Recomandare: Disputa dintre islam şi creştinism – pr. prof. univ. dr. Nicolae ACHIMESCU

Nu există an, lună, ba uneori chiar săptămână, să nu asistăm la conflicte între musulmani şi creştini. Cel mai recent, de această dată foarte sângeros, nu este altul decât cel din Nigeria, de la sfârşitul lunii noiembrie a anului 2008, în urma căruia au fost omorâţi predominant creştini, dar şi musulmani, într-o lume care s-ar dori liberă de orice prejudecăţi sau constrângeri. De altfel, evenimentele din Nigeria nu fac altceva decât să se înscrie pe linia unei dispute care a început cu mai bine de 1.375 de ani în urmă între islam şi creştinism, care a culminat în ultima perioadă cu războiul din Golf, distrugerea turnurilor gemene de la World Trade Center, atentatele de la Londra sau Madrid, ocuparea Irakului, sau atentatele recente de la Mumbai din India.

Aşa cum subliniază J.P. Volognes, dincolo de pretinse prietenii între islam şi creştinism, dincolo de relaţiile dintre Bizanţ şi califatul de Cordoba, dintre Carol cel Mare şi Harun al-Raşid, dincolo de tratatele de alianţă dintre Francisc I şi Soliman Magnificul, făcând abstracţie de perioadele de armistiţiu dirijate dintr-o parte sau alta, trecând peste înţelegerile punctuale dintre musulmani şi creştini, islamul „n-a încetat să se afle niciodată în război cu lumea creştină”.

Lumea islamică s-a constituit, practic, într-un spaţiu odinioară mazdeean sau buddhist, cum ar fi Iranul şi India, dar şi într-un spaţiu creştin sau semicreştin, cum fi Asia Mică, Siria şi Palestina, Egiptul şi Nubia, Africa de Nord. Lumea creştină, cea anterioară secolului al VI-lea, nu se putea regăsi în spaţiul musulman, iar recreştinarea s-a impus doar în Sicilia, Spania şi Crimeea.

Peste tot unde s-au impus şi au cucerit, musulmanii au reuşit (pentru continuare, dati click pe banner)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.