publicat în: Arhivă

Banja Luka (Bosnia-Herţegovina) – Acte de vandalism împotriva a două moschei din Bosnia

Două moschei au fost vandalizate, una în partea de nord şi alta în partea de sud, în Bosnia, au declarat surse din poliţie, marţi.

În Banja Luka (nord) – o regiune populată în majoritate de sârbi bosniaci, persoane necunoscute au aruncat o grenadă împotriva unei moschei aflate în construcţie, deteriorând un pilon, se precizează într-o declaraţie a poliţiei.

Ministerul de Interne a condamnat cu fermitate “barbaria” şi a asigurat că va lua “măsuri ferme împotriva celor ce au atitudini arogante, violente şi iresponsabile (…) încercând să răspândească un sentiment de nesiguranţă”, printre cetăţeni.

În Mostar (sud), un oraş împărţit între catolicii croaţi şi musulmanii bosniaci, au fost avariate uşile din lemn ale unei moschei Dervis-pasa, datând din secolul al XVI-lea, potrivit poliţiei. Autorii necunoscuţi, au rupt bucăţi din lemn, cu ajutorul unor unelte ascuţite.

Acesta este al 15-lea act de vandalism săvârşit împotriva moscheilor, de la sfârşitul războiului intercommunitar din perioada 1992-1995, au declarat comunităţile islamice din Bosnia într-o declaraţie.

Cele trei mari comunităţi din Bosnia – sârbi, croaţi şi musulmani – s-au înfruntat în acest conflict, care a cauzat înregistrarea a aproximativ 100.000 de decese.