Cercetarile au aratat ca moastele Sfantului Maxim Marturisitorul se afla, intr-adevar, in Georgia

În Tbilisi, cu binecuvântarea Patriarhului Ilia II al Georgiei, a avut loc o Conferinta Internationala de Teologie. Conferința din acest an a avut ca tema viata și activitatea Sfântului Maxim Mărturisitorul, la ea participand oameni de știință, cercetători și clerici din Serbia, Grecia, Rusia, Marea Britanie și Australia.

La conferință a fost anuntat rezultatul studiilor care au durat mai mulți ani și care s-a axat pe autenticitatea moastelor descoperite in 2010, în Georgia (foto).

Cu aceasta ocazie, s-a anuntat ca, in urma studiilor, s-a demonstrat ca moastele descoperite in 2010, in Tsageri, aparțin într-adevăr Sfantului Maxim Mărturisitorul, fiind o bogăție de neprețuit și o comoara a Bisericii Georgiei.

“In Georgia, a existat dintotdeauna tradiția că moaștele Sfântului Maxim s-ar afla in Mănăstirea Sfantul Maxim din cetatea Muri, aproape de Tsageri, sub altarul restaurat, de acum, al micii biserici”, a spus Arhiepiscopul Stefan de Tsageri și Lentekhi.

“Când eram elev, știam deja că undeva în Tsageri este locul unde acesta este înmormântat. De-a lungul timpului, am devenit mai familiarizat cu această problemă, cu sursele si studiile teologice, cu rezultatele săpăturilor arheologice efectuate în 1914. In expeditia din 1914 s-au efectuat săpături în biserica si in imprejurimi. Rezultatele au confirmat faptul că biserica se afla pe acest sit, înainte ca aici sa existe vreo mănăstire, dar nu se gasea nicio legatura directă cu Sfântul Maxim. Apoi a fost Primul Război Mondial, apoi a fost o revoluție, săpăturile au fost oprite” – a spus acesta.

El a fost cel care a condus lucrarile, atunci când moaștele au fost descoperite în cele din urmă: “A fost necesar să se efectueze lucrări de restaurare în cadrul bisericii, de schimbare a pardoselii, a fost adaugat un nou altar din marmură. Biserica actuală a fost restaurată fără vreun proiect special, de localnici, în 1988, pe locul sit-ului distrus de bolșevici. Exista credinta ca acolo se afla moastele sfantului, pentru că din generație în generație exista tradiția asta. În perioada sovietică, oamenii venerau acest loc ca pe mormântul Sfântului Maxim”.

“Știm că Sfântul Maxim Mărturisitorul și cei atrasi de el la credinta au fost torturați: pentru a-l impiedica sa mai predice, i-au tăiat limba și degetele. S-au găsit rămășițele degetelor, precum și urme ale unei infecții orale, care se putea dezvolta doar in urma unei răni deschise. In total, au fost descoperite ramasitele a patru persoane. Una dintre ele era îngropata la un nivel inferior; și sunt probabil rămășițele Sfantului Arsenie, al carui nume a fost amintit de prima manastire. Ceilalti trei au fost îngropați împreună, mai sus, conform antropologului fiind Sfântul Maxim și ucenicii Săi (ambii cu numele de Anastasie)” – a declarat acesta.

Acum, studiul, care a atras oameni de știință, arheologi, antropologi si patologi, a demonstrat că moastele descoperite apartin intr-adevăr Sfantului Maxim Mărturisitorul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.