(Foto: Clara Amit – Autoritatea Antichitatilor Israel)
O figurina apartinand cultului canaanit, veche de 3.400 de ani, a fost descoperita in aceste zile, pe sit-ul israelian Tel Rehov, informeaza in premiera Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.
Un pusti in vârstă de doar șapte ani, Ori Greenhut, a dat peste figurina in cauza, care este posibil să fie asociată cu închinarea canaanită, în timp ce vizita sit-ul Tel Rehov din Israel.
În timpul vizitarii recente a sit-ului arheologic Tel Rehov din Valea Bet-Shean, baiatul a observat ceva in noroi, reflectand imaginea unei persoane. El a luat obiectul și l-a dus acasă. Mama lui Ori, Moriya, si-a dat seama că obiectul era vechi și a contactat Autoritatea de Antichitati din Israel (IAA).
“I-am explicat că acest obiect era un artefact antic și că descoperirile arheologice aparțin statului”, a declarat Moriya Greenhut, conform unui comunicat de presă al IAA.
Autoritatea Antichităților din Israel i-a acordat, insa, lui Ori, cu un Certificat de Apreciere, pentru ca a oferit artefactul autorităților de stat.
Artefactul – o figurina din argilă – a fost studiat de Dr. Amihai Mazar, profesor emerit la Universitatea Ebraica din Ierusalim si director de săpături arheologice in Tel Rehov.
“Este tipic culturii canaanite din secolele 15-13-lea î.e.n.”, a explicat Mazar în comunicatul de presă al Autoritatii.
“Unii cercetători cred că artefactul descrie o persoana feminina obisnuita, dar alții cred ca este vorba despre zeița fertilității, Astarteea, cunoscută din surse canaanite și din Biblie. Este foarte probabil ca termenul ‘terafimi’, menționat în Bible, sa faca referire la acest tip de figurine”.
Va punem la dispozitie, mai jos, pasajele extrase din Biblie, in care apar terafimii:“21. Pentru că regele Babilonului s-a oprit la o răspântie, unde încep două drumuri, şi stă să ghicească: scutură săgeţile, întreabă terafimii şi cercetează ficatul.” (Iezechiel, 21)
“19. Iar Laban, ducându-se să-şi tundă oile, Rahila a furat idolii tatălui său.”
“30. Să zicem că ai plecat, pentru că cu mare aprindere doreai casa tatălui tău. Dar atunci de ce mi-ai furat dumnezeii mei?“31. Atunci răspunzând Iacov, a zis către Laban: “M-am temut, căci ziceam: Nu cumva să-ţi iei fetele de la mine şi toate ale mele. 32. Dar la cine vei găsi idolii tăi, acela nu va mai trăi. Caută de faţă cu rudele noastre şi ia tot ce vei găsi al tău la mine!” Iacov însă nu ştia că Rahila, femeia sa, îi furase. 33. A intrat atunci Laban în cortul lui Iacov, şi în cortul Liei, şi în cortul celor două roabe, şi a căutat şi n-a găsit nimic; apoi, ieşind din cortul Liei, a intrat şi în cortul Rahilei. 34. Rahila însă luase idolii şi-i pusese sub samarul cămilei şi şedea deasupra lor; şi a scotocit Laban prin tot cortul Rahilei şi n-a găsit nimic. 35. Iar ea a zis către tatăl său: “Să nu se mânie domnul meu că nu mă pot scula înaintea ta, pentru că tocmai acum am necazul obişnuit al femeilor”. Şi mai scotocind Laban prin tot cortul, n-a găsit idolii” (Facerea, 31).
“2. Căci terafimii rostesc cuvinte deşarte, vrăjitorii au vedenii mincinoase. şi spun visuri amăgitoare şi mângâieri deşarte. Pentru aceasta ei au plecat ca o turmă şi au fost supuşi, căci n-aveau păstor” (Zaharia, 10).
“24. A mai nimicit regele Iosia pe cei ce se îndeletniceau cu chemarea morţilor, pe vrăjitori, pe terafimii, idolii şi toate urâciunile care se iviseră în pământul lui Iuda şi în Ierusalim, ca să împlinească cuvintele legii, scrise în cartea pe care o găsise Hilchia preotul în templul Domnului.” (Cartea a patra a Regilor, 23).
Sit-ul cananit și israelit din Tel Rehov este cea mai mare movilă din Bet-Shean Valley și unul dintre cele mai mari din Israel. Desi Biblia nu pare să facă referire la Rehov, cetatea este menționata în sursele egiptene.
Excavațiile conduse de Amihai Mazar in Tel Rehov, intre 1997-2008, au relevat un nivel de ocupare continuă, în epoca târzie a bronzului și epoca fierului I (secolele al 12-11 î.e.n.), precum și clădiri datând din secolele 10-9 î.e.n. (Perioada Monarhiei Unite a lui David și Solomon și a împărțirii ulterioare a regatului). În 732 î.e.n., orașul a fost distrus violent de asirieni, iar apoi orașul a fost abandonat.
“Evident, figurina a aparținut unuia dintre locuitorii orașului Rehov, care a trait în epoca târzie a bronzului, sub conducerea centrala a faraonilor egipteni”, a mai declarat Amihai Mazar.
Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) “Lăcaşuri Ortodoxe”, dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!