DOCUMENT – Raspuns privind pozitia Bisericii Ortodoxe a Americii, vizavi de noua ordine canonica

DOCUMENTprivind pozitia Bisericii Ortodoxe din America (OCA), ca răspuns la planul prezentat de Comitetul pentru planificare regională canonica, al Adunarii Episcopilor Ortodocși Canonici din Statele Unite ale Americii – Chicago, Illinois, din 15 septembrie 2015.

“Sfântul Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe din America este recunoscător pentru această ocazie, de a răspunde celei mai recente propuneri a Comitetului Canonic și de Planificare Teritoriala, pe calea unitatii administrative a Bisericilor noastre din Statele Unite, și a restabilirii ordinii canonice in regiunile noastre. Suntem deosebit de recunoscători Preafericitilor Patriarhi și Primati, pentru inițierea acestui proces, înca din 2009, și le oferim sprijinul nostru din toată inima, pentru obiectivul exprimat de Conferința pre-sinodala: “ca problema diasporei ortodoxe sa fie rezolvata cât mai rapid posibil, și ca aceasta să fie organizata în conformitate cu eclesiologia ortodoxa și tradiția canonică și practica Bisericii Ortodoxe (Decizia, 1.a)”.

Am fost rugat să comentez vizavi de cea mai recenta propunere a Comitetului de Planificare Regionala Canonica (CRPC). Vreau să precizez concluzia mea, de la început. Noi credem că cele trei propuneri ale CRPC vor fi cel mai bine realizate în contextul unui Sinod al Episcopilor, care se închină împreună la Euharistie și lucreaza ca Sfânt Sinod al Episcopilor. Abordarea diferențelor dintre practicile pastorale, a noilor modele de restructurare a eparhiilor noastre pe o bază canonică, și integrarea activității ministerelor și departamentelor noastre, se vor derula cel mai eficient atunci când vom fi impreuna adunati intr-un Sinod și ne vom ruga împreună mult mai regulat. Aceasta este calea Bisericii.

În acest context, susținem pe deplin sentimentele exprimate de Sanctitatea Sa, Patriarhul Bartolomeu, în salutul său catre repezentantii Adunării Episcopale din America de Nord și Centrală (din 21 septembrie 2010): “La urma urmei, ceea ce este cel mai important pentru noi, ca lideri ortodocși, este sa aplicam teologia și tradițiile pe care le-am primit de la Părinții Bisericii, în cele din urmă de a practica ceea ce predicam despre unitatea esențială a Trupului lui Hristos, care nu este niciodată impartită și care cuprinde mai mulți membri, constituind unica Lui Biserică”.

Tocmai această aplicație a teologiei si traditiei ortodoxe întărește poziția noastră și principiul nostru general, in abordarea problemei de normalizare canonica din regiunea noastră. Astfel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America isi menține angajamentul față de viziunea unei Biserici locale complet funcționale și canonice în regiunea noastră și, cu smerenie, reafirmă poziția pe care am avut-o de la început: cea mai bună soluție pentru această regiune, este una care presupune o Biserica locala canonic și administrativ-unită, cu o functionare corecta a Sfântului Sinod ca punct de plecare, nu ca punct final.

Le cerem fraților noștri din Adunare să ia în considerare o întrebare mai cuprinzatoare: În ce scop, Dumnezeu, în înțelepciunea Sa si Providenta Sa infinite, ne-a adus împreună în această țară? Nu pentru a predica Evanghelia catre orice făptură? Nu pentru a împărtăși bogăția noastră spirituală, cu alte persoane care sunt private de aceasta binecuvântare, așa cum Sfântul Tihon a spus atunci când a slujit aici? Domnul nostru Iisus Hristos se roagă Tatălui și cere ca “ei să fie una, cum Suntem Noi”. Cum sa fie realizat acest lucru, dacă limitam responsabilitatea noastră de a fi Una Sfanta si Soborniceasca Biserica Apostolica?

Am susțin că drumul cel mai clar și direct catre obiectivul unitatii canonice, în această etapă, este transformarea Adunarii într-un corp cu adevărat eclezial, un Sinod al Episcopilor. Recomandăm acestei Adunării și Patriarhilor sa examineze faptul ca acesta este cel mai eficient mod de a îndeplini îndemnul Sanctitatii Sale, din adresarea din Dallas: “Sa trecem dincolo de ceea ce este al meu și al tău, la ceea ce este al nostru”. Și sperăm că, în această perioadă de tranziție, poate de 3 sau 10 ani, Patriarhii și Primatii vor demonstra flexibilitate în binecuvântarea și supravegherea Adunării, in formarea și supravegherea unui astfel de Sinod în Statele Unite, pentru zidirea marturisirii și misiunii Bisericii Ortodoxe din această țară.

Nu este momentul ca noi, episcopii Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din Statele Unite ale Americii, sa luam asupra noastră această sarcină grea și responsabilitatea mai larga, prin concentrarea eforturilor noastre, nu pe un exercițiu limitat, de cooperare, ci ca pe un obiectiv mai ambițios (și greu) al unei unitati adevărate la nivel administrativ?

Cu toate acestea, suntem recunoscători IPS Arhiepiscop Nicolae și membrilor Comitetului CRP, pentru propunerea pe care au luat-o in considerare în prezent. Recunoaștem, de asemenea, urgența asigurarii unui plan pentru viitorul Consiliu, așa cum s-a solicitat la Chambésy. Desi suntem de acord, în principiu, cu propunerea Comitetului, ne temem că strategia de dezvoltare a unui model pe un teritoriu dat, localizat în regiunea noastră, este în prezent prea amorfă și are nevoie de mult mai multa concretizare, cu linii directoare, pentru a asigura viabilitate. S-ar părea că cel mai necesar este sa se lucreze in domeniul diferențelor din practica pastorală, care par a fi paralizat progresul nostru în formularea unui plan. Pare dificil de conceput o strategie de dezvoltare a unui model, care sa reuseasca într-o anumită zonă, fară a fi depasite mai întâi aceste obstacole – nu pentru că noi, ca Sfânt Sinod al Bisericii Ortodoxe din America, avem această poziție, ci pentru că atât de multi alti ierarhi o au. Noi credem ca întâlnirea noastră din această săptămână trebuie să se concentreze foarte mult pe rezolvarea acestui aspect al propunerii.

Din nou, în acord cu ultimul punct privind o mai bună cooperare și integrarea ministerelor și departamentelor jurisdicționale, suntem de acord cu astfel de lucrări în domeniul educației creștine și al Ministerului Tineretului. Cu toate acestea, cu o astfel de prioritate a accentului pus pe migrația recentă a unor jurisdicții, nu putem vedea cum s-ar putea realiza practic o viziune comună de evanghelizare.

În cele din urmă, dupa cum spunea Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscopul Michael, la întâlnirea noastră din 2014, credem că, pentru ca intreaga noastra munca să fie cu adevărat binecuvântata și să isi atinga scopul, trebuie acum să slujim împreună ca ierarhi Sfânta Liturghie, marturisind între noi și pentru toata America unitatea noastră comună euharistică, și implorând ca Duhul Sfânt să ne călăuzească împreună în realizarea unității administrative pe care Scriptura și Tradiție o cer canonic, iar clerul și credincioșii noștri si-o doresc cu atata ardoare. Domnul nostru ne amintește clar: “Fără Mine, nu puteți face nimic” (Ioan 15: 5).

Cu respect,

+ Tihon

Arhiepiscop de Washington

Mitropolit al Întregii Americi și al Canadei

În numele întregului Sfânt Sinod al Bisericii Ortodoxe din America

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.