publicat în: Arhivă

Sanctitatea Sa Părintele Patriarh Kiril al Moscovei şi al întregii Rusii a primit delegaţia Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de 3 februarie 2009, Sanctitatea Sa Părintele Patriarh Kiril al Moscovei şi al întregii Rusii a primit, la Reşedinţa sa din strada Cistâi, delegaţia Bisericii Ortodoxe Române, informează Serviciul de Comunicaţii al Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei printr-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial www.mospat.ru.

Delegaţia română a fost formată din Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Preasfinţitul Părinte Casian, Episcopul Dunării de Jos şi Părintele protosinghel Veniamin Goreanu (Mănăstirea Antim).

În numele Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, membrii delegaţiei au felicitat pe Sanctitatea Sa şi i-au oferit daruri cu ocazia alegerii şi întronizării sale ca Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii. Aşa cum a apreciat conducătorul delegaţiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, evenimentul a constituit un prilej de bucurie pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română împreună cu Întâistătătorul acesteia.

Mulţumind pentru felicitări, Sanctitatea Sa Părintele Patriarh Kiril a spus: Vreau să Vă mulţumesc în mod deosebit pentru participarea la întronizarea mea. A mă ruga împreună cu Preasfinţiile Voastre şi cu alţi fraţi din Bisericile Ortodoxe a însemnat foarte mult pentru mine. Acest moment a fost unul dificil pentru mine, deoarece pentru aşa ceva este nevoie de forţă spirituală, pe care am primit-o de la confraţii mei arhierei. Aşa cum am subliniat în prima cuvântare după întronizare, rugăciunile, precum şi ochii, chipurile Preasfinţiilor Voastre au constituit pentru mine o susţinere spirituală puternică. Vă mulţumesc din inimă şi Vă rog să-i transmiteţi mulţumirile mele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României.

Sanctitatea Sa a mai remarcat faptul că a comunicat şi a lucrat cu mulţi dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, inclusiv cu Întâistătătorul ei şi cu participanţii la festivităţile de întronizare de la Moscova: Am lucrat întotdeauna frăţeşte şi am reuşit să găsim căi de surmontare a greutăţilor.

Mă rog ca Domnul să ne ajute să rezolvăm problemele existente, a mai spus Sanctitatea Sa Părintele Patriarh Kiril. Lumea laică se uneşte. Noi toţi suntem martorii fenomenului globalizării, a amintit Sanctitatea Sa, subliniind că ar fi foarte ciudat şi nepotrivit dacă, în faţa lumii laice, bazată pe raţiuni pragmatice, Biserica, care trebuie să aibă drept fundament premise eclesiologice şi teologice, ar fi mai puţin unită.

De aceea, noi credem că timpul şi condiţiile în care trăim ne cer să fim mai deschişi unul faţă de celălalt şi dispuşi spre sprijin reciproc, a mai adăugat Sanctitatea Sa. Noi, desigur, slujim în Biserici Ortodoxe Autocefale şi aceasta slujire ne responsabilizează inclusiv faţă de popoarele noastre, dar noi aparţinem, în primul rând, Bisericii celei Una. Există o singură Biserică Ortodoxă şi fiecare dintre noi are slujirea sa pastorală în cadrul acesteia, plină de responsabilitate în faţa lui Dumnezeu. Să ne rugăm lui Dumnezeu ca noi să putem îmbina în mod corect responsabilitatea faţă de popoarele noastre cu cea faţă de Biserica cea Sfântă, Sobornicească şi Apostolească, în unitatea ei. Realizarea unui astfel de echilibru nu a fost niciodată uşor de înfăptuit, dar Biserica a găsit întotdeauna, cu ajutorul lui Dumnezeu, soluţiile corecte.

Sanctitatea Sa Părintele Patriarh Kiril a oferit în dar Înstâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române – prin intermediul delegaţiei – icoana Maicii Domnului aleasă drept simbol al Adunării Elective a Bisericii Ortodoxe Ruse, care l-a ales pe noul Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii. (Comunicatul a fost tradus de către Părintele Diacon Eugeniu Rogoti, inspector în cadrul Sectorului Relaţii Interbisericeşti şi Interreligioase al Patriarhiei Române).

Conţinutul comunicatului de presă a fost confirmat de către membrii delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române la revenirea lor în ţară, în seara zilei de 4 februarie 2009, când au fost primiţi de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Reşedinţa patriarhală din Bucureşti.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a apreciat mesajul de frăţietate, unitate şi coresponsabilitate ortodoxă transmis de către Sanctitatea Sa Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, ca impuls al cooperării prezente şi viitoare, utilă atât pentru cele două Biserici Ortodoxe surori, cât şi pentru întreaga Ortodoxie.