primarul localitatii Chirnogi, Irinel Roman
Dl. Primar Roman, a facut urmatoarele precizari, intr-un interviu acordat, de asemenea, in timpul desfasurarii evenimentelor, in exclusivitate Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe:
“Acum o suta de ani, Dunarea a fost de foc si sange! Astazi, prin vointa lui Dumnezeu si prin grija noastra, Dunarea este izvoaratoare de pace: este senina si albastra, asemenea cerului unde se afla sufletele ostasilor de acum o suta de ani, privind catre noi.
Privesc catre noi si se bucura… Se bucura, pentru faptul ca astazi romanii sunt infratiti cu bulgarii, ca sunt nu doar intr-o casa comuna, Europa, ci si fiindca de acum exact un an, localitatile de pe malurile Dunarii – Tutrakan si Chirnogi – sunt infratite, Am intrat intr-o era a pacii, a reconcilierii si a iubirii fratesti! Marturie stau vizitele noastre dese, aici, la Tutrakan si Ruse si nu numai, infratirea si activitatile noastre comune pentru binele si prosperitatea comunitatilor din Tutrakan si Ruse. Invatam din greselile istoriei si alegem PACEA!”
Batalia de la Turtucaia: dupa 100 de ani – Album foto, Tutrakan-Bulgaria 2016
In articolul de fata, puteti vedea in exclusivitate, de asemenea, mai multe fotografii de la acest deosebit eveniment, intre care se remarca si un instantaneu suprinzand, alaturi, cele doua personalitati oficiale, din cele doua tari vecine – Primarul Chirnogiului (singura oficialitate din Romania purtand esarfa tricolora), alaturi de Vicepresedinta Republicii Bulgaria.
Mai multe fotografii, de asemenea, incearca sa infatiseze batalia regizata, reluata simbolic dupa cei 100 de ani scursi de la marea Batalie din Turtucaia. Cu aceeasi ocazie, demna de remarcat, a fost si prezenta nepoatei Generalului bulgar Pantelei Kiselof, erou national al Bulgariei, cel care a obtinut victoria pentru trupele aliate (bulgaro-germane -turce). Doamna Kiselof, astazi in varsta de 94 de ani, traieste in Italia, ramanand insa “o istorie vie a trecutului si o punte intre generatii” – mai informeaza, in exclusivitate, Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.
Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) “Lăcaşuri Ortodoxe”, dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!